starostU životu svakog živog bića postoje različiti razvojni periodi. Odnosno, od trenutka rođenja čovek počinje da stari. Počinje da raste i sazreva od doba odojčeta, mladosti do zrelog doba i na kraju starosti.

Na svako životno razdoblje utiču određene planete, prema tradicionalnoj astrologiji. U skladu sa tim uticajem se u određenom periodu obavljaju određene funkcije. Uticaj planeta postoji i u trenutku začeća, u trenutku rođenja pa je logično da postoji uticaj položaja planeta i u toku života.

Prema istraživanjima prosečne godine života su se povećale naročito u tehnološki razvijenijim zemljama, tako da su pripadnici starije generacije i dalje aktivni u odnosu na prethodne generacije. Zato se ceo životni vek deli u osam karakterističnih razdoblja a svaku životnu dob karakteriše delovanje jednog od planeta. Ta razdoblja se vezuju za kretanje Urana kome je potrebno oko 7 godina da prođe jedno sazvežđe.

Doba Meseca (od 0 do 7. godine života) – Mesečevo doba odlikuje izražjna osetljivost i prijemčivost. Dete kroz svoje roditelje gleda spoljnji svet, nesamostalno je i vrlo znatiželjno. Ali, detinjstvo se u današnje vreme značajno skratilo, a detetov životni ritam ubrzao. Najviše je tome doprinela savremena tehnologija (televizija, kompjuteri) preko kojih dete dolazi u dodir sa stvarnošću. Televizija i računari, poput drugih veštačkih stimulansa, decu brzo učini dovoljnima samima sebi.

Doba Merkura (od 7. do 14. godine života) – kada dođu u ovo doba deca se suočavaju sa strogim pravilima ponašanja i uče veštine komunikacije (Merkur). U vaspitanju, skoro u svim kulturama, postoje značajne razlike između dečaka i devojčica. Devojčice od najranijeg doba pokazuju svoju ženstvenost i gracioznost za razliku od dečaka koji se više upućuju na savladavanje raznih veština. Adolescencija i seksualnost više nisu tabu tema  pa adolescenti često iskuse stvari koje sa kojima su se njihovi roditelji susretali u kasnijem životnom dobu. I granice puberteta su se u današnje vreme, pomakle pa deca ranije ulaze u pubertet.

Doba Venere (od 14. do 21. godine života) – Venera simbolizira ljubav, erotiku i estetiku pa ljubav dominira u ovom životnom razdoblju, kao i izražavanje putem odeće i celokupnog spoljnjeg izgleda. Prva erotska iskustva gotovo se redovno događaju upravo tada. Devojka starija od 21. godinu nekada se smatrala usidelicom. Danas je i ta granica značajno pomerena, pa se mladi venčaju ili odluče na zajednički život znatno kasnije, kada razmišljaju i o deci. Ekonomska nezavisnost i uspešna karijera su postale imperativ današnjih generacija.

Doba Marsa (od 21. do 35. godine života) – Doba Marsa karakteriše bunt protiv svih autoriteta i stege, te iznalaženje vlastitog puta koji je često suprotan onome što roditelji žele. U astrološkom smislu ovo je doba zrelosti i samopotvrđivanja, kako na intimnom, tako i na poslovnom planu. Kao planeta, Mars je simbol seksualne želje i snage pa se potvrda vriednosti i zrelosti traži i na ljubavno-seksualnom planu.

Doba Sunca (od 35. do 42. godine života)  – Nekada je to bio period neizbežnog propadanja ženske lepote i privlačnosti a danas je to doba koje donosi prve velike uspehe na poslovnom planu i društveni status. U tom životnom razdoblju dolazi do analiziranja ostvarenog u životu. Osoba koja je izgradila karijeru i društveni status, odrekla se porodice, počinje se preispitivati je li sve to vredelo truda. Jača svest o stvarnim vrednostima u životu, o vrednosti sentimentalnog odnosa sa bliskom osobom i vrednosti bliskih porodičnih veza.

Doba Jupitera (od 42. do 56. godine života) – U ovom dobu dostiže se vrhunac životne zrelosti, nakon čega sljedi lagano opadanje moći, a kod žena i neugodno razdoblje menopauze. Doba uticaja Jupitera je razdoblje ključnih transformacija i vreme odluke hoće li se život nastaviti prema mirnoj, spokojnoj i bogatoj starosti.

Doba Saturna (od 56. do 70. godine života) – Planeta Saturn je simbol je starenja, usporavanja životnih funkcija, samoće i mudrosti. Nekada je u najboljem slučaju sudbina muškaraca i žena u toj životnoj dobi bila briga o unucima. Napredak medicine i tehnike usporio je, međutim, telesno starenje pa i psihološko. Mnoge se starije osobe danas odlučuju i dalje za profesionalni angažman, umesto da budu samo dobre bake i dede.

Doba Urana (od 70. godine života) – Muškarci i žene su u ovom dobu života najčešće nezaštićeni starci, više nalik deci i većinom ovisni o svojim bližnjima. Međutim, napredak društva omogućuje im neovisan život i sigurnost. Prema medicinskim statistikama, mnogi su muškarci i žene te dobi još intelektualno pa i seksualno aktivni. Zato, ko doživi duboku starost, i dođe u stanje detinjstva, postepeno izgubi svesnost o svom postojanju, i na kraju umre mirno, obično u snu, i tako tiho i nečujno bez muke i patnje za uvek napusti ovaj svet.