Ako želite da vaš grudnjak što duže bude upotrebljiv, treba da znate kako da ga pravilno održavate.

– Preporuka stručnjaka je da se isti grudnjak ne nosi dva dana za redom. Obrazloženje za ovakvu preporuku jeste da znoj može izazvati pogoršanje elastičnosti grudnjaka. Zato je potrebno da u garderoberu imate najmanje tri grudnjaka – jedan koji nosite, jedan koji se pere, a jedan da odstoji jedan dan. Rotiranje grudnjaka na ovaj način pomoći će da svaki traje duže.

– Grudnjak možete prati u mašini za pranje veša uz poštovanje preporuke za pranje koja se nalazi na etiketi svakog grudnjaka. Zakopćajte grudnjak pa ga stavite u vrećicu za pranje donjeg rublja a zatim vrećicu stavite u mašinu za pranje veša i uključite program za pranje delikatnih stvari na niskoj temperaturi. Nipošto nemojte grudnjak sušiti u mašini i nemojte ga centrifugirati. Najbolje da grudnjak prirodno sušite na vešalici ili ga jednostavno položite.

– Vodite računa kako držite grudnjake u ormanu. Najbolje da ih složite otvorene i uklopljene korpicama jedan u drugi u nekoj fioci ili da budu obešeni na vešalice u ormanu. Treba izbegavati savijanje korpica grudnjaka jer to može dovesti do promene oblika (na primer da stavite jednu korpu u drugu).

– Brushaltere perite posle najviše četiri nošenja. Kada je reč o sportskim grudnjacima praktikujte pranje odmah posle treninga i to u hladnoj vodi, da bi se sačuvala elastičnost.