ydrave grickalice 1Orašasto voće i semenke su veoma zdrave i treba ih svakodnevno konzumirati. Naravno u tome ne treba preterivati, jer neke od njih mogu imati pogubne posledice po vašu liniju. Preporučuje se da svakodnevno uzmete šaku ovih plodova:

Indijski orasi – obiluju gvožđem i obezbeđuju organizmu dovoljno energije jer su puni vlakana, vitamina E i K, magnezijuma i kalcijuma.

Pistaći – snižavaju krvni pritisak i sadrže više kalijuma nego banane (oni koji imaju problema sa bubrezima treba da ograniče unos kalijuma).

Orasi – su veoma zdravi i značajno smanjuju nivo holesterola.

Brazilski orah – je vrlo bogat selenom koji štiti ćelije od mutacija i starenja a posebno su efikasni u sprečavanju raka mokraćnih kanala i prostate.

Bademi – su najbolji za one koji boluju od povišenog šećera, jer su bogati magnezijumom koji upravo reguliše nivo šećera u krvi.

Kikiriki – masti, proteini i vlakna u kikirikiju stvaraju osećaj sitosti. Duže konzumiranje kikirikija održava liniju i lakše se mršavi uz njega.

Lešnici – su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina E. Sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum, cink, folnu kiselinu koji pospešuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

Semenke – su vrlo delotvorne za probavni sistem i kao preventiva protiv raka debelog. creva. Obzirom da sadrže prirodni biljni estrogen pomažu ženama u uspostavljanju hormonske ravnoteže, te tako ublažavaju simptome PMS i menopauze. Koristi od redovnog grickanja imaće i koža i probavni trakt.

Suncokret – sadrži veću količinu vitamina E i raznih minerala. Semenke se mogu jesti sirove i kuvane, samlevene i cele.

Lan – je izuzetno bogat lignaninom koji utiče na smanjenje rizika od nastanka raka dojke i jajnika. Njegovo antikancerogeno dejstvo manifestuje se smanjivanjem estrogena, potencijalnog izazivača malignog rasta ćelija. Dobar je izvor vlakana za smanjenje holesterola. Poželjno je da se veče pre korišćenja potopi u vodu, jer inače samo «protrči» kroz telo.

Susam – je dobar izvor proteina, kalcijuma, gvožđa i cinka i obiluje vitaminom E.

Kim – je koristan kao sastojak hleba i peciva. Čaj od kima reguliše probavu.

Mak – je izvrstan izvor kalcijuma.