Slobodan protok sveže energije osnovni je princip feng shuija – drevne kineske veštine uređenja životnog prostora. Zato unesite u svoj dom nešto novo, kao na primer, sveže cveće ili voće i stavite na sto, ili okačite nove slike, fotografije, itd. S vremena na vreme razmestite nameštaj ili ga barem pomaknite za nekoliko centimetara. U protivnom će energija u domu ustajati. Ispunite prostor zvucima ugodne muzike koji će pozitivno delovati na vaše raspoloženje. I naročito ne dopustite da se u domu gomila smeće. Pravite veliko spremanje svakog proleća i jeseni. Prema načelima feng shuija, način na koji uređujete životni prostor ima veliki uticaj na mnoge aspekte vašeg života, a neuredan i pretrpan stan mogao bi od vašeg zdravlja, emocionalnog i poslovnog života također, napraviti pravi haos.

Prilikom raspoređivanja i nameštanja prostorija, feng shui nalaže da se obrati pažnja na nekoliko elemenata: protok energije nazvane chi, strane sveta, pet elemenata – metal, vazduh, vatra i zemlja i voda, kao i jin i jang elementi. Prema ovoj drevnoj filozofiji života potrebno je pri uređenju životnog prostora pridržavati se sledećih postulata:

Svaka prostorija bez prirodne svetlosti problematična je, jer je prirodno svetlo jedan od glavnih načina pokretanja pozitivne chi energije. Svetlo najčešće nedostaje u kupatilu i sobama u podrumu. Korišćenjem što više lampi i biljaka kojima je dovoljno malo svetlosti, donekle se može ublažiti nedostatak prirodnog svetla.

Spavaća soba – kao najintimniji prostor u kući treba da bude oslobođen svih suvišnih stvari. U tom prostoru provodite neprekidno 7 – 8 sati. Zato sa ovom prostorijom započnite veliko čišćenje kuće. Pospremite razbacanu odeću u ormare i rešite se suvišnih stvari ispod kreveta i sa ormana ili ih barem uredno pospremite u posebne kutije ili vreće.

Posebnu pažnju treba posvetiti izboru kreveta i dušeka. Kvalitet dušeka i položaj kreveta direktno utiču na zdravlje. Prema feng šui filozofiji ispod kreveta ne treba biti nikakvo skladište stvari, potrebna je slobodna cirkulacija vazduha i redovno čišćenje prostora. Jako nizak krevet ili samo madrac na podu su nepoželjni. Nemojte opterećivati ni prostor iznad kreveta (poput mostova sa punim ormaričima). Za vaš zdrav san bilo bi najbolje da je iznad uzglavlja prazan zid.

Dušek u krevetu za dve osobe treba da bude iz jedne celine. I veličina kreveta je bitna – ne sme biti ni premali (to dovodi do smanjenja šanse za uspeh u životu), ali niti prevelik (to dovodi do rasipanja prihoda). Preporučuje se da krevet ima puno uzglavlje, dok su šuplje, rešetkasto ili uzglavlje poput lestvi nepoželjni. Najpravilnije je prisloniti krevet uzglavljem uza zid i omogućiti pristup krevetu sa obe bočne srane kada je u pitanju krevet za dvoje, odnosno tada ga ne treba prislanjati uza zid po dužini.

Prema feng shuiju se ne preporučuje spavanje ispod kosog krova. Kose tavanice sabijaju chi energiju ispod sebe i stvaraju napetu atmosferu. Njihovo delovanje je jače ako su niske.

Kuhinja – treba uvek da bude uredna i čista, a naročito bez nepotrebnih stvari. Svi ukućani su povezani sa kuhinjom. U kuhinji ne treba da se nalaze stvari koje se ne upotrebljavaju a naročito stvari kojima je rok upotrebe istekao. Frižiderpredstavlja dugove i zato ga čistite bar jednom nedeljno. U sudoperu ne treba da se gomila prljavo posuđe. Pokušajte da koristite što više prirodna sredstva za čišćenje kao što je soda bikarbona, jabukovo sirće itd.

Ulazni hodnik – treba biti otvoren za protok energije (chi energija) i zato u njemu ne treba da stoje nepotrebne stvari poput mnoštva cipela, papuča, itd. Naročito tu ne treba držati prljave cipele, jer se sa njima unosi energija bolesti, nezadovoljstva i sve negativnosti sa ulice

Ulazni prostor ne sme biti pretrpan, nego prohodan i uredan. Sve kapute i jakne koje trenutno ne nosite spremite u ormar. Na osnovu ulaznog hodnika svi posetioci mogu steći prvi utisak o ukućanima. Zato je veoma važno pravilno urediti ulaz u stan ili kuću jer se tako stanarima osigurava protok pozitivne energije, a gostima prava dobrodošlica. Nabavite vedar otirač koji će vaše goste veseliti. Problematičan izgled ulaznih i prolaznih prostorija negativno će se odraziti na zdravlje usta, zuba i grla, ali i na vaše finansije.

