boje u stanu

Obojite prostore svog doma ili radne prostorije bojama koje će vam pomoći da se bolje osećate u tim prostorima. Možete i prostore u kojima boravite i radite oplemeniti detaljima u odreženim bojama koje su prikladne za te prostore.Postoji medicinski metod koji za lečenje i ublažavanje bolesti koristi boje i zove se hromoterapija.

Bela boja – je najčešći izbor za sve prostore.

Zelena boja– je idealna za spavaće i dnevne sobe jer asocira na odmor, unosi harmoniju u dom i dovodi um i telo u harmoniju. Ova boja je simbol energije, uspona i poboljšava vaše raspoloženje. To je najuravnoteženija boja u spektru

Crvena boja – je simbol ljubavi i strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Podstiče radnu atmosferu i slaže se sa većinom boja. Ovo je najenergičnija boja, predstavlja strast i hrabrost. Ne krečite spavaću sobu u ovu boju jer se uz nju nećete se odmoriti. Prostor u kome vežbate treba da obogatite crvenim detaljima.

Žuta boja – najviše odgovara kuhinjama, dečijim sobama i sobama okrenutim ka severu. Ovo boja je najtoplija i simbolizuje svetlo čiji je izvor Sunce. Ona odražava optimizam, dinamičnost, povećava koncentraciju i pamćenje. Ova boja nije dobar izbor za spavaću sobu. To je živa i mladalačka boja, čini prostor zabavnim i veselim. Preporučuje se i za prostore u kojima borave deca sa posebni potrebama.

Oranž boja – je jedna od najtoplijih boja, puna života i optimizma. Naučnici tvrde da podstiče brži protok kiseonika u mozgu, olakšava komunikaciju, te je psiholozi preporučuju za radne prostore i dečije sobe. Kažu da stimuliše intelektualni razvoj i formiranje stabilne ličnosti.

Ljubičasta boja – se smatra najefektnijom bojom, posebno ako je koristite za prostorije u kojima se opuštate i odmarate. Smatra se hladnom i monotonom bojom. Prikladna je za prostore sa malo svetla jer bez obzira na veličinu prozora, daje karakter zamračenosti. Ova boja se smatra otmenom i seksi, a nekada se verovalo da je previše ženstvena. Odaje utisak moći, bogatstva i uticaja.

Plava boja – je dobar izbor za spavaću sobu jer uspavljuje. Asocira na mir i lakoću, sklonost sanjarenju. To je boja spokoja i vedrine. Muškarci vole tamnije nijanse plave. Svetloplava je boja iskrenosti a tamnoplava boja snage.

Tamnosiva i crna boja – odaje moć i otmenost, stabilnost. Najčešće je to izbor za poslovne, radne prostore, ali i za kupatila i kuhinje. To je boja za “hladne” prostore.

Braon boja – je najkonzervativnija boja koja asocira na muževnost. Ova boja simbolizuje zemlju, snagu ali i nežnost. Najčešće se koristi u svetlijim nijansama (oker boja). To je boja koja koja zbližava ljude, koja izaziva osećanje zajedništva.

Srebrna, zlatna i bakarna boja – se retko koriste kao osnovne boje. Koriste se u detaljima u raznim prostorima kao što su klubovi, restorani ili izložbeni prostori. Asociraju na uspeh i želju za društvenim ugledom.