Ko ne želi za sebe svu sreću ovog sveta?! Niko. Zato i ne čudi što mnogi od nas ne žele da iskušaju sreću pa često veruju i u neke natprirodne sile koje će ih odvesti “pravim putem”, koje će ih učiniti srećnim. To se obično dešava po principu “bolje verovati nego proveravati”. Mnogi nose neke posebne predmete jer su bili srećni u nekim situacijama kada su ih nosili, ili imaju posebne rituale pred neke važne trenutke u životu, ili imaju posebnu molitvu u specijalnim situacijama, itd.

Nema ni jedna civilizacije bez nekih specifičnih verovanja u stvari ili razne pojave koje donose sreću. Proverite da li i vi spadate u grupu ljudi kojima neke stvari, pojave ili životinje  donose sreću.

Detelinu – sa 4 lista nije lako uočiti na livadi, to uspevaju retki a ako ste vi među njima sigurno ste srećna osoba. Možda to verovanju potiče iz legende koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću. Kad pronađete srećnu detelinu treba je otkinuti noktima ili zubima, te je staviti u svilenu maramicu i nosite uz srce, ili bar presovati i staviti u dragu knjigu.

Dimnjačari – su prepoznatljivi u mnogim kulturama kao pouzdan znak sreće. Ako ga sretnete,  uhvatite se još i za dugme na odeći i sigurno će vas od tada pratiti sreća.

Kovanice – su takođe prema verovanju, nosioci sreće. Ako nađete novčić i uzmete ga, celi dan ćete imati sreće. U suprotnom će nas taj dan pratiti nesreća.

Merdevine – su u, na primer egipatskoj kulturi predstavljali put do nebeskih visina njihovim umrlim. Važno je da se ispod merdevina ne prolazi jer to donosi nesreću.

Potkovicu – takođe mnogi narodi prepoznaju kao simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima veruje se da  potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Prema hrišćanskoj legendi jedan svetac je ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

7 – je srećan broj za mnoge narode. U zapadnom svetu ovaj broj predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. I u većim porodicama je sedmi sin posebno izdvojen jer se veruje da ima posebne isceliteljske moći a sedma ćerka, prema verovanjima, bi trebalo da ima verodostojna snoviđenja.

I trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Zvezdu padalicu– ako primetite, brzo zaželite nešto i, prema narodnom verovanju, ostvariće vam se želja. Važno je imati na umu da ne smete nikome reći šta ste to zaželeli, jer vam se onda želja neće ispuniti,

Mnogi veruju da su neke životinje posebne i da ih treba čuvati jer donose sreću.

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima. U nekim kulturama je zečja šapa simbol srećekoja će vas pratiti ako je nosite uz sebe.

Bubamara – je kod mnogih naroda simbol sreće i blagostanja. Veruje se da onaj na koga sleti bubamara vrlo uspešno rešava probleme, vrlo brzo ozdravi ako je bolestan, postaje strpljiv i mudar u donošenju važnih odluka. Ako bubamara sleti na ruku devojke treba gledati u kom pravcu će nastaviti svoj let, jer iz tog pravca će doći njen “prosac”.

Cvrčak – donosi sreću domaćinstvu dok peva u ognjištu doma. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka.

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kada ih ugledaju nakon što su plovili po otvorenom moru.

Kornjače su kod mnogih naroda simbol sreće i dugovečnosti. Takođe su jedna od četiri svete životinje, zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom.

Pileći jadac je simbol sreće a onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci ispuniće se želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

U Nemačkoj je simbol sreće prase. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Slonovi su, naročito u Azijskim zemljama simbol mudrosti i odanosti. Figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život, i treba da se poredaju prema vratima.

Vilin konjic je simbol promena i označava snagu, hrabrost i mir,