bebin ivotČesta noćna buđenja kod beba imaju za posledicu neispavane i nervozne majke. Takvo stanje, opet, ima povratno dejstvo sa majke na bebe ali utiče i na loše odnose između oca i majke.

Sledeći tabelarni prikaz potreba beba za snom vam mogu pomoći da se opustite i ne brinete ako vaše dete premalo ili malo više spava. Pri tome, ne zaboravite da je svako dete posebna individua.

uzrast sati spavanja
 novorođenče  16 – 20
 3 nedelje  16 – 18
 6 nedelja  15 – 16
4 meseci (9 – 12) noćno + 2 dnevna spavanja po 2 – 3 sata
6 meseci 11 + 2 dnevna spavanja po (1,5 – 2,5) sata
9 meseci 11 – 12 sati +2 dnevna spavanja po ( 1 – 2) sata
1 godina 10 – 11 sati + 2 dnevna spavanja po (1 – 2) sata
18 meseci 13 sati +( 1 – 2) dnevna spavanja od (1 -2) sata
2 godine (11 -12) sati đ 1 dnevno spavanje od 2 sata
3 godine (10 -11) sati + 1 dnevno spavanje od 2 sata
4 -5 godina (10 – 12) sati bez dnevnog spavanja

Pokušajte da stmulišete bebu koja prekida podoj da bi malo dremnula tako da vreme jela bude jedinstveno vreme a ne isprekidano. Uzmite je u naručje, pričajte joj – to će joj prijati i zadržati pažnju.

Bebe koje malo spavaju (možda su to nasledile od svojih roditelja) polako navikavajte da se same zabave svojim igračkama koje su najpre okačene na krevetac, a u kasnijem uzrastu mogu same da ih drže. Vrlo je važno da od najranije dobi budete odlučni i kada bude vreme za spavanje dete smestite u njegov krevet i ostavite da samo zaspi. U početku može da se buni i pomalo plače, vi uđite u sobi i smirenim glasom ga umirite pa izađite i ostavite ga samog. Nemojte praviti grešku i uzimati ga u naručje ili, još gore, ljuljati ga i uspavljivati. Ako jednom popustite sledeći put će vam trebati mnogo više vremena da se samo uspava.

Ako bebe zamene dan i noć, nemojte da gubite strpljenje već prvog dana. Najpre pokušajte da ih izmorite tokom dana da bi spavale duži period kada se konačno smire u krevecu. Produžite i vreme kupanja bebe igrajući se sa njom. Držite ih tokom dana u kolicima ili nosiljci, a tek uveče ih smestite u krevetac i, ako treba zamračite prostoriju. Bebe treba postepeno naučiti kada je vreme za spavanje što se najbolje postiže određenim ponašanjem, usporenim aktivnostima. Na primer, pred spavanje treba prigušiti svetlo, tiše i mirnije govoriti i staviti samo jednu igračku uz koju će beba zaspati. Izbegavajte da bebu uspavljujete ljuljuškanjem ili nošenjem na rukama, jer će takvo ponašanje očekivati i kada se u sred noći probudi.

Od kada se bebe počnu dizati uz ogradu kreveta proverite sigurnost kreveta da beba ne bi ispala iz krevetića.

Razlozi noćnog buđenja beba mogu da budu sasvim obični, pa se zato preporučuje da najpre ispitate šta je pravi razlog bebinog buđenja a onda da je uzmete u naručje. Neki od poznatih razloga su:

– bebe ne treba da spavaju sa roditeljima, jer ih i njihovo pomeranje u krevetu može probuditi ili njihovo prisustvo mogu da povežu sa vremeneom za igranje.

– žeđ je razlog što se i odrasli bude u toku noći. Ponudite bebi malo tečnosti i ona će nastaviti da spava, ako je to u pitanju.

– ukoliko mislite da je beba gladna, poslednje što treba uraditi jeste da je hranite u toku noći (izuzev beba do 6 meseci starosti) jer ćete na taj način ponovo uvesti navike koje je beba imala kao novorođenče. Ponudite joj malo vode i ona će najverovatnije nastaviti da spava.

– možda je vaša beba nešto ružno sanjala pa će biti dovoljno da oseti vašu blizinu i da nastavi da spava. Ako beba čuje vaš umirujući glas osetiće sigurnost i ponovo utonuti u san. Verovali ili ne, glas majke leči mnogo više od bilo čega.

– razlog noćnog buđenja može biti i pelena koja se uvrnula ili se prepuna ili ste je možda previše stegnuli.

– temperatura u sobi u kojoj beba spava ne treba da bude visoka. Bebe u najranijem uzrastu nemaju dobro razvijen sistem temperature ali to ne znači da je trebate preterano utopljavati. Bolje je za jedan nivo manje obući nego što je vama potrebno.

– prejedanje pred spavanje može da bude razlog čestog buđenja beba, njenog meškoljenja, napinjanja i stenjanja.

– ojed od pelena je takođe čest razlog buđenja noću i plača kod beba.

– ukoliko se beba noću probudi uz vrisak, znajte da je i nju probudio oštar bol koji se može javiti kada joj niču zubi. Na tržištu postoje razni gelovi koji pomažu kod nicanja zuba bebama. Mada će se bebe opirati da dodirne tako bolna mesta gde niču njeni zubići, morate biti uporni i namazati gelom bebine desni. Nemojte desni mazati rakijom, samo ćete opiti dete.

– vrlo često je veoma suv vazduh u stanu sa centralnim grejanjem, i zato na radijatorima držite isparivače ili bar vlažne peškire. Suv vazduh u prostoriji, naročito noću može prouzrokovati zapušenje nosića pa će beba početi da kašljuca. Delotvorno će biti i kratkotrajno otvaranje prozora da u sobu uđe svež vazduh. U apotekama postoje fiziološki rastvori koji se u takvim slučajevima ubrizgaju u nosić i beba će se smiriti i ponovo zaspati. Kapi za nos se trebaju izbegavati jer one mogu oštetiti nosnu sluznicu.

Poremećaji spavanja između prve i druge godine života bivaju udruženi sa lošim apetitom i zaostajanjem u rastu, razdražljivošću tokom dana, problemima u socijalizaciji i usvajanju razvojnih veština. Zato treba pažljivo pratiti razvoj deteta i konsultovati se sa stručnjacim,a kao što su pedijatri, u slučaju da primetite neko neuobičajeno ponašanje kod deteta.