izbor nametajaKada konačno uđete u svoj dom dolaze na red “slatke muke”. Opremanje prostora treba osmisliti tako da vam bude prijatno, udobno, svetlo. Takođe prostor treba da bude funkcionalno iskorišćen ali nipošto pretrpan. Najpre ćete svakako prostor ispuniti nameštajem, ne samo zato što je  kabast već i zato što vam je neophodan za sedenje, ručavanje i spavanje.

I tada ćete se naći pred čestom dilemom – kožni ili tekstilni nameštaj. Sagledajte to iz svih uglova – dugovečnost, cena, održavanje i svakako estetski efekat.

Koža je prirodni materijal a nameštaj od kože je mekan i udoban. Najveće prednosti kožnog nameštaja su:

– održavanje kožnog nameštaja je jednostavnije, posebno ako su u kući mala deca ili kućni ljubimci.

– trajnost – kožni nameštaj traje bar četiri puta duže nego tekstilni.

– koža je leti prijatno hladna a zimi opet prijatno topla, tako da je idealna za sve vremenske uslove.

– kožni nameštaj je idealan ukoliko neko od ukućana ima probleme sa alergijama.

Najveća mana pri izboru kožnog nameštaja je svakako cena – obzirom na to da je kožni nameštaj mnogo skuplji od tekstilnog. Ali, ako uzmete u obzir koliko će dugo trajati ovakav nameštaj, možda i nije toliko skup.

Nameštaj od kože, veštačke i prirodne, kao i sve kožne predmete treba održavati odgovarajućim sredstvima da bi što duže trajali ali, što je možda i važnije, i da bi imali sjaj, formu i lepotu kao na početku upotrebe.

Ukoliko se odlučite za nameštaj od tekstila treba da posebnu pažnju posvetite izboru tekstila. Tekstil na nameštaju treba da ima gusto i čvrsto tkanje jer će se u tom slučaju manje izvlačiti pogotovu na mestima koja su više izložena sedenju. Takođe se treba voditi računa i o tome da su neka mesta više izložena prljavštini npr. od masnih ruku ili kose (rukohvati ili nasloni za glavu) pa će biti potrebno češće čistiti ta mesta. To, opet može imati za posledicu da se na tim mestima tekstil više istanji ili čak promeni boju.