Ulazni hodnik treba biti obojen u neku od vedrih boja i sa detaljima crvene i zlatne boje. Tu se preporučuju svetiljke postavljenje na bočnim zidovima što će prostor otvoriti i učiniti ga širim. U hodniku ogledalo ne sme biti smešteno nasuprot ulaznih vrata ili stepenica. Iz ulaznog hodnika nije poželjno u jaknama i cipelama ulaziti u druge prostorije.

Naspramno postavljena vrata iz hodnika prema sobama omogućava da pozitivna chi energija brzo prohuji kroz prostoriju, ostavljajući ukućane bez pozitivnog delovanja. Ukoliko ne možete premestiti neka vrata da usporite kretanje chi energije, upotrebite paravan, akvarijum i viseća zvonca za preusmeravanje ili usporavanje toka energije.

Dnevni boravak – treba da privuče pozitivnu energiju, da ima što više dnevnog svetla i sa ponekim cvetom koji neće ispuniti celu sobu. Pažljivim rasporedom nameštaja, sledeći načela feng shuija, vaš će dom izgledati urednije i prozračnije, a vi i vaši ukućani smireniji, srećniji pa čak i zdraviji. Prostorija u kojoj se nalazi previše nameštaja ili je on nabacan bez nekog posebnog reda, sprečava prirodan protok energije. Osnovno verovanje feng shuija jeste to da je protok energije u prirodi stalan, a da bismo primali dobru energiju i odvratili lošu, potrebno je za početak pročistiti životni prostor i rešiti se svega nepotrebnog. Lampe i lusteri u sobi, pogotovo na plafonu usmeravaju energiju (chi) prema gore. Kako bi energija nesmetano proticala, postavite nameštaj uz zidove, a središnji deo ostavite slobodnim. Prema načelima feng shuija, stolice i kauči ne bi smeli biti okrenuti stražnjom stranom prema vratima ili prozoru jer to osobe koje sede na njima stavlja u ranjivu poziciju. Udobni naslonjači i kauči sa zaobljenim krajevima i povišenim naslonima predstavljaju potporu u životima članova obitelji. Ako je neki predmet oštećen, popravite ga ili bacite. Televiziju, DVD i video uređaje kao i ostalu tehničku opremu postavite na zapadni deo sobe kako biste doveli sreću u svoj dom. Negativnu energiju koju uzrokuje televizija zbog štetnih zračenja možete neutralizovati strateškim postavljenjem biljaka. U istočnom delu doma trebalo bi staviti biljku “srećni bambus” pošto se ona povezuje sa uspehom ukućana, blagostanjem i plodnošću. Biljke treba redovno zalivati, dohranjivati i povremeno brisati sa listova prašinu. Biljke kojima ćete oplemeniti dnevni boravak trebaju imati okrugle listove. One sa šiljastim vrhovima generišu tzv. “otrovne strele”. Energija se naime kreće u krugovima i spiralama, pa nešto što je oštro seče njen tok i probada vašu auru. Pozitivnu životnu energiju (chi) donosi i sveže ubrano cveće u vazi. Potrebno mu je svakodnevno menjati vodu, a stabljike podrezivati dijagonalno jer će tako duže trajati. Povremeno je potrebno uklanjati uvele cvetove. Prema načelima feng shuija, sušeno cveće je neprihvatljivo, jer osim što simbolizuje smrt i raspadanje, skuplja prašinu koja zaustavlja protok energije.

Inače, južni deo domaćinstva treba osloboditi za društveni život i opremite ga tako da u njemu ima dovoljno prostora za ugodan boravak i druženje sa prijateljima i porodicom.

Izboru boja u stanu posvetite posebnu pažnju. Najbolje je izabrati boje koje i u prirodi odražavaju ravnotežu. Za odmor odaberite zelenu boju koja se povezuju uz drvo, ali predstavlja i životnu težnju za zdravljem i porodicom. Boja romantike je ružičasta, a boja strasti crvena. Naravno, to ne znači da trebate celu sobu da okriečite u ružičasto. Pokoji ružičasti jastuk, tepih i dve roze sveće učiniće svoje. Ipak izbegavajte preterano korišćenje iste boje.