test parfemKompletan vaš izgled i ponašanje pružaju određenu sliku o vama i pokazuju određen stav prema okolini, a i okolina se na odgovarajući način ponaša prema vama. Pri tome je i korišćenje mirisa neizbežno, prvenstveno zato da biste se prijatno osećali. Ali, morate znati i kako da odaberete odgovarajući miris.

Postoje neka opšta pravila kojih se trebate pridržavati pri izboru parfema:

– nemojte kupovati miris u kratkim trenucima između jurnjave u vrtić, odlaska na posao ili odlaska u prodavnicu. Ako odvojite vreme za kupovinu odgovarajućeg mirisa, vi ćete uštedeti i na vremenu i na novcu i tada vam se neće desiti da imate bočice mirisa sa kojima ne znate šta da uradite.

– kada pođete u kupovinu mirisa, nosite sveže opranu odeću koja na sebi nema zaostalih mirisa. To se posebno odnosi na vunenu ili svilenu odeću na kojoj se lakše zadržavaju stari mirisi.

– miris treba kupovati ujutro jer vaše čulo mirisa nije opterećeno svakojakim mirisima a i parfimerije nisu zasićene raznim mirisima.

– vaše telo ima određeni miris koji zavisi i od hrane koju konzumirate. Zato nemojte ići u kupovinu mirisa ako ste jeli ljutu ili dosta začinjenu hranu.

– pre kupovine novog mirisa nemojte koristiti dezodoranse, pogotovo parfimisane dezodoranse.

– nipošto nemojte kupovate parfem jer vam se sviđa reklama, omot ili ako on na vašoj prijateljici dobro miriše. Parfem različito miriše na svakom pojedincu.

– za vreme probe mirisa, mirišite maksimalno 4 mirisa, najbolje iz iste grupe – cvetne, orijentalne, drvenaste ili voćne.

– prilikom probe, mirise najpre nanesite na papiriće za testiranje koje lagano pomerate ispred nosa da biste bolje osetili miris. Kada izbor svedete na 2 ili 3 različita mirisa, teka tada ga nanesite na kožu i nemojte ga trljati jer ćete poremetiti mirisnu strukturu. Nakon nekog vremena (od 15 minuta do 1 sat vrmena) vratite se u parfimeriju i kupite taj miris ako vam se još uvek baš taj miris sviđa. Naime, kada prvi put nanesete miris na svoju kožu, osetićete tek gornje ili srednje note mirisa. Bazične note će se razviti nakon sat ili dva vremena.

Parfem mora da se uklapa u vaš životni stil, u vašu životnu filozofiju. Žene često sebi dozvole promene parfema, zbog radoznalosti ili neodlučnosti. Muškarci se, opet najčešće odlučuju za poznat miris.

Svakako trebate znati i kakvi su to osnovni tipovi mirisa. Postoje četiri osnovne grupe mirisa: cvetni, orijentalni, drvenasti ili voćni. Voćni parfemi su sveži i najviše odgovaraju emocionalno stabilnim i elegantnim ženama. Orijentalni parfemi su savršeni za glamuroznu ženu, dok drvenasti parfemi odgovaraju zrelim ženama. Cvetni parfemi pristaju svima.

Postoji još jedna klasifikacija mirisa:

– jake parfeme koriste osobe pune samopouzdanja, osobe koje žele ostaviti utsak.

– slatke parfeme koriste osobe koje su uvek prijateljski raspoložene.

– cvetne parfeme koriste osobe koje imaju smisla za humor, vedre su naravi te uvek pozitivno gledaju na svet.

– osvežavajući parfem koriste osobe koje ostavljaju utisak “hladne” osobe. Ne žele ostaviti snažan utisak, vrlo su domišljate i realno gledaju na svet.

Pri izboru mirisa trebate imati u vidu kada ćete ga upotrebiti, u koje doba dana. Dan svakako nije vreme za teške mirise koji su primenljiviji za noćne izlaske. Za noć se preporučuje upotreba parfema a za dan će vam trebati na primer, toaletna voda. Razlika je prvenstveno u tome što se toaletna voda na telu zadržava nekoliko sati, dok parfem traje znatno duže. Ako se odlučite za upotrebu toaletne vode preko dana, ne bi bilo loše da je imate pri ruci da biste je posle nekog vremena mogli dodatno naprskati.

Mirisi su različito pakovani i to već ukazuje na koncentraciju osnovnih sastojaka u njima.

Često vas mogu zbuniti različiti nazivi mirisa, pa bi trebalo znati koje su to osnovne razlike:

parfem je najkoncentrovaniji oblik mirisa. Sadrži 20%-30% esencijalnih ulja te je u skladu sa tim i njegova cena najveća.
eau de parfem (parfemska voda) sadrži manju kolicinu esencijalnih ulja, izmedu 15%-20% te je stoga nešto jeftiniji od parfema.

eau de toilette (toaletna voda) ima još manju koncentraciju esencijalnih ulja, samo 8%-15 %, stoga je  pogodan za poslovne prilike.

eau de cologne (kolonjska voda) sadrži samo 4% mirisnih ulja, i takođe je slabija verzija parfema. Pogodan je za nanošenje na veće površine tela.