Euforija novogodišnjih praznika podrazumeva i očekivanja da će već sledećeg jutra, dakle i bukvalno od prvog dana Nove godine, biti sve idealno – od ljubavi do zdravlja, bogatstva i poslovnog uspeha. Tome doprinose i razna verovanja koja postoje u narodu. Naročito je važno ponašanje 31. decembra i 1 januara.

U sledećim primerima sigurno ćete prepoznati neke običaje, verovanja a možda i usvojiti neke nove:

Prva osoba, u mnogim kulturama, koja uđe u kuću u Novoj godini treba da bude mlad i lep muškarac sa nekim simboličnim poklonom. To simbolizuje sreću, blagostanje i napredak u sledećoj godini. U nekim krajevima veruju da u Novoj godini ne treba da prvi gost bude žena.

Deca sreće su bebe rođene 1. januara smatraju, mada je svaka rođena beba nova sreća u svakom domu.

Pred ponoć obavezno zamislite neku želju a zatim se izljubite sa dragim osobama pa ćete i sledeće godine održati sa njima dobre i bliske veze.

Izboru odeće u novogodišnjoj noći treba posvetiti posebnu pažnju jer mnogi detalji mogu donetu sreću i blagostanje. Bilo bi dobro da bar nešto od odeće bude novo, a donji veš crvene boje treba da obezbedi u Novoj godini sreću u ljubavi. Onima kojima je mnogo važniji uspeh u poslu, preporučuje se donji veš žute boje jer to donosi uspeh u karijeri i obilje novca. Mogu se kombinovati ove dve boje.

U novčaniku – treba da bude, bar simbolično, nešto novca da biste sledeće godine bili bez novčanih problema.

Ne istresajte stolnjak sa mrvicama kroz prozor, jer ćete tako “istresti” i novac iz kuće sledeće godine.

Ako želite još uspešniju godinu u poslovnom smislu, bilo bi dobro da i na praznik, prvog dana Nove godine malo nešto uradite.

A ako želite naredne godine otići na daleka putovanja onda pred dolazak Nove godine izvadite kofere i torbe – možda vam se želje i ostvare!

Ostava i frižider – trebaju biti puni, jer je to najbolji znak da ćete sledeću godinu živeti u  blagostanju.

Što se tiče jela u novogodišnjoj noći postoje različiti običaji u raznim krajevima. Na primer u mnogim evropskim kulturama u novogodišnjoj noći na trpezi treba obavezno biti prasetina jer je prase simbol dinamične, radoznale životinje, pa će se i konzumenti ovakve hrane bolje i lakše snalaziti u životu i sledeće godine. U nekim krajevima Italije je nezamislivo dočekati Novu godine bez lazanje jer oni koji tada jedu bilo koju drugu vrstu testenine, očekuje nesreća sledeće godine. U Španiji obavezno u ponoć pojedu 12 bobica grožđa, za zdravlje i sreću u svakom mesecu sledeće godine. A u nekim kulturama je loše ako na prvi dan Nove godine jedete piletinu ili ćuretinu, jer se smatra da su domaće “ptice” nešto prljavo pa ako početkom godine unesete u sebe “prljavštinu” nikako nećete moći da je se otarasite cele godine. Očigledno je ta „prljavština“ simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.

Isprobajte da li “radi” verovanje da u najluđoj noći treba da vas pogodi čep od šampanjca, a ako ne uspete u tome, potrudite se da bar poslednji gutljaj iz flaše bude vaš.

U Novu godinu treba ući bez dugovanja i zato se potrudite da svima vratite dugove pre ponoći. To će značiti i da ćete sledeće godine biti bez dugovanja, jer je “dug zao drug”. Takođe ne treba ni pozajmljujete prvog dana Nove godine da ne biste imali materijalne probleme cele godine.

Novu godinu treba dočekati sa puno buke da na taj način oterate zle duhove i neprijatelje, pritom širom otvorite vrata i prozore pred ponoć da stara godina ode što pre i što brže. U nekim krajevima pred dolazak Nove godine, čak izbacuju iz kuće sve stare stvari a obavezno smeće. Smeće simbolizuje haos u okruženju pa prema tome i haos u glavi! Prema drevnoj kineskoj  filozofiji feng shuiju, svaki nered onemogućava protok energije.

A kada se probudite prvog jutra Nove godine obavezno pogledajte kroz prozor kakvo je vreme – da znate šta da očekujete tokom te godine: ako duva južni vetar – godina će biti dobra i blaga, severac ukazuje na loše i hladno vreme cele godine, vetar sa istoka donosi nestašice i nevolje, a vetar sa zapada znači da će biti dosta ribe i mleka. Ako uopšte ne duva vetar – e to zunači da će cela godina biti bogata i vesela.

U mnogim kulturama je uobičajeno za Novu godinu da se okiti jelka, da se daju pokloni, ali je obavezno i okititi kuću a naročito ulaz, nekim detaljima u crvenoj boji. Crvena boja uvek simbolizuje bogatstvo i prosperitet.