U toku letnjih vrućina možete se poslužiti raznim koktelima koji će vas osvežiti i omogućiti vam da lakše podnesete visoke temperature. I pored pojave raznih posebnih vrsta vina (ohlađeno roze vino je zaštitni znak francuske rivijere), piva i raznih osvežavajućih pića, kokteli su ostali neprikosnovena blagodet u toku leta. Ali kokteli će vam pomoći i da se zagrejate zimi. Na vreme se obučite da pripremite svoj omiljeni koktel. U izboru sastojaka su zaista velike mogućnosti a i svaki put možete nešto novo dodati i tako dobiti novi ukus. Najčešće su osnovni sastojci bilo kog koktela votka, rum, tekila, začin, led, prirodni sokovi i voće a ostalo prepustite vašoj mašti.

Kokteli mogu biti alkoholni i bezalkoholni, kremasti, šareni, slatki, kiseli, zavisi od toga šta vam više odgovara. Ali nikako nemojte zaboraviti čaše neobičnog i atraktivnog izgleda u koje ćete sipati svoj omiljeni koktel. Lepota i uživanje u pravljenju koktela je u tome da svako može da im da svoj lični pečat i da uživa u izazovu pripremanja. Kokteli se mogu konzumirati pre jela (kao aperitiv sa pićima koja nisu slatka) ili posle jela (dižestiv pića sa slatkim ili krem likerima, kafom ili čokoladom).

Evo nekih predloga za pripremu najpopularnijih koktela, a za koji ćete se odlučiti zavisi od vaših sklonosti, raspoloživog materijala i vremena za pripremu.

Caipirinha – ovaj koktel ćete pripremiti kada stavite u čašu smeđi šečer, izmrvljen led, iseckane i isceđene 2 limete, i na kraju, sipajte rum ili votku. Možete ukrasite nekim voćem poput kivija ili manga.Kaipirinja je omiljeni koktel u Brazilu

Cuba libre – je vrlo popularna mešavina kubanskog belog ruma i Coca Cole. Najpre se u čašu stavlja izlomljen led, pa 60ml svetlog ruma (npr. Bacardi), pa onda sok pola limete i na kraju se uspe 120ml Coca Cole. Dodajte u čašu slamčicu i sve ostale ukrasne detalje, poput suncobrana, itd.

Blue Lagoon – se sastoji od 30ml votke, 100ml sprite, 10ml limunovog soka i 10ml likera blue curacao (liker sa 20% alkohola od pomorandžine kore). Kada sve dobro izmešate, dodajte izlomljen led i sipajte u čaše i dobićete divan koktel plave boje. Možete ovu verziju ublažiti dodavanjem više sprite. Na ivice čaše stavite krišku pomorandže kao ukras.

Blue Frog – takođe koktel plave boje ali malo jači. Sastoji se od 30ml tekile, 30ml votke, 30ml džina, 200mnl Red Bull viskija, komadića leda i obavezno na kraju 30ml Blue Curacao likera koji daje specifičnu boju i ukus.

Beli Rus (White Russian) – je veoma popularan koktel sa votkom. Uzmite čašicu votke, 2 kašike ness cafe (ili liker od kafe) i kašiku mleka (može i slatka pavlaka), dobro izmešajte i uživajte!

Bloody Mary – kao osnovu ima votku a dodaci su: vorčester sos (možete ga i sami pripremiti) biber, paradajz sok i so.

 

Daiquiri – je mešavina belog ruma (100ml), soka od limete (50ml) i običnog sirupa (40ml), koji se izmućkaju sa komadićima leda i služe u unapred ohlađenoj čaši, a za dekoraciju se može koristiti kolut limete. Možete po želji dodati i neku voćku. Ipak, razmislite u vezi ovog koktela – mnogi se žale na neprijatan mamurluk.

Đus-votka (screwdriver)– po receptu se pravi od 60ml votke i 150ml soka. Napuni se petina do četvrtina čaše votke, doda se izlomljeni led i ostatak čaše se napuni sokom. Ako je ovaj koktel prejak, smanjite količinu alkohola da dobijete slabiju verziju.

