Ako želite da vaš grudnjak što duže bude upotrebljiv, treba da znate kako da ga pravilno održavate. Stručnjaci preporučuju da se jedan grudnjak koristi oko tri meseca ili najviše do 30-40 pranja. Grudi (to je uglavnom masno tkivo ojačano Kuperovim ligamentima) se prirodno rastežu prilikom hodanja, trčanja ili vežbanja i tada im je potrebna podrška u vidu grudnjaka koji se takođe rastežu. Kada izgube tu sposobnost, potrebno ih je zameniti.

– Preporuka stručnjaka je da se isti grudnjak ne nosi dva dana za redom. Obrazloženje za ovakvu preporuku jeste da znoj može izazvati pogoršanje elastičnosti grudnjaka. Zato je potrebno da u garderoberu imate najmanje tri grudnjaka – jedan koji nosite, jedan koji se pere, a jedan da odstoji jedan dan. Rotiranje grudnjaka na ovaj način pomoći će da svaki od njih traje duže.

– Grudnjak možete prati u mašini za pranje veša uz poštovanje preporuke za pranje koja se nalazi na etiketi svakog grudnjaka. Zakopćajte grudnjak pa ga stavite u vrećicu za pranje donjeg rublja a zatim vrećicu stavite u mašinu za pranje veša i uključite program za pranje delikatnih stvari na niskoj temperaturi. Nipošto nemojte grudnjak sušiti u mašini za sušenje veša i nemojte ga centrifugirati. Najbolje da grudnjak prirodno sušite na vešalici.

Izbegavajte korištenje bioloških deterdženata i omekšivača jer oni oštećuju čikru u grudnjaku.

– Vodite računa kako držite grudnjake u ormanu. Najbolje da ih složite otvorene i uklopljene korpicama jedan u drugi u nekoj fioci ili da budu obešeni na vešalice u ormanu. Treba izbegavati savijanje korpica grudnjaka jer to može dovesti do promene oblika grudnjaka.

– Brushaltere perite posle najviše četiri nošenja. Kada je reč o sportskim grudnjacima praktikujte pranje odmah posle treninga i to u hladnoj vodi, da bi se sačuvala elastičnost.