Postoji u prodavnicama bezbroj sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu. Ali nije na odmet i poslušati naše starije i koristiti mnoga prirodna sredstva u istu svrhu.

Bakar vremenom gubi sjaj. Čisti se deterđentom za sudove. Ako na nakitu primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so, a zatim isperite vodom pa osušite krpom.

Zasijaće punim sjajem i ako ga istrljate limunovom korom.

Bakar, hrom, mesing – za čišćenje možete upotrebiti nakvašen pepeo od cigareta ili pivo koje ovim metalima vraća sjaj.

Mesing, bakar, kalaj – treba istrljati mešavinomsoli, belog vinskog sirćeta i toliko brašna da se napravi gusta pasta. Nanesite ovu pastu na metal, ostavite da stoji 15min, isperite toplom vodom, osušite krpom, pa polirajte do visokog sjaja.

Buđ na zavesi – ako je buđ zahvatila ivice plastične zavese koju ste postavili uz kadu prelijte ih vrućim mlekom i ostavite dok se ne ohladi. Posle toga istrljajte buđave delove i isperite čistom vodom.

Mrke naslage na čajniku nestaće ako u njega sipate ključalu vodu sa sirćetom i ostavite da odstoji neko vreme.

Dugmad na šporetu najlakše se čisti starom četkicom za zube natopljenom sirćetom.

Dečije igračke treba često dezinfikovati jer deca svet oko sebe upoznaju stavljajući u usta sve čega se dočepaju. Prilikom svakog pranja igračaka treba dodati sirće u vodu, plastične knjige i igračke za najmlađe treba redovno brisati krpom umočenom u čisto sirće.

Plišane igračke s vremena na vreme spakujte u veliku plastičnu kesu i ostavite ih da prenoće u zamrzivaču i na taj način ćete uništiti grinje.

Igle, udice – da ne bi zarđale, držite ih u kutijicama na čije ste dno sipali malo brašna. Ako su već zarđale, izlečićete ih ako ih zabodete u komad starog sapuna.

Ukoliko u kadi ili lavabou ima kamenca u njih sipajte zagrejano sirće, istrljajte, ostavite pola sata i isperite vrelom vodom. Po potrebi obnovite postupak.

Nikad ne perite keramičke pločice dok su još prekrivene parom posle kupanja jer će na njima ostati tragovi. Operite ih tek kad se dobro osuše.

Ako keramičke pločice više ne blistaju zbog naslaga od sapuna i mrlja od vode napravite mešavinu od 100ml belog sirćeta, 100ml amonijaka, 50gr boraksa i 4l tople vode, pa njom očistite pločice, a posle ih isperite hladnom vodom i pustite da se osuši.

Ako su i fuge promenile boju, zaprljale se ili potamnele, možete ih izbeliti uz pomoć četkice za zube, koju ćete umočiti u nerazređeno belo sirće i njom dobro izbeliti fuge.

Veštačka koža čisti se sunđerom i sapunicom, ispere i obriše mekom krpom.

Predmete od kovanog gvožđa očistite vodom kojoj ste dodali nekoliko kašika sirćeta, pa ih zatim premažite uljem.

Radnu površinu u kuhinji pogotovo u toplim letnjim danima, ćete očistiti od salmonele i ostalih bakterija ako redovno brišete 3% rastvorom hidrogena.

Mermerne ploče ćete osvežiti ako ih istrljatemešavinom fine soli i limuna.

Mikrotalasnu pećnicu je teško očistiti od ostataka hrane. Čak i tvrdokorne nečistoće možete odstraniti tako što ćete natopiti sunđer vodom i staviti ga u mikrotalasnu rernu. Uključite je na visoku temperaturu 2 min. Ne otvarajte vrata narednih 5 min. Nečistoće su nakon toga spremne za ukljanjanje, a sunđer vam je nadohvat ruke.

Nameštaj od prave kože čisti se pamučnom krpom i vazelinom, ostavi preko noći, pa ga sledećeg dana izglancajte pamučnom krpom. Stolice i fotelje od kože možete očistiti ostacima piva.

Za poliranje nameštaja možete upotrebiti jestivo ulje u koje ste dodali malo soli. Možete staviti u jednu bocu čašu ulja i čašu vinskog sirćeta pa dobro promućkajte i jednom mesečno namažite nameštaj ovom tečnošću pa ga potom izglačajte mekomkrpom.

Možete sami napraviti sredstvo za poliranje nameštaja ako izmešate četvrt šolje maslinovog ili običnog jestivog ulja, sok jednog limuna i šolju vode. Mešavinu uvek promućkajte pre upotrebe, njome pokvasite krpu, obrišite nameštaj, a zatim ga ispolirajte mekom suvom tkaninom.

Pleteni nameštaj od trske, pruća i rogozine možete čistiti vodom u koju ste nacedili malo limuna.

