parfem3Nije lako izabrati odgovarajući miris, pogotovo kada treba odlučiti da li ga koristiti preko dana ili uveče, uz sportsku ili svečanu garderobu, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ako znate da ćete više vremena da provedete na otvorenom, možete sebi da dopustite intenzivniji miris, ali ako ćete više vremena provesti u zatvorenom prostoru, odaberite nešto nežniji miris. Za dnevne izlaske koristite nežne i sveže mirise (cvetne, voćne, citusne), a za večernje izlaske možete koristiti intenzivnije mirise. Bilo bi najbolje imati bar dva – tri mirisa koji vam se sviđaju i tada možete da ih koristite u zavisnosti od prilike, vašeg raspoloženja, garderobe itd.

Parfemi nemaju baš malu cenu. Zato mirise, uopšte, treba racionalno koristiti. Svakako ne trebate da ga nanosite toliko da svi u vašoj blizini imaju probleme sa disanjem. Pravilno odabrana količina parfema na vama je ona koju vi i ne osetite ali vaša okolina diskretno oseti.

Evo nekih saveta koji će vam pomoći da vaši omiljeni mirisi što duže traju:

– parfem nanesite odmah nakon tuširanja. Tada su vaše pore otvorene i zato će koža bolje apsorbovati miris.

– pre parfema, kožu premažite balzamom jer će se onda parfem bolje osetiti.

– miris treba držati daleko od svetla jer će to pomoći da se održi nepromenjen njegov hemijski sastav. Najbolje je da ga držite na hladnom, suvom i mračnom mestu, što svakako nije toaletni ormarić u kupatilu. Obratite pažnju na sadržaj bočice. Ako je sadržaj bočice zamućen, moguće je da je parfem pokvaren.

– najbolje da parfeme držite u njihovom originalnom pakovanju da biste u njima što duže uživali. Jednom kada otvorite bočicu parfema, počinje proces oksidacije. Kupujte manja pakovanja parfema ili toaletnih voda i potrošite ih do kraja.

parfem će duže biti upotrebljiv i nepromenjen ako ga držite u frižideru. Ovo bi bio odličcan savet ako imate veliko pakovanje parfema, ili ste ga kupili u toplom periodu godine. Stavite bočicu u dobro zatvorenu plastičnu kesicu.

– ako želite da vaš parfem traje duže izaberite iz iste kolekcije i prateće proizvode – gel za tuširanje ili sapun, losion ili ulje za telo, puder. Tek nakon nanošenja losiona, nanesite i parfem na vaše telo. Naravno, svi ovi proizvodi treba da budu iste mirisne note.

– miris treba naneti na tačke gde se najviše oseti vaš puls (zglobovi, iza uva, na dnu grla, s unutrašnje strane laktova). Na ovim mestima je koža toplija, a krv je bliža površini. Ako želite da vam miriše celo telo, parfem nanesite na gležnjeve, iza kolena i na unutrašnju stranu butina.  Naprskajte četku za kosu parfemom, pa je provucite kroz kosu nekoliko puta.

– nemojte nikada protrljati  mesto na koje ste naneli miris jer ćete na taj način narušiti molekule mirisa, uništiti srž mirisa i on, sigurno neće duže trajati.

– na pulsne tačke na telu nanesite najpre malo vazelina ili maslinovog ulja, zatim parfem, i iznenadićete se koliko će miris duže trajati.

– u pravilu, drvenasti i orijentalni mirisi duže traju.

– parfemi sa raspršivačem takođe traju duže jer imaju manje kontakata sa vazduhom.

– postoje različite vrste mirisa u zavisnosti od koncentracije eteričnih ulja u njima, kao glavnog sastojka. Najveća koncentracija eteričnih ulja je u parfemima i zato njih treba nanositi u najmanjoj količini, a i to će biti dovoljno da dugo mirišete. Parfemska voda ima manju koncentarciju ulja, zatim toaletna voda i na kraju kolonjska voda ima najmanju koncentraciju. Prema tome je i dužina delovanja odabranog mirisa. Zato, nemojte praviti grešku i nanositi sve više npr. toaletne vode računajući da i ako neka količina ispari biće dovoljno da dugo mirišete. Naime, čak 80%  mirisa toaletne vode ispari u roku od četiri sata. Nije važno koliko ste naneli miris će na početku biti jak ili čak i prejak, ali kroz četiri sata velika većina će ispariti i skoro se uopšte neće osećati. Dugotrajnije rešenje je da malo pakovanje toaletne vode nosite sa sobom i nanosite ga na svaka četiri sata. Dakle, ako se radi o parfemu, dovoljno je naneti po kap na tačkama pulsa. Ako se radi o toaletnoj vodi, prsnite je četiri puta i biće sasvim dovoljno.

Evo pokazatelja koliko traju određeni mirisi, formule i koncentracije:

Parfem (takođe poznat kao ekstrakt) sadrži 40-50% parfemskih ulja u alkoholu i traje 6-7 časova.
Eau de parfum ili parfemska voda, sadrži 30-40 % parfemskih ulja u alkoholu i traje oko 5 sata.
Eau de toalete ili toaletna voda sadrži 10-20% parfemskog ulja u alkoholu i traje 2-3 sata.                                                  Eau fraiche ili osvežavajuća toaletna voda sadrži 3-5% parfemskog ulja u alkoholu i traje 1-2 sata.
Puderi sadrže 9% parfemskog ulja.
Kreme sadrže 8% parfemskog ulja.
Losioni sadrže 3-5% parfemskog ulja.

Rok trajanja parfema je 3 godine, a 6-18 meseci otkad je otvoren.