Neko ima prirodan dar da tačno zna šta i kada obući ali i da zna kako to da iznese. Oni koji to ne znaju treba da bar konsultuju stručnjake u tom pogledu. Ipak, treba se držati pravila da po svaku cenu ne prihvatate sve modne trendove već samo one koji vama odgovaraju.

pravila manPrema mnogobrojnim istraživanjima privlačni su oni muškarci koji su obrazovani, inteligentni i zgodni sa puno stila i vrhunskog ponašanja. Osim fizičke, potrebna je i ona untrašnja privlačnost koja se manifestuje poznavanjem društvenog bontona, poslovnog protokola i njihovom primenom.

Prvo pravilo kojeg se treba držati – se tiče veličine odeće. Ako obučete preveliku odeću nećete izgledati krupnije, izgledaćete stvarno kao pokretni čiviluk. To je posebno očigledno kada su jakne i sakoi u pitanju, jer oni moraju biti dobro ukrojeni. Rame mora da bude tamo gde mu je i mesto a rukavi ne treba da vise kao da ste pozajmili jaknu.

Pantalone ili farmerke ne bi smele da idu više od pupka i niže od pubične kosti, a idealno je ako su taman iznad kukova. Plitke farmerke ne možete da vučete i navlačite jer one su ipak samo plitke farmerke, kao što ne treba ni navlačiti pantalone preko struka naviše.

Farmerke treba da budu vaš izbor kada idete na druženje sa prijateljima iz kraja, ili za odlazak u kupovinu, šetnju, itd. Bez obzira na popularnost nošenja pocepanih farmerki, nemojte ih nositi ako želite da se pokažete u “lepšem svetlu”. Farmerke spuštene ispod kukova su prikladne za tinejđere koji još nemaju izgrađen ni ukus ni stil odevanja.

Trenerka je izvanredan izbor kada imate vreme za opuštanje u prirodi ili vreme za teretanu. Ali ćete postati predmet ismevanja ako se odlučite i obučete trenerku i odete u restoran.

Košulju nemojte nositi iznad majice kratkih rukava ukoliko oblačite odelo. Majicu kratkih rukava i košulju možete nositi ali bez sakoa. Za poslovne ljude košulja treba da bude bela, svetlo plava ili bež. Ako se odlučite za košulju sa linijama pazite da one budu što manje uočljive.

Majice kratkih rukava mogu da se nose i ispod košulja ali samo kada ste u neobaveznom druženju. Atletske majice se nose ipak samo na plažama. Lepo je pokazati dobro izvajano telo ali ne na svaki način i svuda.

Izboru kravate se treba posvetiti posebna pažnja, treba voditi računa kaka se nosi i kakva kravata se nosi u određenoj prilici. Poslovni svet očekuje tamnije boje kravate sa diskretnim motivom. Svaka kravata ima svoj oblik i tome primeren čvor.

Čarape nemojte nipošto nositi na sandale. Bele čarape su dozvoljene isključivo za sportske aktivnosti. Boja čarapa treba da bude usklađena sa bojom pantalona tj. uvek trebaju biti za nijansu tamnije od pantalona. Dužina čarapa bude dovoljna tako da se pri sedenju ne vidi koža nogu. Uz odelo idu tanje, fino obrađene jednobojne čarape, dok uz farmerke možete nositi i druge čarape.

Cipele su takođe važan deo oblačenja i treba budu izabrane prema prilici. To znači da će klasične kožne cipele, sa niskom petom biti izbor za poslovne ljude. Debeli gumeni đonovi su prikladni za slobodno vreme.

Patike treba da budu vaš izbor samo za sportske aktivnosti. To je najudobnija obuća i zato izboru patika treba posvetiti posebnu pažnju zavisno od sporta kojim želite da se bavite.

Modni dodaci – kaiš je detalj koji se bira prema ostaloj odeći pa tako razlikujemo kaiš za odela i za ležerne kombinacije i slobodno vreme. Uz odelo odaberite kožni kaiš tamnije boje, ne preširok i bez velikih kopči. Ali u slobodno vreme možete isprobati različite kopče na kaišu.

Sat je ukras muške ruke pa ga pažljivo birajte, ali u svakom slučaju imajte na umu da neki sportski stil kaiša na satu na ide uz odelo.