Beskrajna je sreća kada vas na ulazu u dom, sačeka mače ili kuče koje veselo skače i umiljava se oko vaših nogu. Možda poželite da imate i više kuca ili maca u svom domu ali ipak dobro razmislite pre nego što uopšte primite nekog kućnog ljubimca u svoj dom. Da li ćete primiti kucu ili macu i koju vrstu, zavisi od vašeg karaktera i od uslova koji im nudite ali i od toga šta očekujete od njih. Nije loše da unapred razmotrite i kako ćete se brinuti o ljubimcu kada želite da putujete van mesta boravka. Treba da razmislite šta vam više odgovara: ako uzmete kuče treba da budete spremni da ga izvodite u šetnju, kupite izmet za njim sa ulice, a ako uzmete macu treba da budete spremni da je ona veliki individualista i da će želeti da istražuje i van vašeg doma. U svakom slučaju treba da budete spremni da čistite dlake po kući, da ih redovno četkate i šišate, da ih vodite kod veterinara, da vodite računa o vakcinaciji i pravilnoj ishrani da bi vaš ljubimac imao sjajnu i zdravu dlaku.

Držanje kućnih ljubimaca ima dosta zasluga za dobro zdravlje domaćina. Ljudi koji drže mace u svom domu ređe pate od depresije i srčanih obolenja što je karakteristično i za vlasnike pasa s tim da vlasnici pasa imaju dodatnu korist jer svakodnevna šetnja sa psom im povećava fizičku spremnost. Druženje sa kućnim ljubimcima pomaže vlasnicima u borbi sa stresom i sa usamljenošću. Takođe su nebrojeni benefiti odrastanja deteta sa životinjama. Druženjem sa kućnim ljubimcima deca imaju manje šanse da razviju alergije i astmu, a imaće i jači imuni sistem. Ljubimci smiruju decu kad su uznemirena ili tužna. A najvažnije od svega je da se dete uči odgovornosti prema nekom drugom živom biću, boljoj organizaciji svog vremena i disciplini. Preporuka je da nabavite kucu ili macu tek kada dete napuni 3 godine jer mlađa deca često plaše ljubimca svojom cikom, vuku ga za rep ili uši, ne umeju da ga maze ili nose na pravilan način. A imajte na umu i da dete tek oko devete godine može odgovorno da preuzme deo obaveza i shvati brigu o kućnom ljubimcu.

Vlasnici kućnih ljubimaca izražavaju svoju ljubav prema njima brigom o njihovom zdravlju, o ishrani ili maženjem i igrom sa njima. Mace komuniciraju sa svojim domaćinima mjaukanjem, predenjem, frktanjem, režanjem. I kuce pokazuju svoja osećanja na razne načine: lajanjem, režanjem, skakanjem, tipičnim “psećim pogledom”. Na specifičan način svaki kućni ljubimac izražava i svoj zaštitnički stav prema vlasniku – psi lajanjem i napadom na “neprijatelja” a mačke režanjem i grebanjem!

Dakle pre nego stigne novi kućni ljubimac treba da se organizujete u kući. Najvažnije je da utvrdite da neko od ukućana nije alergičan na kućne ljubimce. Važno je i da se dogovorite sa ukućanima ko će biti zadužen za brigu oko ljubimca. Zatim odredite prostor gde ćete ga smestiti i pripremite sve što će trebati ljubimcu (prostirka, posude za hranu, itd.) i, što je veoma važno obezbedite siguran boravak ljubimca u kući – obezbedite prozore i terase da ne bi ispali, uklonite otrovne biljke, lomljive stvari, kese sa đubretom, itd.

Većina domaćina se najradije odlučuje da primi malo kuče ili mače jer misli da će ih tako od malena bolje naučiti ponašanju koje im odgovara. Štenci su umiljati ali i veoma osetljivi i nije preporučljivo da se odvajaju od majke pre 50. dana života. Štenad sisa na svaka 3–4 sata i ukoliko su u ovom periodu života odvojeni od majke, treba ih hraniti 5-7 puta dnevno  i noću naravno) što je velika obaveza. Ne smeju da se kupaju jer mogu dobiti upalu pluća – brišu se krpom navlaženom razređenim sirćetom, ne smeju se vući za noge, moraju se čuvati od padova i treba da se sklanjaju od drugih pasa i mačaka jer su nevakcinisani. Ishrana i briga o štenetu starijem od dva meseca se usmerava na vaspitavanje (gde obavlja nuždu, gde se igra, kada jede) i socijalizaciju.