Drvenariji ćete vratiti pređašnji sjaj ako u kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite 1kg mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite običnom čistom vodom.Pukotine na nameštaju mogu se zatvoriti ubacivanjem žutog (pčelinjeg) voska. Potom vosak izravnajte sa površinom nameštaja pomoću zagrejanog noža.

U borbi sa kućnom prašinom može vam dobro poslužiti omekšivač za pranje veša. Stavite nekoliko kapi omekšivača na krpu i obrišite nameštaj, smanjićete statički elektricitet koji privlači prašinu.

Za blistave prozore sipajte u vodu za pranje jednu kap glicerina. Tako će prozori biti dugo sjajni a prašina će se teže lepiti. Možete pomešati supenu kašiku sirćeta sa vodom i time oprati prozore.

Ukoliko su se na prozorima nakupile i sasušile naslage nečistoće, najpre ih malo natopite omekšivačem za veš, pričekajte desetak minuta pa obrišite vlažnom krpom. Zatim operite prozore na uobičajeni način.

Tragove boje na prozorima je teško očistiti. Zato pre nego što pristupite bojenju namažite rubove prozora prepolovljenom glavicom crnog luka ili sirćetom.

Srebreni svećnjaci – povratiće sjaj ako ih istrljate običnom pastom za zube ili alkoholnim sirćetom, pa isperite vodom i osušite krpom.

Možete koristiti i princip elektrolize tako što ćete predmet uviti u aluminijumsku foliju i uroniti u lonac sa slanom vodom, pa pustiti da voda vri 20min. Oksid sa srebra će preći na foliju. Predmet izvadite iz vode, skinite foliju, pa izglačajte mekom krpom. Ovaj postupak se ne sme primenjivati ako su svećnjaci posrebreni.

Možete sami napraviti sredstvo za čišćenje: 10 delova hladne vode pomešajte sa 2 dela amonijaka i 1 delom sredstva za čišćenje srebra. Ovom tečnošću dobro natopite pamučnu tkaninu i ostavite je da se osuši bez ceđenja.

Drugi način je da se srebro potopi u tečnost od 1 dela sode za pranje sa 20 delova vode. Tečnost treba da stoji u aluminijumskoj posudi. Srebrene predmete umočite u ovaj rastvor a zatim ih isperite toplom vodom i osušite.

Srebreninu čuvajte u specijalnim vrećicama ili papiru ili vati koja ne sadrži kisele sastojke. Dodajte i silikonske želatinske kristale jer upijaju vlagu. Ne treba držati srebro u plastičnim kesama jer usled kondenzacije nastaje sloj od kojeg srebro tamni.

Srebreni predmeti će pocrneti i od hlorisane vode. Srebro nikako ne sme da dođe u dodir sa namirnicama kao što su jaja, majonez, senf, vinsko sirće jer će oni napraviti mrlje. Ne sme se prati sa drugim metalnim posuđem u mašini za suđe jer će napraviti mrlje.

Ne treba brisati novim lanenim krpama koje još imaju apreturu jer ona deluje abrazivno.Posle upotrebe srebreni pribor operite nekim hemijskim sredstvom a odmah potom operite sapunom i dobro osušite.

Požutele stolnjake – ili posteljinu možete učiniti belim ako u mašini za pranje rublja, posle iskuvavanja u vodu za poslednje ispiranje dodate čašu (1,5dcl) sirćeta ili limunske kiseline. Pod uslovom da više volite ekološka od hemijskih dodataka za ovu svrhu.

Stari sjaj šoljicama, koje su požutele od stalne upotrebe, ćete vratiti ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone i isprali mlakom vodom.

Čišćenje televizora – ekran može da se prebriše i krpom navlaženom tečnošću za pranje prozora bez dodavanja vode. Posle takvog pranja ekran će privlačiti manje prašine. Važno je da upotrebite mekanu krpu ili jelensku kožicu da ne bi oštetili staklo ekrana.

Tepihe i ćilime pored čišćenja usisivačem, treba često brisati suvom pamučnom tkaninom ili namočenom u rastvor vode i sirćeta, u pravcu dlake. Rese na tepihu se neće mrsiti i delovati neuredno ako ih ovlaš protrljate krpom zamočenom u laki rastvor štirka. Pre nego što počnete, pod rese podmetnite novine kako ne biste uštirkali i pod. Da se uglovi tepiha ne povijaju, prilepite sa naličja na svaki ugao trouglasti komadić filca ili neke čoje. Ako to već niste učinili pa su se ivice i uglovi već povili, to možete popraviti na sledeći način: okrenite ćilim na naličje pa preko povijenih ivica i uglova pređite vlažnim sunđerom. Kad se malo prosuši, pređite malo peglom.

Voće i povrće će biti sigurno dobro oprano ako u vodu za pranje stavite malo sode bikarboneć

Ako vrata škripe ili se teško otvaraju fioke pomoći će grafitna olovka. Šarke samo dobro išarajte olovkom. Grafit će ih odlično podmazati.