farbanje kosePre nego što se odlučite za promenu boje kose i na taj način promenite svoj izgled, pročitajte sledeće sugestije:

– boja kose treba da bude u skladu sa vašim tenom, bojom očiju i obrva.

– rezultati bojenja mogu biti drugačiji od navedenog na pakovanju proizvoda ako ste u prethodna četiri meseca bojili kosu kanom ili kanom sa ekstraktima bilja. Isto vredi za promenu bojenja sa veštačke boje za kosu na biljnu boju.

– crvena boja ne pristaje žućkastim ili maslinastim tonovima tena kao ni vrlo crvenkastom tenu. Za crvene boje kose idealan je ravnomeran i vrlo svetao, lagano ružičast ten.

– tamnije boje kose mogu bledi ten učiniti još bleđim.

– sa pepeljastom bojom kose u bisernim tonovima žućkast ten postaje bezbojan i sivkast. Ali biserne nijanse mogu izgledati življe sa tankim zlatnim ili crvenkastim pramenovima ili na ženi s crvenkastom primesom tena.

– ako ste bledi ili imate izrazito beo ten, stajaće vam svaka boja.

– za osobe tamnog tena najbolje nijanse su one koje ne odstupaju previše od prirodne boje.

– zbog smanjene proizvodnje melanina kosa s godinama sedi. Danas postoje preparati koji mogu da podstaknu ponovnu proizvodnju ovog pigmenta. Oni deluju slično kao i farba, ali umesto gotove boje sadrže sintetički dobijene prekursore boje i kiseonik. Ova mešavina se nanosi na kosu, dolazi do interakcije dveju supstanci, čime se stimuliše stvaranje pigmenta. Ovo najbolje funkcioniše kod tamne kose. Ako je vaša prirodna boja plava, na sedu kosu možete da nanesete i kolor-šampon odgovarajuće nijanse.

Mnoge žene boje kosu u svojoj kući uz pomoć priojateljice, nekog ukućana ilifarbanje kose 2 same. I za to treba steći iskustvo. U tom smislu evo nekih saveta koji će vam pomoći da bojenje kose prođe bez nezgoda:

– najpre izboru boje posvetite dužnu pažnju. Nikad ne uzimajte boje koje su više od dve nijanse (tamnije ili svetlije) različite od vaše prirodne boje. Vaša prirodna boja kose je u skladu sa vašim tenom, bojom očiju i obrva. Nova boja vaše kose ne bi trebala da drastično poremeti taj odnos. Ako želite malo da eksperimentišete, uzmite kolor šampon koji će se isprati nakon par pranja. Trajna farba za kosu ima drugačiji sastav i ne ispire se tako brzo a i mnogo bolje prekriva sede vlasi.

– dobro pročitajte uputstvo sa pakovanja boje za kosu i tako se ponašajte. Ako na kutiji piše da držite boju pet minuta na krajevima kose, onda je držite toliko, ne duže. Vrhovi bi mogli biti dve nijanse tamniji nego koren, jer su osetljiviji. U uputstvu piše i da li boju nanosite na suvu ili vlažnu kosu.

– provedite test na alergiju bilo kojom bojom za kosu. Uputstvo kako provesti test naći ćete u priloženom uputstvu za upotrebu proizvoda.

– farbajte kosu kada je ona prljava, ali to ne znači da treba da ima na sebi ostatke laka, gela ili nekih seruma. Ti ostaci mogu otežati upijanje farbe.

– pre farbanja kose kupite frizerski ogrtač koji će sačuvati vašu odeću i peškire od farbe koja se, naročito sa peškira, vrlo teško ili nikako ne može skinuti. U istu svrhu možete koristiti i staru odeću koju više ne nosite i koju posle upotrebe možete baciti.

– da biste zaštitili kožu lica, vrata ili iza ušiju, dobro je namažite masnijom kremom pa vam se neće desiti da na koži ostanu ružne mrlje koje danima ne možete skinuti.

– koristite rukavice koje se nalaze u pakovanju svake farbe. Odvojite posebnu četkicu za nanošenje farbe i posudu.

– na ofarbanu kosu stavite kapu za kupanje ili čak neku najlon kesu, jer ćete na taj način pospešiti upijanje farbe toplinom koja će se razviti u takvim uslovima, ali ćete istovremeno zaštititi svoju odeću i stvari u kući od eventualnog kapanja farbe sa kose.

– ispiranju farbe sa kose treba posvetiti posebnu pažnju. Boju sa kose dobro isperite vodom i kada u njoj ne bude više boje operite kosu blagim šamponom i, na kraju, nanesite na kosu balzam za farbanu kosu.

– ako je boja ofarbane kose ispala pretamna, operite kosu dva do tri puta sa deterdžentom za pranje posuđa kako biste posvetlili kosu. Deterdžent za pranje posuđa je dovoljno jak da ukloni deo tamne boje.

– za mesec dana kosa poraste oko jedan centimetar i razlika između vaše prirodne boje i farbane kose postaje vidljiva. Ako želite da ofarbate izrastak, prvo nanesite farbu na taj deo kose, pustite da deluje 20 minuta, a tek onda rasporedite boju po celoj kosi. Tako ćete dobiti ravnomeran rezultat.

– obavezno pratite navedeno vreme delovanja boje na kosi. To je naročito bitno za plave nijanse i trajne plave boje za kosu. Ako boju prerano isperete s kose, možete dobiti narandžastu ili žućkastu primesu u boji kose. Ako  plavu boju za kosu ostavite predugo na kosi, oštetićete kosu. Ako je boja kose ispala previše pepeljasta ili sivkasta, nanesite preliv ili kolor-šampon kako biste dodali crvenkast ili zlatan ton.

– ako ofarbana kosa ima zelenkast odsjaj, znači da je došlo do kontakta kose sa hlorom. Utrljajte u kosu malo soka od paradajza, a zatim je isperite.

– ako farbate pramenove, počnite tako da izdvojite pramenove kose debele pola centimetra s obe strane kose.  Započnite s farbanjem pramenova ispod tih izdvojenih pramenova. Na taj način ćete prekriti greške ili mesta na kojima pramen niste ofarbali skroz do korena.

– plava farbana kosa će izfarbanje kose 1gledati prirodnije ako izvučete svetlije pramenove. Navucite plastične rukavice, pomešajte farbu sa hidrogenom, a zatim četkicom za nanošenje maskare izvlačite pramenove. Ostavite da deluje 45 minuta, a zatim isperite. Posle ovakvog tretmana obavezno nanesite regenerator koji se nalazi u pakovanju boje.

– farbana kosa traži posebnu negu jer hemijske supstance oštećuju površinski sloj dlake, što dovodi do toga da kosa postaje suva i elektriše se. Zato odmah nakon farbanja nanesite specijalnu masku koja ispravlja keratinske pločice na površini vlasi. Ali ako su krajevi kose mnogo suvi, pre pranja utrljajte malo maslinovog ulja i ostavite da deluje tri minuta.

– da boja na kosi ne bi izbledela, nakon farbanja poprskajte kosu zaštitnim sprejom koji oblaže pigmente, olakšava češljanje i daje sjaj kosi. Kada boja posle nekoliko pranja počne da bledi, primenite šampon za intenziviranje boje sa pigmentima koji kosi vraćaju intenzivan sjaj.

– kada ofarbate kosu pustite da prođe par nedelja da se kosa oporavi, pa preduzmite sledeći tretman, na primer mini val. Na taj način ćete omogućiti kosi da se malo oporavi od prethodnog tretmana.