dusek 1Da biste dobro funkcionisali pri svakodnevnim aktivnostima jedan od neophodnih uslova je dobar, dovoljno dug i kvalitetan san. Dobar, okrepljujući noćni odmor poboljšava produktivnost, koncentraciju i pamćenje, jača imunitet, obnavlja ćelije, štiti od stresa, podstiče kreativnost, lepotu i dugovečnost. A za takav san vam je potreban dobar dušek na kome ćete spavati.

Izbor dušeka je individualna stvar. Ne odgovara svakome isti tip dušeka. Nekome je udobniji tvrđi dušek, a drugima – mekši. Kada isprobavate dušek u prodavnici, lezite oko 15 minuta na njemu da osetite da li vam odgovara njegova tvrdoća.  Pri tome treba leći na leđa, a zatim na bok.

Tvrd ležaj dovodi do povećanog pritiska na isturenim delovima tela pri ležanju (naročito u predelu ramena i karlice a manje u predelu glave, kolena i gležnjeva), a rezultat toga je nepravilno opterećenje kičme i razvoj degenerativnih promena na njoj, kao i poremećen san.

Mekan ležaj takođe dovodi do krivljenja kičme sa sličnim posledicama. Ležaj zajedno sa dušekom treba da podupire telo, naročito kičmeni stub, održavajući njegovu fiziološku poziciju pri ležanju. Time se postižu relaksacija i rasterećenje kičme.

Najveći broj ljudi spava na klasičnom dušeku sa oprugama, koji je do sada najpopularnija vrsta dušeka na svetu. Ali pobornici alternativne medicine, međutim imaju velike primedbe na korišćenje ovih dušeka. Prema njima, negativan uticaj metalnih opruga na organizam se očituje u sprečavanju protoka energije u čovekovom organizmu.  Opruge se ponašaju poput antena koje utiču na elektromagnetno zračenje. Ovaj tip dušeka ima još jednu vrlo veliku manu – nije otporan na grinje, gljivice i insekte. Mnogo je i dobrih strana korišćenja ovog tipa dušeka: pružaju oslonac svakom delu tela, dugovečni su, imaju dobru cirkulaciju vazduha, udobni su i uglavnom imaju pristupačnu cenu.

Dušeci od memorijske pene – su sve popularniji u celom svetu. Napravljeni su od poliuretanske pene koju karakteriše elastičnost, mekoća i antialergijska svojstva. Postoji više vrsta dušeka od memorijske pene koji se razlikuju po postupku po kome su napravljeni, ali svi su bez dodataka štetnih materija. Prednosti ove vrste dušeka su sledeće: idealno se prilagođavaju obliku tela, dobro raspoređuju težinu tela, rasterćuju kičmu, odnosno smanjuju pritisak na kičmu, otporni su na insekte, grinje i gljivice a imaju i pristupačnu cenu.

Mane ove vrste dušeka su: nisu napravljeni od prirodnih materijala i ne omogućavaju dobru prozračnost, održavaju efekat “zagrevanja” i nisu toliko dugotrajni kao dušeci sa oprugama.

Dušeci od lateksa – su popularni jer su veoma elastični, dugotrajni i imaju dobra higijenska svojstva. Lateks je mekana i fina spužva koja se dobija od mleka kaučukovca. Postoji i sintetički lateks, a neke vrste dušeka se izrađuju od mešavine prirodnog i sintetičkog lateksa. Prednosti ove vrste dušeka su: napravljeni su od prirodnog materijala, ravnomerno raspoređuju težinu tela i pružaju optimalnu potporu i udobnost, sprečavaju rast gljivica, grinja i bakterija, dobro regulišu vlagu i cirkulaciju vazduha i, što je veoma važno – dugotrajni su.

Mana im je prilično visoka cena.

Dušeci sa gelom – su najnovija generacija dušeka koji su naročito praktični za upotrebu u bolnicama zbog svoje fleksibilnosti, mekoće, sterilnosti i elastičnosti. Odlično apsorbuju pritisak i pružaju dobar i ravnomeran oslonac telu. Ovaj materijal rasterećuje bolna leđa još bolje nego lateks ili memorijska pena. Preporučuju se onima koji pate od bolova u kičmi, vratima i leđima. Najčešće se ovaj materijal kombinuje sa oprugama ili memorijskom penom. Prednosti ovog tipa dušeka su: antibakterijska i antiseptička svojstva, oblikuju se prema telu korisnika, dobro raspoređuju težinu tela, rasterećuju kičmu i dugotrajni su.

Najveća mana im je što su prilično skupi i što se korisnici moraju naviknuti na nešto tvrđu podlogu.

Kombinovani dušeci – su dušeci koji koriste više različitih vrsta materijala. Vrlo često se koriste dušeci koji imaju jezgro od gela i nekoliko slojeva memorijske pene. Postoje i dušeci koji imaju jezgro od lateksa a ostali slojevi su od memorijske pene.

Što je dušek veće visine, to je i udobniji. Najnoviji trend u izradi dušeka jeste upravo dušek sa višestepenim jezgrima. Pri kupovini dušeka setite se poslovice – nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari!

Za one koji pate od alergija preporučuju se dušeci od lateksa, memorijske pene ili gela. Oni koji pate od osteoporoze treba da biraju mekši dušek a oni koji imaju skoliozu treba da se opredele za tvrđi dušek.

Pri izboru dušeka obratite pažnju i da se presvlaka na dušeku može skidati i prati najmanje na 60ºC, jer se na toj temperaturi uništavaju grinje. Najprijatnije su presvlake od celuloze kao prirodnog vlakna.

Vrlo je važno odabrati i odgovarajuću podlogu za dušek. Zato kada birate dušek u prodavnici lezite na odabrani dušek bez i sa podlogom. Ako se koriste letvice kao podloga za dušek, duže će biti održana svežina dušeka.

Za bračni krevet preporučuje se dušek iz dva dela, npr. dva dušeka od 80cm. Osnovni razlog za to je što uvek postoje razlike u težini partnera zbog koje se dušek više oblikuje pod težinom težeg partnera, ne pružajući potrebnu potporu drugom. Mada se danas prozvode i jedinstveni dušeci sa različitom tvrdoćom na krajevima.

Preporuka je ipak da se dušek zameni nakon 7 godina. Do tada ga održavajte tako što ćete ga okretati u toku godine 2 – 3 puta na drugu stranu.