Postoje neka pravila prema drevnoj kineskoj veštini – Feng shui, o uređenju prostora u kući. Ništa vas ne sprečava da pokušate i na taj način privući sreću, ljubav i blagostanje, a istovremeno ćete sigurno naći svoj mir i zadovoljstvo življenja.

Prema toj filozofiji vaš dom ne treba da bude opterećen nepotrebnim stvarima. Da biste omogućili pravilan protok energije potrebno je pravilno rasporediti nameštaj, pozicionirati svetla ali i napraviti pravi izbor boja u prostorima zavisno od njegove namene.

Razne stvari u kući često opterećuju prostore. Potrebno je češće čistiti kuću i izbaciti stare i nepotrebne predmete. Čista kuća je srećna kuća. Nemojte svoj dom pretvoriti u starinarnicu. Najmanje jednom u šest meseci napravite veliko spremanje i izbacivanje nepotrebnih stvari.

Boje u radnom prostoru ili u vašem domu treba pažljivo birati da bi one doprinele uspehu, ljubavi i zdravlju. Prostore ne treba opterećivati stvarima koje emituju negativnu, lošu energiju. Naročito očistite hodnike, ulazne prostorije koje treba da omoguće cirkulaciju pozitivne energije.

Jedan od načina oplemenjivanja prostora u kući jeste držanje biljaka, jer one prečišćavaju vazduh i eliminišu negativnu energiju. Po feng shuiju ne treba držati suve niti uvele biljke koje su simbol stagnirajuće energije. U kući treba držati ili sveže ubrano cveće ili biljke u saksiji i treba ih staviti negde na ulazu u kuću jer će na taj način one pojačati pozitivnu energiju koja cirkuliše u kući.

Naročito treba voditi računa da se u kući ne drže lekovi kojima je istekao rok kao ni hrana koja više nije upotrebljiva. Te stvari mogu biti opasne po zdravlje svakog pojedinca ali mogu doprineti i nestabilnosti voljenih osoba.

Po feng shuiju se preporučuje da fotografije bivših partnera i prijatelja ne držite na vidnom mestu jer vas one vraćaju u prošlo vreme i doprinose negativnom raspoloženju. To svakako ne znači da njihove fotografije treba baciti. Treba ih odložiti i ne držati na nekom centralnom mestu. Okružite se slikama koje prenose pozitvnu energiju.

Nije retkost da mnogi drže u kućama na nekom centralnom mestu fontane. Žubor vode smiruje i uvodi vas u neko stanje sanjarenja, posle čega ćete biti osveženi i sposobni za nove životne bitke. Pozitivan efekat će dati i držanje akvarijuma u kući.

Sigurno ste već čuli da treba u stanu držati neku činijicu sa sitnišom – možda ima istine u tome da će taj sitniš privući novac. Isprobajte!

Prirodni materijali u vašem životnom i radnom prostoru su prosto – imperativ. Izbegavajte teške materijale poput bakra ili metala.