Limoncello – je slatki digestiv koji se tradicionalno pije nakon večere. Postojbina mu je Italija a dobija se tako što se kora limuna potopi u alkohol. Mogu mu se dodati razni sastojci i servirati sa ledom i malo sode ili tonika.

Kosmopoliten – se priprema od 30ml votke, 15ml soka od brusnice ili borovnice, 15ml likera od pomorandže (triple sec) i 15 ml sveže ceđenog soka limete. Sve sastojke dobro promućkajte. Ne služi se sa ledom ali se služi u prethodno ohlađenim čašama. Može se ukrasiti sa parčetom limete ili pomorandže.

Margarita – je piće na bazi tekile (3,5cl) a služi se Kokteli koji vas vode na put oko svetau čaši kao za šampanjac. Dodaje se liker od pomorandže (2,0cl) i sok od limete (1,5cl) i, ono što joj daje poseban ukus, je so. Neko voli da doda leda  ne. Najbolje je pre nego što napunite čašu ovim koktelom, umočiti ivicu čaše u sok od limete a zatim u so.

Martini – ima osnovni sastojak a to je italijanski vermut, mada on može biti i jedan od najvažnijih komponenti nekog drugog koktela. Klasični martini se pravi od 75ml džina, 15ml suvog vermuta, malo kockica leda, sve dobro izmešajte i ukrasite sa jednom maslinom. Kao i u slučaju drugih vrsta koktela, i u ovom slučaju možete uzeti drugačiji odnos sastojaka ako vam to više prija. Popularan je i Votka martini koji umesto džina ima votku. Poznat je i Dirty martini koji u sebi sadrži i malo maslinovog ulja. Ako poželite da budete “in” pripremite Suvi martini za koji će vam trebati džin (50ml) i suvi vermut (20ml). Upotrebite široku čašu koju ćete ukrasiti kriškom limuna a na vrh možete staviti i jednu zelenu maslinku. Ako želite da pojačate ovo piće, napraviti ga sa votkom. Suvi martini svakako važi za jako piće i svrstava se u apertive. Probajte ove varijante da biste se odlučili za onu koja vam najviše odgovara.

 

Manhattan – je takođe popularan koktel koji se lako i jednostavno priprema. Priprema se od viskija (100ml), 50ml slatkog vermuta, malo mlevenog bibera i sa jednom trešnjicom. Posebnu lepotu daje izabrana čaša, lepog i neobičnog oblika.

Mohito – (mojito) je poznati kubanski koktel čiji su osnovni sastojci 1 čašica belog rum, 1 kašika smeđeg šećera, sveža nana (4 listića gnječenog ili iscepanog), 1 limeta, soda voda i na kraju puno leda. Najpre stavite šećer na dno čaše i 2 izgnječena listića nane, pa beli rum, sok od limete i četvrtinu ploda limete. Zatim čašu napunite soda vodom i komadićima leda. Za bolji užitak utrljajte limetu i nanu na ivicu čaše. Neki vole da dodaju i sok od maline za osveženje.

Mai-tai – je višebojni koktel koji se dobija kada se najpre na dno čaše stavi mrvljeni led, pa beli rum (50ml), bademov sirup (Amaretto 10ml), sok od pomorandže (20ml), zatim sok od ananasa (20ml) i na kraju tamni, crni rum (20ml). Za ovaj koktel, pre sipanja pića, ostavite čašu u frižideru neko vreme.

  Long Island Iced tea – je takođe jedan od jačih koktela a sprema se od 0,2dl votke, 0,2dl tekile, 0,2dl belog ruma, 0,2dl džina, 0,2dl triple sec (slatkog likera od pomorandže ili običnog slatkog sirupa), 0,5dl limunovog soka. Sve dobro promešajte, zatim dodajte izmrvljen led i Coca Colu. Uživajte ali budite oprezni jer će se rezultati ove mešavine brzo pokazati.

