skin food

Za savršene nokte – jaja – su izvor vitamina A, B i D i selena. Nedeljno jedite 3-5 jaja, pa će vam nokti biti čvršći, koža lepa i zategnuta, a kosa sjajna.

Za nežnu kožu –  riba – sadrži jod koji podstiče razmenu materija i čuva vitku liniju, belančevine što jačaju kosu i čine je gušćom, i masne kiseline koje hrane kožu i čine je  nežnom i pomažu kod neurodermatitisa. Losos i tunjevina su bogatiji masnim kiselinama od drugih vrsta riba.

Protiv celulita – žitarice – ako redovno jedete integralni hleb, ne samo da činite dobro vašoj koži već sprečavate i pojavu celulita. Silicijum iz žitarica kao i pantotenske kiseline učvršćuju tkiva. Žitarice ubrzavaju rad creva i pospešuju izbacivanje otrova iz organizma.

Protiv perutanja – paprika – crvena paprika obezbeđuje organizmu vitamin C, E, koji jača zglobove, dok je beta-karoten dobar protiv suve i perutave kože i krtih noktiju. Ljute papričice pospešuju rad mozga.

Protiv akni i upala –cvekla – veliki procenat vitamina C i B, folne kiseline i gvožđa čini ovu crvenu repu zdravom za kožu. Ona takođe sprečava upale i štiti ćelije od slobodnih radikala. Cvekla ublažava i deluje umirujuće na akne.

Za zaustavljanje starenja –  paradajz – osim vitamina C, E i beta-karotena paradaiz sadrži i likopen. Ovaj sastojak pravi je lovac na slobodne radikale i sprečava starenje kože. Organizam najbolje iskoristi likopen iz kuvanog paradaiza.

Za elastčnost  – citrusi – vitamin C kojim obiluju citrusi održava elastičnost kože i ubrzava regeneraciju oštećenja na koži. Manje je poznato da bela tanka kožica ispod kore pomoranđe sadrži flavonide koji zaustavljaju proces starenja.

Za mekane usne – brokoli – ako je koža oko usana suva i ispucala jedite brokoli koji obiluje vitaminom B. Ovo povrće sadrži savršene količine vitamina C, beta-karotena, kalijuma i folne kiseline. Brokoli čuva čvrstinu kostiju i čini kožu lepom i glatkom.

Protiv umora i stresa – čaša svežeg soka od šargarepe je dobra protiv umora. Sve što deluje na opuštanje nervnog sistema npr. celer, špargla, šampinjoni, banane, zelena salata, kupus.

Protiv virusa – sok od limuna, šargarepa, dinja, bundeva, zeleno povrće, jabuka, crni luk, majčina dušica, ruzmarin, vlašac.

Sveže povrće za lep ten – peršun, brokoli, kupus, paprika, zelena salata (C vitamin), boranija, kupus, spanać, tikvice (B vitamin), šargarepa, paprika (A vitamin), crni luk (selen), potočarka (C vitamin i kalcijum).