Euforija novogodišnjih praznika podrazumeva i očekivanja da će već sledećeg jutra, dakle i bukvalno od prvog dana Nove godine, biti sve idealno – od ljubavi do zdravlja i poslovnog uspeha. Tome doprinose i razna verovanja koja postoje u narodu. Naročito je važno ponašanje 31. decembra i 1 januara.

U sledećim primerima sigurno ćete prepoznati neke običaje a možda i usvojiti neke nove:

Prva osoba, u mnogim kulturama, koja uđe u kuću u Novoj godini treba da bude mlad i lep muškarac sa nekim simboličnim poklonom. To simbolizuje sreću, blagostanje i napredak u sledećoj godini. U nekim krajevima veruju da u Novoj godini ne treba da prvi gost bude žena.

Deca sreće su bebe rođene 1. januara smatraju, mada svaka rođena beba je nova sreća u svakom domu.

Pred ponoć obavezno zamislite neku želju a zatim se izljubite sa dragim osobama pa ćete i sledeće godine održati sa njima dobre i bliske veze.

Izboru odeće u novogodišnjoj noći treba posvetiti posebnu pažnju jer mnogi detalji mogu donetu sreću i blagostanje. Bilo bi dobro da bar nešto od odeće bude novo, a donji veš crvene boje treba da obezbedi u Novoj godini sreću u ljubavi. Onima kojima je mnogo važniji uspeh u poslu, preporučuje se donji veš žute boje jer to donosi uspeh u karijeri i obilje novca. Mogu se kombinovati ove dve boje.

U novčaniku – treba da bude, bar simbolično, nešto novca da biste sledeće godine bili bez novčanih problema.

Ne istresajte stolnjak sa mrvicama kroz prozor, jer ćete tako “istresti” i novac iz kuće sledeće godine.

Ako želite još uspešniju godinu u poslovnom smislu, bilo bi dobro da i na praznik, prvog dana Nove godine malo nešto uradite.

A ako želite naredne godine otići na daleka putovanja onda pred dolazak Nove godine izvadite kofere i torbe – možda vam se želje i ostvare!

Ostava i frižider – trebaju biti puni, jer je to najbolji znak da ćete sledeću godinu živeti u  blagostanju.

Što se tiče jela u novogodišnjoj noći postoje različiti običaji u raznim krajevima. Na primer u mnogim evropskim kulturama u novogodišnjoj noći na trpezi treba obavezno biti prasetina jer je prase simbol dinamične, radoznale životinje, pa će se i konzumenti ovakve hrane bolje i lakše snalaziti u životu i sledeće godine. U nekim krajevima Italije je nezamislivo dočekati Novu godine bez lazanje jer oni koji tada jedu bilo koju drugu vrstu testenine, očekuje nesreća sledeće godine. U Španiji u ponoć obavezno u ponoć pojedu 12 bobica grožđa, za zdravlje i sreću u svakom mesecu sledeće godine.

Isprobajte da li “radi” verovanje da u najluđoj noći treba da vas pogodi čep od šampanjca, a ako ne uspete u tome, potrudite se da bar poslednji gutljaj iz flaše bude vaš.

U Novu godinu treba ući bez dugovanja i zato se potrudite da svima vratite dugove pre ponoći. To će značiti i da ćete sledeće godine biti bez dugovanja.

Novu godinu treba dočekati sa puno buke da na taj način oterate zle duhove i neprijatelje, pritom širom otvorite vrata i prozore pred ponoć da stara godina ode što pre i što brže. U nekim krajevima pred dolazak Nove godine, čak izbacuju iz kuće sve stare stvari a obavezno smeće. Smeće simbolizuje haos u okruženju pa prema tome i haos u glavi! Prema drevnoj kineskoj  filozofiji feng shuiju, svaki nered onemogućava protok energije.

U mnogim kulturama je uobičajeno za Novu godinu da se okiti jelka, da se daju pokloni, ali je obavezno i okititi kuću a naročito ulaz, nekim detaljima u crvenoj boji. Crvena boja svuda simbolizuje bogatstvo i prosperitet.