 

 

Džin i tonik – je vrlo popularan koktel koji je nastao u Indiji i prvobitno imao osnovnu ulogu da se ljudi zaštite od raznih infektivnih bolesti. Koristi se 60ml džina i 150ml tonika, dodajte led i sve dodatno osvežite limunom ili limetom. Može se dodati i đumbir.

Kaipirinja je omiljeni koktel u Brazilu

Pina colada – u blender najpre stavite nekoliko kockica leda, pa zatim dodajte beli rum (30ml), sok od ananasa (100ml), tamni rum (30ml) i na kraju kokosovo mleko (25ml). Sipajte to u duboku čašu a za ukras se obično koristi maraskino trešnja ili komad ananasa.

 

Sangrija – je prava letnja poslastica koja se veoma jednostavno priprema. Voće – jabuke, breskve, trešnje, jagode, maline i sve što nađete na pijaci, isecite na sitne komade, prelijte kvalitetnim crvenim vinom, dodajte šečer i ostavite u frižideru nekoliko sati. Uživajte uz neke lepe čaše!

Sex on the beach – je veoma popularno osvežavajuće piće koje se pravi od soka od pomorandže (60ml), likera od breskve (20ml), votke (45ml) i soka od brusnice (60ml). Ta mešavina se oboji grenadinom i sipa u visoke čaše.

Čokoladni kokteli imaju brojne ljubitelje ali, pazite može vas zavarati njihova slatkoća! Isprobajte neke od predloga.

– čokoladno koktel ćete pripremiti od 2dl likera od čokolade, 2dl konjaka i 2 kašike šlaga koje je potrebno dobro izmešati i sipati u čaše za koktel. Prethodno bi trebali ivice čaše uvaljati u smesu čokoladnih mrvica i meda (1 kašika mrvica i pola kašike meda).

Čokoladni martini koktel– čokoladni mohito ima osnovu u čokoladi i nani. Za pripremu ovog napitka potrebno vam je: ¾ limete iseckane na kockice + 1 kriška za dekoraciju, 2 kašičice smeđeg šećera, 8 listova nane + 1 za dekoraciju, 1 kašičica otopljene crne čokolade, 100ml tamnog ruma, 10ml čokoladnog likera (”Creme de Cacao”),  izmrvljeni led.

U visoku čašu naspite liker, pa zatim u njega umešajte limetu, šećer i nanu. Potom dodajte otopljenu čokoladu i napunite čašu mrvljenim ledom. Važno je da koristite isključivo crnu čokoladu, inače će koktel biti suviše sladak. Rum prelijte preko leda i promešajte kašičicom. Na kraju, dekorišite čašu listom nane i kriškom limete i uživajte!

– čokoladni martini se sprema od 2 dela čokoladnog likera, 1 dela votke, 1 dela slatke pavlake i izmrvljenog leda. Sve dobro promešajte i sipajte u čašu. Prethodno obod čaše možete umočiti najpre u liker pa zatim u kakao prah, a onda sve ukrasiti i nekom čokoladicom specifičnog oblika.

– čoko-bademova kafa je veoma popularno piće. Za pripremu koktela u 2 čaše najpre rasporedite (u obe čaše) ukupno 60g sitno naseckane čokolade, a potom to prelijete 2,5dcl vruće kafe. Kada se čokolada istopi sipajte ukupno pola kašičice bademovog ekstrakta i onda sve dobro izmešajte. Piće možete ukrasiti šlagom ili čokoladnim mrvicama.

šareni čokoladni koktel.jpg – topla čokolada koktel je bezalkoholni koktel koji možete poslužiti i na dečijoj žurki. Pripremite ga od pola šolje bele čokolade, pola šolje šarenih bombonica i šolje čokoladnog mleka (ili već pripremljene tople čokolade). Istopite pola šolje bele čokolade i mešajte je dok ne dobijete glatku masu. Čaše umočite u topljenu čokoladu pa zatim u šarene bombonice. Tako ukrašene čaše ostavite u frižideru jedno vreme da se smesa stegne, a pred posluženje u čaše uspite toplu čokoladu.