Opšti saveti

Novu plastičnu saksiju obavezno operite i dezinfikujte tako što ćete unutrašnjost prebrisati krpom namočenom u alkohol. Na taj način ćete sprečiti razne zaraze.

Jedan sat pre presađivanja korenov busen mora da se navlaži da bi se olakšalo vađenje biljke.

Radi lakšeg zalivanja ostavite bar centimetar od zemlje do ivice saksije.

Listove kućnih biljaka očistite krpom, sunđerom ili četkicom (npr. kaktuse) od prašine i čađi da bi mogla lakše da diše.

Manjim biljkama zamenite svu zemlju a onim u velikim saksijama zamenite površinski sloj i dobro je zalijte.

Za lisnodekorativne biljke birajte đubrivo bogato azotom jer će ono biljci dati intenzivniju zelenu boju i povećati bujnost, dok se za cvetnodekorativne biljke koristi đubrivo bogato fosforom i kalijumom.

drvo ivotaDrvo života veoma sporo raste, oko 15cm godišnje. Ova biljka traži dosta svetlosti. Mlada biljka se presađuje jednom godišnje. Posle tri-četiri godine samo promenite gornji sloj komposta. U toku toplih, letnjih dana prihranjujte biljku jednom nedeljno a zalivajte je tri puta nedeljno. Drvu života će uvek prijati orošavanje.

Paprati odgovara hladno, vlažno mesto zaštićeno od sunca. Zalivajte ih obilno, mekom vodom sobne temperature, a orošavanjem održavajte vlažnost vazduha. Idealna mesta za paprat su kuhinja i kupatilo.

Zamiju treba držati van domašaja dece ili kućnih ljubimaca jer je otrovna. Ova biljka je veoma atraktivna, nije zahtevna, laka je za održavanje i  zato je toliko popularna. Ona traži indirektnu sunčevu svetlost i umereno zalivanje jer je osetljiva na prekomernu vlagu koja može da izazove truljenje korena. Prihranjujte je jednom mesečno u toku vegetacije. Presađujte je tek kada preraste saksiju sa obaveznim drenažnim slojem na dnu (sitniji kamen, pesak).

Filodendron je popularna sobna biljka sa listovima koji dostižu i dometar dužine. Nema posebnih zahteva prema svetlosti i odlično će uspevati ma gde da je stavite. Leti je zalivajte jednom nedeljno, a zimi na 14 dana. Neophodno je prihranjivanje na svake tri nedelje u toku vegetacije jer se na taj način omogućava neopmetan rast. Jednom nedeljno je potrebno sunđerom očistiti listove. Orošavajte ga svakodnevno tokom leta.

srecni bambusSrećni bambus je zahvalna biljka  koju možete gajiti u vodi ili u saksiji sa zemljom a ne zahteva skoro nikakvu negu ili posebno mesto u stanu. Ne voli svetlost i napredovaće i u mračnim čoškovima. Od viška svetlosti ili hlora u vodi mogu požuteti listovi. Čim to primetite, otkinite ih. Ako bambus držite u vazi, jednom nedeljno promenite vodu koja prethodno treba da odstoji bar jedan dan, a zemlja u saksiji treba da bude stalno vlažna.

Fikus traži sunčano mesto jer mu u suprotnom otpadaju listovi. Ne smete ga previše zalivati, leti je dovoljno dva puta nedeljno a zimi jednom na 7-10 dana. Prihranjujte ga jednom u 14 dana u toku vegetacije. Trebalo bi da orošavate lišće svakog dana mlakom vodom. Presađuje se jednom godišnje, a najbolje je u proleće.