Opšte poznato pravilo, naročito u ženskom okruženju, jeste da ako ste nezadovoljni sobom – nešto promenite, a najbrža i nojočiglednija promena je – promena na glavi! Pa onda – promenite frizuru ili boju kose. Ali pazite – ne odgovara bilo koja boja kose i frizura svakom obliku lica i tenu. Mnogo zavisi i od kvalitete kose kakva vam frizura odgovara. A prema kvalitetu kose može da se odredi i karater osobe, kažu stručnjaci koji su u fokusu imali ovu temu. Obratite pažnju na kosu sagovornika i proverite ovakve tvrdnje.

Prema kvalitetu kose može se napraviti klasifikacija na:

– Mekanu i sjajnu kosu koja odaje staložene, pristupačne ljude, koji su često veoma zainteresovani za svet nauke.

– Ravna, prava kosa ukazuje na vredne i radne ljude. Osobe s ravnom kosom najčešće su ljubazne i drage, posebno ako je kosa dugačka. Takvi ljudi lako se opuštaju i zbog toga su omiljeni u društvu.

– Kovrdžava kosa karakteriše oštroumne osobe, tačne, precizne, samouverene, odgovorne i živahne. Nekada su nestrpljive, pod stresom i napete ili kreativne i fleksibilne. Imaju umetničke sklonosti, nežne su i maštovite. Ponekad su previše neodlučni, lenji i skloni depresiji.

– Gusta kosa je svojstvena onima koji su izrazito tvrdoglavi i odlučni. Osobe sa gustom kosom su dugovečne. One se lako prepuštaju uživanju u mnogim stvarima. Entuzijazam zrači iz svakog njihovog pokreta.

– Tanku kosu obično imaju osobe koje na prvi pogled deluju nežno i osetljivo, ali su, u stvari, veoma snažne ličnosti. Njihova osećanja mogu lako da se povrede i zato najčešće kriju svoje emocije ili ih pokazuju samo odabranim ljudima. Teško pristaju na kompromise što otežava saradnju sa njim.