poslovno odeloBez obzira na modne trendove, odeća treba uvek biti čista, opeglana i uredna, a takođe i obuća. Obzirom na to da se mišljenje o nekome formira u prvih par trenutaka po upoznavanju, vrlo važnu ulogu ima vaše vizuelno izražavanje. Naročito to važi za izbor odela koje je veoma važan izraz poslovnog komuniciranja. Pri tome takođe imajte na umu da je savršeno odelo ono koje čini da se osećate dobro – elegantno, privlačno i moćno.

Izabrano odelo otkriva važne smernice o vrsti posla, njegovom hijerarhijskom položaju i socijalnom statusu muškarca koji ga nosi a takođe izražava i stepen poštovanja koji se iskazuje prema poslovnim partnerima i strankama. Pri izboru odela, odlučujući je kvalitet izrade i odgovarajući kroj primeren vašem obliku tela.

Odgovarajućom bojom svog odela možete izazvati pozitivan utisak tokom poslovnog razgovora ili pak izazvati suprotnu reakciju. Muško odelo može biti jednobojno ili sa diskretnim tankim crtama. Oni koji žele da ostave utisak obrazovanog, profesionalnog i poslovnog čoveka od poverenja, treba da biraju odela u tamnijim, intenzivnim bojama, pre nego u pastelnim. Tradicionalne boje za muška poslovna odela su definitivno tamno siva, teget i crna.

Tamno siva je idealna za mladog čoveka, za razliku od teget koja nije uvek prikladna njegovim godinama. Zavisno od nijanse sive, odelo možete kombinovati sa crnim i braon detaljima.

Crna boja odaje utisak poverenja i moći. Crna odela su korisna u formalnim prilikama.

Teget boja je savršena za sve poslovne prilike. To je vrlo elegantna i tradicionalna boja koja govori o vama kao o poštenom, organizovanom i ljubaznom čoveku.

Braon boja odela nije preporučljiva ni za poslovne ni za političke prilike.

Za zakopčavanje sakoa postoje posebna pravila i razlikuju se prema modelu sakoa sa različitim tipovima kopčanja. Sako morate zakopčavati jer u suprotnom ćete izgledati neuredno. Važno je da uvek kada zakopčavate sako poslednje dugme ostaje otkopčano. Zapamtite:

1. Dok stojite sako uvek mora biti zakopčan (barem jedno, srednje dugme)
2. Kada sedite sako je uvek otkopčan.
3. Čim ustanete sako ponovo zakopčate.

Jednoredno zakopčavanje

Sakoi sa zakopčavanjem sa jednim dugmetom su najlakši za pamćenje. Dugme bi trebalo da se zakopča dok se stoji, a otkopča dok se sedi.

Sako sa dva dugmeta -gornje dugme treba da ostane zakopčano dok se donje dugme otkopča.

Sako sa zakopčavanjem sa tri dugmeta – ima nekoliko opcija. Možete da zakopčate gornja dva dugmeta a donje ostavite otkopčano, ili samo da zakopčate srednje dugme.

Sako sa zakopčavanjem sa četiri i više dugmadi – ostavite otkopčano krajnje donje dugme.

Dvoredno zakopčevanje

Sako sa dvorednim zakopčavanjem – zakopčava se svako dugme na sakou osim krajnjeg donjeg. Pravilo dalje kaže da dugmad ostaju zakopčana iako sedimo ili stojimo jer bi u suprotnom prednji deo sakoa izgledao neuredno.

Košulje treba birati od prirodnog materijala, npr. 100% pamučna. Boje košulja su obično bela, svetlo plava i bež. Ako se odlučite za košulju sa linijama pazite da one budu što manje uočljive. Manžetne treba da vire iz rukava najmanje jedan santimetar ali ne više od tri. Ispod odela se ne nose košulje kratkih rukava.

U poslovnom svetu se očekuju kravate tamnije boje sa diskretnim motivom i sa perfektno vezanim čvorom. Širina kravate zavisi od širine revera na sakou.

Korisni saveti za nošenje kravate:

– Nikad nemojte nositi istu kravatu dva dana uzastopno. Ostavite je da povrati svoj prvobitni oblik.

– Pre nego odložite kravatu u garderober, razvežite čvor.

– Kada peglate kravatu uvek stavite pamučnu krpu preko da ne bi dobila nepoželjan sjaj.

– Imajte u vidu da svaka kravata ima svoj oblik i tome primeren čvor.

Cipele treba da prate stil poslovnog čoveka, odnosno trebaju biti klasične, kožne, sa pertlama, crne boje i sa niskim petama. Debeli gumeni đonovi nisu poželjni.

Boja čarapa se usklađuje sa bojom pantalona – trebaju biti uvek za nijansu tamnije. Važna je i dužina čarapa koja mora biti takva da se pri sedenju ne vidi koža noge. Uz odela idu tanje, fino obrađene čarape bez aplikacija.

Kaiš na pantalonama mora biti kožni i tamne boje, ne preširok i bez velike šnale.

Sat – treba biti elegantan bez širokog kitnjastog kaiša jer je to ukras vaše ruke.

Treba da znate i da prema najnovijim istraživanjima dobri maniri pobeđuju dobar izgled i inteligenciju.