Svima u nekom vremenskom periodu nedostaje energije iz raznih razloga – zbog nedostatka vitamina posle zimske ishrane, pada imuniteta ili možda  posle neke bolesti ili pojačanih napora. Pokušajte sami sebi da pomognete izmenom u životnim navikama i odgovarajućom ishranom.

Disanje iz stomaka – duboko disanje je jedan od najvažnijih načina za stvaranje telesne energije. Postoji više razloga koji nam onemogućavaju disanje punim plućima kao što je stres, loše držanje, opušten stomak. To je najjednostavniji i najbrži način da povećamo energiju i izdržljivost.

Dovoljno sna tokom noći – je neophodno za celodnevno funkcionisanje svakog od nas. Posebno treba voditi računa kada se leže, jer nije isti kvalitet sna kada legnete u 1 sat posle ponoći i spavate do 9 sati ujutro kao kada legnete u 22 sata uveče i spavate do 6 sati ujutro. Činjenica je da lučenje hormona, telesna temperatura, varenje i drugi važni procesi u organizmu slede dvadesetčetvorosatni ciklus koji je vezan za izloženost prirodnoj svetlosti. Na primer hormon rasta je jedan od okrepljujućih hormona koji su potrebni za jake mišiće, optimalno funkcionisanje imuniteta i čvrstinu kože, i izlučuje se između 23 i 1 sat posle ponoći. Zato se preporučuje da idete na spavanje oko 22 sata uveče pa ćete ubrzo osetiti pozitivne efekte nove navike.

Vodite računa o ishrani – jedan od najčešćih razloga nedostatka energije je nedovoljan unos vode u organizam. Optimalna dnevna količina je oko 2 litra vode, ali ne preterujte jer se tečnost u organizam unosi i na druge načine. Poželjno je da unosite dovoljno alkalne hrane u koju spadaju smokve, zeleno lisnato povrće, cvekla, urme, celer, dinje i peršun. Previše šećera može prouzrokovati pad energije. Uzimajte više hrane sa malo masti – mnoge od njih imaju šećer u nekom obliku kao što je kukuruzni koji je bogat fruktozom a koji se dodaje u hranu kako bi joj se poboljšao ukus.

Šaka badema i oraha može poslužiti kao brz proteinski doručak, jer je nedovoljan unos proteina često uzrok umora.

Unos veće količine kafe može izazvati trenutno povećanje energije a zatim kafa podstiče dodatno sagorevanje. Preporuka je da se dnevni unos kafe svede na jednu šoljicu.

Pola sata dnevno odvojite samo za sebe – i tada radite samo ono što vam zaista prija kao što je slušanje omiljene muzike, čitanje knjige ili popijte šolju čaja.

Dodajte kompleks vitamina u ishranu – posebno kompleks vitamina B je neophodan za one koji su pod hroničnim stresom. Postoje kompleksi vitamina B sa formulom B-50 koji se uzimaju kao dodatak standardnim multivitaminima. Nemojte da vas iznenadi svetlo žuta boja urina ukoliko koristite vitaminski kompleks sa vitaminom B-2.