ienje lica 2Osnovne higijenske navike se stiču od najranijih dana. A devojke, kada počnu sa šminkanjem treba da usvoje dodatne navike da bi njihova lepota trajala što duže. Svako u svojoj okolini može odmah da primeti negovane i uredne osobe u svakom smislu, pa tako i u smislu korišćenja uredne i sveže šminke.

Svakodnevno odvojite vreme za svoje lice i telo. Rezultati će biti vidljivi vrlo brzo i, što je najvažnije, produžiće vaš mladolik izgled i svežinu. Naročito nemojte praviti sledeće greške:

Ne preskačite skidanje šminke i čišćenje lica – ukoliko uveče temeljno ne očistite lice od šminke, veliki broj bakterija, prljavštine i odumrlih ćelija koje se skupe tokom dana, mogu da uđu u pore i izazovu pojavu neželjenih akni. Zbog šminke na očima rizikujete i konjunktivitis i crvenilo očiju. Ako uveče ne očistite lice i ne stavite odgovarajuću kremu za noćnu negu lica, veća je mogućnost prevremene pojave bora.

Nanošenje šminke na šminku – ili dodavanje šminke je velika greška. Tada se često dešava da se pore začepe, da dođe do pojave bubuljica i crvenila.

Održavanje četkica za šminku – je vrlo važno i neophodno. Četkice za šminku i sunđeri za puder, ako se ne održavaju, mogu postati leglo bakterija, prljavštine i naslaga masti i ulja. Prljava četkica može da uzrokuje iritaciju i nastanak akni. Četkicu bi trebalo da perete bar jednom sedmično i to u toploj vodi s malo antibakterijskog gela.

Podloge za šminku – birajte prema kvalitetu jer, u suprotnom, ćete sprečiti kožu da diše, što može dovesti začepljenja pora i komplikacija. Šminka se nanosi isključivo na lice koje ste prethodno “nahranili” kremom. Bez ove podloge, koža deluje umorno i sitne bore će još više doći do izražaja ako šminku nanosite direktno na takvu kožu.

Stara šminka – može, takođe da izazove probleme na osetljivoj koži lica. Zastareli make-up može uzrokovati alergijske reakcije, iritaciju kože, akne, infekcije, konjunktivitis. Maskaru koristite od tri do šest meseci, puder i rumenilo menjajte na svaka 4-5 meseca, a senke i ruževe na godinu dana. Proverite datume na svojoj kozmetici, ali i kada ste je počeli koristiti. Otvoreni ruž za usne ili krema, ima kraći rok trajanja od datuma koji je otisnut na ambalaži.

Ne cedite bubuljice – i mitesere na licu jer će se posledice toga odmah videti, kao što je crvenilo ili čak infekcija a velika je mogućnost i pojava ožiljaka. Najbolje bi bilo da pustite da se bubuljice same povuku, a u međuvremenu kožu tretirajte umirujućim i hidratantnim sredstvima.

Krema se nanosi na – lice, vrat i dekolte. Crvenilo, braon fleke i bore se javljaju sa godinama prvo na tim delovima. Negovanjem lica, vrata i dekoltea održaćete duže svežinu i mladost.

Na vreme počnite koristiti anti age kreme, – oko dvadesetih godina. To će pomoći da vaša koža što duže sveža i zdrava. Nikada ne zaboravite da nahranite kožu lica, vrata i dekoltea.

Obavezno korišćenje krema za sunčanje – protiv, za kožu, pogubnih  sunčevih zraka, učiniće kožu zdravom i mladolikom. Delovanje sunčevih zraka, naročito na koži lica, izaziva pojavu dubokih bora, fleka i suve kože. Sunčevi zraci prodiru do kože i kroz oblake, pa niste od njih zaštićeni ni kada je ružno vreme. Upotrebljavajte kremu širokog spektra, koja blokira oba tipa ultraljubičastih zraka (UVA i UVB), sa zaštitnim faktorom od najmanje 30.

Brijanje dlačica na licu – je nešto što ni u kom slučaju ne smete uraditi. Ako se pojave dlačice oko usana, na bradi ili bilo gde drugo na licu, potražite pomoć stručnog lica da se taj problem reši. Posledica brijanja tih dlačica može biti još više gustih dlačica.

Uvijanje trepavica – treba uraditi specijalnom spravicom i to pre nanošenja maskare. Nipošto nemojte uvijati trepavice posle nanošenja maskare jer, u tom slučaju, će se trepavice slepiti i, što je još gore, trepavice mogu popucati. Ovo svakako treba uraditi pažljivo i nežno da ne iščupate trepavice.

Balzam za usne – treba obavezno koristiti, posebno u zimskim uslovima, da ne bi došlo do pucanja usana. Da bi usne bile što duže vlažne i poželjne, uvek prvo koristite balzam kao osnovu a zatim nanesite karmin.

Nedovoljno sna – stvarno može loše delovati na vaše lice. To je još jedan od čestih uzroka preranog starenja kože. Ako se ne naspavate dovoljno, nivo stresa ostaće visok pa će nadbubrežne žlezde lučiti više stresnog hormona kortizola, koji čini kožu masnijom i izaziva akne. Zdrav san će učiniti vaše lice mladolikim i sjajnim.

Negovanje ruku – treba svakodnevno provoditi, inače će vas ruke prve “izdati” kada dođete u pozne godine.

Negovanju kose –  treba posvetiti dužnu pažnju da bi vaša kosa što duže ostala zdrava, gusta i sjajna. Naravno da će kosa menjati svoj kvalitet u skladu sa promenom metabolizma, čak i godišnjeg doba. Ali nikada nemojte praviti greške kao što su – vezanje kose jakim gumicama; svakodnevno vezanje kose u istom položaju (npr. na vrh ili sa strane) slabi vlasi i dovodi do opadanja kose; obavezno je svakodnevno češljanje kose koje omogućava veću prokrvljenost temena; prilikom feniranja zaštitite kosu sredstvima za zaštitu od toplote; nikada ne peglajte mokru kosu.