drvo ivotaKoju vrstu cveća ćete imati u domu, zavisi od vaših želja, raspoloživog prostora, uređenja enterijera, itd. Svaki kutak oplemenjen cvećem će dati novi kvalitet vašem domu. U svakom slučaju trebalo bi da imate u vidu neke opšte uslove koji su neophodni za pravilan razvoj cveća.

Novu plastičnu saksiju obavezno operite i dezinfikujte tako što ćete unutrašnjost prebrisati krpom namočenom u alkohol. Na taj način ćete sprečiti razne zaraze.

Radi lakšeg zalivanja ostavite bar centimetar prostora od zemlje do ivice saksije.

Listove kućnih biljaka očistite krpom, sunđerom ili četkicom (npr. kaktuse) od prašine i čađi da bi mogla lakše da diše.

Manjim biljkama u proleće zamenite svu zemlju a onim u velikim saksijama zamenite površinski sloj i dobro je zalijte.

Za lisnodekorativne biljke birajte đubrivo bogato azotom jer će ono biljci dati intenzivniju zelenu boju i povećati bujnost, dok se za cvetnodekorativne biljke koristi đubrivo bogato fosforom i kalijumom.

Dracena je veoma popularna sobna biljka, nije zahtevna što se tiče održavanja ali je poznata i kao čistač vazduha. Potrebno joj je dosta svetlosti ali ne direktne svetlosti. Karakterišu je meki, špicasti i povijeni listovi koji mogu biti različite nijanse zelene boje. Drvo godišnje može da naraste do desetak centimetara. Draceni prija suvo tlo i podnosi neredovno zalivanje. Osetljiva je na nagle promene temperature, promaju i menjanje položaja.

Drvo života veoma sporo raste, oko 15 cm godišnje. Ova biljka traži dosta svetlosti. Mlada biljka se presađuje jednom godišnje. Posle tri-četiri godine samo promenite gornji sloj komposta. U toku toplih, letnjih dana prihranjujte biljku jednom nedeljno a zalivajte je tri puta nedeljno. Drvu života će uvek prijati orošavanje.

Paprati odgovara hladno, vlažno mesto zaštićeno od sunca. Zalivajte ih obilno, mekom vodom sobne temperature, a orošavanjem održavajte vlažnost vazduha. Idealna mesta za paprat su kuhinja i kupatilo.

Filodendron je popularna sobna biljka sa listovima koji dostižu i do metar dužine. Nema posebnih zahteva prema svetlosti i odlično će uspevati ma gde da je stavite. Leti ga zalivajte jednom nedeljno, a zimi na 14 dana. Neophodno je prihranjivanje na svake tri nedelje u toku vegetacije jer se na taj način omogućava neometan rast. Jednom nedeljno je potrebno sunđerom očistiti listove. Orošavajte ga treba svakodnevno tokom leta.

srecni bambusSrećni bambus je zahvalna biljka  koju možete gajiti u vodi ili u saksiji sa zemljom a ne zahteva skoro nikakvu negu ili posebno mesto u stanu. Ne voli previše svetlost i napredovaće i u mračnim čoškovima. Od viška svetlosti ili hlora u vodi mogu požuteti listovi. Čim to primetite, otkinite ih. Ako bambus držite u vazi, jednom nedeljno promenite vodu koja prethodno treba da odstoji bar jedan dan, a zemlja u saksiji treba da bude stalno vlažna.

Fikus traži sunčano mesto jer mu u suprotnom otpadaju listovi. Ne smete ga previše zalivati, leti je dovoljno dva puta nedeljno a zimi jednom na 7-10 dana. Prihranjujte ga jednom u 14 dana u toku vegetacije. Trebalo bi da orošavate lišće svakog dana mlakom vodom. Presađuje se jednom godišnje, a najbolje je u proleće.