Nemojte se odricati saveta svoje majke, bake, tetke ili komšinice pri čišćenju i odžavanju svog domaćinstva. I one su prihvatile nečije savete a i same su tokom vremena saznale (možda i na teži način) kako održavati kućnu higijenu.

Antibakterijski sprej koji nije štetan za okolinu može da se napravi ako pomešate šolju vode i kašičicu esencijalnog ulja lavande, a zatim ovu mešavinu sipate u bočicu sa raspršivačem. Da bi se tečnosti dobro izmešale, posudu promućkajte pre svakog prskanja.

Manje ogrebotine na kućnim aparatima premažite tečnim korektorom i kada se osuši, premazani deo zaštitite prozirnim lakom za nokte. Na sličan način možete popraviti i sitne nepravilnosti na predmetima i posudama od bele keramike, ali ih više ne možete koristiti u domaćinstvu – mogu biti samo ukras.

Ogrebotine na starom drvenom nameštaju ćete odstraniti sa mešavinom 1/4 šolje sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pamučnom krpicom natopljenom mešavinom uporno premazujte drvenu površinu dok ne potrošite smesu.

Pažljivim nanošenjem tečnog korektora takođe možete prikriti mrlje na belom ili bež plafonu. Ako je potrebno, sjaj korektora smanjite tako što ćete premazano mesto, pošto se osušilo, prebrisati papirnom maramicom.

Mravi mogu biti vrlo uporni i zato možete upotrebiti limun da ih se rešite. Na stazu kojom prolaze u potrazi za hranom treba iscediti sok jednog limuna, a na mesta na kojima se najradije okupljaju ostaviti napola presečen limun.

Ukoliko ste osetljivi na fabričke omekšivače tkanina, možete u poslednju vodu za ispiranje dodati pola šolje belog sirćeta.

Prostirke od slame i like je najbolje oprati i osvežite šamponom za kosu, a zatim ih isperite čistom vodom i osušite na vetru, ali u senci.

Peglanju  treba posvetiti posebnu pažnju jer, osim vremena koje treba izdvojiti, trebate povesti računa i o karakteristikama predmeta koje peglate. Na primer, okrugli stolnjaci i podmetači peglaju se od sredine prema ivicama pazeći na smer niti tkanine. Kad peglate izvezene predmete uvek ih okrenite na naličje i prekrijte debelim peškirom. Tek tada peglajte. Ako kvasite veš pre peglanja, onda ga nakon kvašenja stavite u plastičnu vreću i ostavite da odstoji nekoliko sati jer će tako postati jednolično vlažno.

Staklo od rerne ćete očistiti od masnoće ako pomešate malo vode i sodu bikarbonu pa nekom krpom natopljenom ovim rastvorom dobro natrljate unutrašnjost vrata rerne. Ostavite da odstoji 15 minuta pa operite vrata. Pre čišćenja stavite ispod otvorenih vrata rerne novine ili neku krpu da se ne bi pod uprljao.