udabljati seVećina ima problema da održava telesnu težinu u prihvatljivim granicama pa, na žalost mora da se lišava omiljenih jela. Mali broj ljudi ima savim suprotan problem, odnosno mora posebno da se potrudi da jede što više jela i što hranljivije obroke, da bi održali ili povećali telesnu težinu.

Ovo su neki predlozi šta da jedete ako želite da se udebljate:

Orašaste plodove Orah, lešnik, bedem i kesten su visokokalorična hrana i veoma goje. Veći deo njihove energije je uskladišten u obliku masti – orah sadrži 60% masnoće i 20% proteina, dok kesten, na primer, ima malo masnoća i proteina, ali je zato bogat ugljenim hidratima i sadrži više mangana od ostalih orašastih plodova. Poznato je da nedostatak ovog minerala u organizmu povećava gubitak kalcijuma iz kostiju i uvećava šanse za pojavu osteoporoze. Orašaste plodove možemo kombinovati sa žitaricama ili ih koristiti kao dodatak raznim salatama.

Kukuruzsadrži visok procenat ugljenih hidrata, čak 73%, i 4,3% masti zbog čega je dobar izvor energije. U zavisnosti od načina pripreme, 100gr kukuruza sadrži oko 380cal. Osim što popravlja apetit, kukuruz je koristan i kod seksualne slabosti, a može pomoći i u lečenju srčanih oboljenja, smetnji kod mokrenja ili lučenja žuči.

Pivski kvasac  bogat je vitaminima B grupe i mineralima, kao što su cink, gvožđe, selen, kalijum i magnezijum. Ako deci pet dana nedeljno dajete po 8gr pivskog kvasca, uz normalnu ishranu, otvoriće im se apetit, pa će lakše i brže povećati telesnu težinu. Osobe koje osećaju napetost i zamor treba da stave kašiku ili dve kvasca u čaj ili sveže ceđeni sok. Za samo nekoliko minute osećaće se preporođeno.

Kikirikije veoma kaloričan, a od svih mahunarki sadrži najviše ulja, čak 47%. Bogat je belančevinama i vitaminom E, a 100gr prženog kikirikija ima 564cal. Međutim, ne preterujte sa ovom namirnicoim jer se teško vari, pa bi ga trebalo kombinovati sa žitaricama kako bi se dobila lako svarljiva hrana velike hranljive vrednosti. Treba imati u vidu i da kikiriki može da izazove ozbiljne alergijske reakcije, kako kod dece tako i kod odraslih.

Krompir – je dobar izvor vitamina C i B, minerala kalijuma, mangana i selena, a naročito je hranljiv ako se kuva ili peče u ljusci, zato što u njoj ima najviše korisnih sastojaka. Pečeni ili kuvani krompir srednje veličine ima između 60-100cal, a ista količina krompira u obliku čipsa ima oko 450cal i 35 gr masti. Ako pripremate pire, dodajte kajmak i začinite ga crnim i belim lukom, svežim peršunom ili celerovim listom jer ovako začinjeno jelo otvara apetit.

Konzumiranjem čaja od kamilice, nane, anisa, maslačka, zove, lincure i bosiljka takođe ćete povećati kilažu.