Mnogi veterinari preporučuju starije pse i mace koji su već naučili neka osnovna pravila ponašanja. Sve ima svoje prednosti i mane. Štenci i mačići su nestašni i radoznali pa će vam trebati više vremena da ih istrenirate za razliku od odraslog psa ili mačke koji će se lakše uklopiti u domaćinstvo. Odrasle kuce i mace imaju već razvijen karakter, mnogo su mirniji i samostalniji, naročito ako su već kastrirane. Dokazano je da stariji ljubimci izuzetno dobro i lako  uče, usmereniji su na vlasnika i koncentracija im je mnogo bolja nego kod mladih životinja. Štenci i mačići često grizu nameštaj, tapete, obuću, itd. jer na taj način oštre zube. Odrasli ljubimci su strpljiviji kada su u pitanju deca, znaju da cene udobnost doma, redovno hranjenje, izlazak u šetnju i rutinu spavanja. Ako im to omogućite, biće vam veoma zahvalni i odani. Starijim psima je potrebno manje kretanja i bolje će podneti samoću od nekoliko sati dok ste vi na poslu. Oni uglavnom već imaju higijenske navike i neki od njih su već naviknuti na život u stanu ili kući sa dvorištem. Ali sa procesom starenja, kod starijh pasa i mačaka se, u zavisnosti od rase i nege koju je životinja dobijala, javljaju određene hronične bolesti što može biti poseban problem ako niste u stanju da pružite odgovarajuću negu. Psi žive od 10 do 18 godina što uglavnom zavisi od rase a mačke žive između 15 i 20 godina.

Ako se već odlučite da udomite macu znajte da će ona čim stigne u novi dom početi da istražuje svoj novi prostor. Kada sve onjuši, dodirne i upozna novi dom ona će biti zadovoljna ako je novi domaćin pomazi i pruži joj toplinu. Samo sačekajte da vam maca sama priđe. Najpre naučite kako se mace podižu i drže, a zatim i kako se maze. Mazite ih po vrhu glave i duž leđa, nikako po stomačiću jer su tu veoma osetljive. Nemojte ih ni vući za rep jer vas mogu ogrebati. Pošto sve mace vole da dremaju i spavaju (oko 70% dana), tada ih nemojte ometati. Takođe ih ne ometajte dok jedu ili vrše nuždu i čuvajte posudu sa posipom naročito van domašaja male dece. Održavanje lične higijene svakog ukućana koji se bavi kućnim ljubimcem je veoma važno i neophodno.

Za mnoge je pri izboru kućnoh ljubimaca presudan fizički izgled, što i nije najpametnije jer je mnogo važnije da karakter vašeg novog ljubimca odgovara vama i vašem načinu života. Ako radite po ceo dan i nemate mnogo vremena za šetnju nemojte birati psa koji zahteva mnogo kretanja i ne podnosi dobro samoću i zatvorenost. Možda je ipak bolji izbor mirniji pas koji će biti zadovoljan da većinu dana provede pored vas dremajući. Ako želite neku sigurnost u fizičkim i psihičkim karakteristikama psa, odaberite rasnog psa sa poznatim karakternim osobinama, mada to ne mora uvek biti tako pošto se mogu desiti i neke genetski nasledne bolesti. U tom pogledu čak neki mešanci mogu da budu zdravstveno otporniji i manje podložni nekim naslednim bolestima.

Postoje različite rase pasa što se tiče njihove dlake – postoje bezdlaki, kratkodlaki, dugodlaki i oštrodlaki psi. Dugodlakim psima je potrebno svakodnevno četkanje i češljanje a kratkodlakim psima, je potrebno četkanje jednom ili dva puta nedeljno. Linjanje je normalan biološki poces kojim se telo životinje oslobađa mrtve dlake i praktično ne postoji rasa pasa koja se uopšte ne linja. Ali, pojedine rase kao što su pudla, erdel terijer, ili šnaucer, linjaju se mnogo manje od većine drugih rasa. Manje se linjaju i pudle, maltezer, kovrdžavi bišon, romanjolski pas za vodu i jorkšir terijer, a postoje i psi bez dlake kao što su meksički i peruanski golokoži i kineski ćubasti pas.

Ako već imate kućnog ljubimca onda upoznavanju sa novim članom posvetite posebnu pažnju. Obično kuce i mace brzo uspostavljaju “mir” i mogu zajedno da žive, što se ne može reći za zajednički život maca i ptica ili zečeva. Ako već treba da budu zajedno u domaćinstvu, bilo bi dobro da se uzmu mladunci da bi odrastali zajedno. A ako uzmete dve kuce ili mace preporuka je da budu različitog pola i uz sterilizaciju,  biće velika radost u svakom domu. Neke rase pasa bolje se slažu sa macama od drugih poput španijela, pudle, maltezera ili terijera.