brkovi

Drevna kineska medicina se zasniva na pažljivom posmatranju pacijenta, njegovog izgleda, njegovih navika u jelu i ponašanju. Može i svako od nas  pažljivim posmatranjem sagovornika mnogo doznati o njegovom karakteru, bolestima, kao i navikama i ponašanju.

Jedan od karakterističnih, uglavnom ukrasnih, detalja na muškom licu su – brkovi,  mada mogu da prikriju i razne nesavršenosti lica. Brkovi su vrlo muževan detalj na licu koji je najčešće dopunjen i bradom. Kroz istoriju, brada i brkovi su često bili simbol moći i mudrosti, pa se tako često mogu videti portreti velikih moćnika koji su ukrašeni bradom i brkovima. Nekada se smatralo da golobradi muškarci i nisu pravi muškarci. Ne treba zanemariti istraživanja prema kojima žene gaje poseban odnos prema bradatim i brkatim muškarcima a koje često krase lica i “opasnih momaka”.

Ponekada se dešava da muškarci sebi daju predah u brijanju brade i brkova. Ipak, većina pripadnika jačeg pola voli brkove. Ukoliko neki muškarac odabere tip brkova koji je u skladu sa njegovom fizionomijom i oblikom lica, novi izgled će ga učiniti još seksipilnijim i zavodljivijim.  Muškarci koji imaju gustu i bujnu kosu, mogu da nose suptilnije i tanje brkove. Duži brkovi najlepše stoje onima koji imaju izuzetno jake i izražene konture lica. Za okrugli oblik lica najbolji su brkovi srednje dužine.

Muškarci sa brkovima pokazuju da su samopouzdani, da imaju stav i da se ne boje pokazati ga. Mnogi smatraju i da negovanje brkova kod muškaraca predstavlja izraz nekog bunta.

Za klasične brkove se obično odlučuju inteligentni, muževni muškarci sa stilom. Oni su vatreni i puni samopouzdanja, ali su takođe i vrlo egoistični i tašti.

Ako se muškarac odluči za tanke brkove to ukazuje na osobe koje žele da se predstave kao misteriozne ličnosti. Često su to vrlo kreativne osobe koje poseduju zaista istinske ljudske kvalitete.

Brkovi u obliku konjske potkovice su najčešće izbor buntovnika, osoba slobodnog duha koje ne zanimaju društvene konvencije. Vrlo su otvoreni, brižni i zaštitnički nastrojeni.

Muškarac koji se odluči za duge, uvijene brkove vrlo je staromodan, ljubazan i kulturan. Uvijeni brkovi odlika su skromnih i maštovitih džentlmena.

“Kitnjasti stil brkova” a la Salvador Dali su karakteristični za samosvesne i izraziti samopouzdane osobe. Vole da su u centru pažnje i da im se divi okolina. Za njih je uvreda ako su nezapaženi.

“Zulufi” označavaju duhovite  i strastvene muškarce. Najčešće se bave muzikom. Muškarci sa zulufima su vrlo energični i velikodušni, no mana im je što su vrlo ljubomorni.