Da li postoji roditelj koji nije imao dilemu – da li bebi dati cuclu (lažu, dudu, varalicu) ili ne?! Isto toliko ima i roditelja koji će vam savetovati da je date ili ne svojoj bebi. Možda je najbolje da se informišete o prednostima i manama korišćenja cucle pa da sami donesete zaključke. Svi će se složiti da su bebe bile zadovoljne sa krišćenjem cucle (naročito pred spavanje ili kada stalno plaču), ali su različita iskustva sa odvikavanjem od upotrebe cucle. Neki roditelji će vam reći da su relativno lako prošli period odvikavanja sa svojom bebom ali drugi će vam reći da je to bio veoma stresan period i za bebu i za njih.

Dakle, ovo su neke od prednosti korišćenja cucle:

– smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS) za čak 61%, koji se objašnjava kao posledica okretanja bebe na stomak tokom sna. Prema naučnim ispitivanjima čak treba podsticati decu, mlađu od godinu dana, da je koriste. Pretpostavka je da cucla ima više direktno mehaničko dejstvo jer može da pomogne, u slučaju potrebe, da se zadrži otvorenim prolaz vazduha kroz usta, gurajući jezik prema napred. Stručnjaci preporučuju da se sa korišćenjem cucle počne posle uspostavljanja normalnog ritma dojenja a posle prvih šest meseci kada je veća šansa za pojavu SIDS sindroma (smrti u kolevci).

– sisanje kao ritmička radnja uvodi u san, pa se beba lakše uspavljuje. Čim se rodi, dete sa sobom na svet donosi refleks sisanja. Sisanje služi hranjenju iz dojki, a pritom i umiruje bebu na majčinim grudima. Cucla doduše, ne može snabdeti dete vrednim hranljivim materijama, ali ipak deluje umirujuće. Znači, cucla sme da se daje već i novorođenčetu. Važno je da odaberete odgovarajući model i odgovarajuću veličinu. Prilikom uvođenja cucle u upotrebu, bebu treba pustiti da sama odluči kada i koliko dugo je želi. Tada ćete biti sigurni da joj je zaista potrebna samo kad hoće da se smiri.

– smiruje bebu jer sisanje cucle stimuliše mozak da luči hemikalije koje neutrališu stres. Bebe se osećaju dobro, sigurno i zaštićeno ukoliko sisaju cuclu.

– podstiče lučenje enzima koji ublažava kolike (grčeve kod novorođenčadi). – kod preveremeno rođenih beba koja su duže u bolnici olakšava prelazak na ishranu preko bočice. Cucla omogućava vežbu mišića usta što se prirodno dešava kod dojenja.

– cuclanje je osnovni prirodni refleks za svako dete. Omogućava mu da se hrani, da se smiri, da nauči da koordiniše disanje i gutanje, i da razvije funkcionalnost mišića lica i jezika. Za pravilan oralni razvoj veoma je važno paziti šta dete stavlja u usta. Cucla igra izuzetno važnu ulogu u pravilnom razvoju detetovih usta.

– ako sisa cuclu beba ne sisa svoje prstiće. Ta činjenica uopšte nije zanemariva prilikom odvikavanje deteta od korišćenja cucle. Neki roditelji ne žele da bebi ponude cuclu ili je ponude isuviše kasno pa je beba ne prihvati. Ukoliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima. Zato ako planirate da bebi dajete cuclu, najbolje je dati u prvim nedeljama bebinog života.

Posledice korišćenja cucle su:

– može da dovede do problema sa dojenjem. Cuclu ne bi trebalo davati dok se beba još navikava na dojenje, jer su cuclanje dude i sisanje dve različite radnje. Kod bebe to može da stvara zbrku i utiče na uspešnost dojenja. Takođe, u periodu odvikavanja od korišćenja cucle (ukoliko dete još doji) beba nema stimulaciju za sisanjem, što dovodi do smanjenja proizvodnje majčinog mleka.

– prelomi cucle i neadekvatne veličine mogu da budu uzrok ugušenja deteta. Kvalitetna cucla treba da ima i otvore za vazduh.

– nikako nemojte vezati cuclu oko bebinog vrata na bilo kakav končič ili lančić, jer može da dovede do gušenja bebe.

– upotreba cucle povećava rizik od infekcije uha. Upale uha su češće kod beba starijih od šest meseci. Zato pedijatri preporučuju da se sa odvikavanjem od korišćenja cucle krene kod beba starosti oko godinu dana.

– kod neke dece cucla izaziva probleme sa rastom i krivljenjem zuba i vilice i povlačenjem desni. Takvi problemi su uočeni kod mališana koji su koristili cuclu dugo vremena tokom dana, i to nekoliko meseci, a pogotovo ako je bila umočena u šećer, med ili druge zaslađivače. Stomatolozi preporučuju da najkasnije sa detetom od dve godine počnete sa odvikavanjem od korišćenja cucle. Dobro je polako početi sa odvikavanjem kada beba prelazi na čvrstu hranu, a idealno vreme za odvikavanje je oko prvog rođendana. Ali, treba izbegavati odvikavanje od cucle istovremeno kad i polazak u jaslice ili bilo kakva druga važna promena u detetovom ritmu, jer će mu to izazvati dodatni stres.

– cucla može da uspori razvoj govora, dovesti do pojave govornih mana. Deca koja su dugo držala cuclu u ustima kasnije su sklona šuškanju pri govoru.

– ako dete stalno ima cuclu u ustima, češće će da diše na usta. Pritom cuclu u ustima drži labavo, što omogućava veći prodor štetnih klica u organizam i izaziva pojačano lučenje pljuvačke, odnosno dete počinje da balavi.

– povećava se rizik od infekcija usne duplje jer su silikon i kaučuk (od kojih su cucle napravljene) pogodne za razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

– kada beba prohoda može sama da dohvati cuclu koja je pala na pod punog bakterija i na taj način dolazi do češćih infekcija.

– cucla izaziva zavisnost kod dece od koje se teško i dugo oslobađaju,

Ako se već koristi cucla potrebno je posebno voditi računa o njenoj higijeni. Obavezno pre prve upotrebe cuclu sterilišite. Menjajte je redovno jer se s vremenom oštećuju, i to silikonske više nego gumene.