Svi nutricionisti preporučuju konzumiranje ribe najmanje dva puta nedeljno, ali mnogima je ona svakodnevno u jelovniku. Naročito u  danima posta riba je najčešća namirnica na trpezi. Ribu je moguće pripremiti na više načina, što zavisi i od vrste ribe.

Pre obrade ribe na bilo koji način potrebno je dobro je oprati i očistiti. Evo predloga za nekoliko načina pripreme ribe:

Pečena riba – pre pečenja očišćenu ribu potrebno je premazati uljem. Ukoliko je pečete u rerni postavite je na rešetku iznad posude za pečenje. Riba sadrži dosta vode i ako bi se pekla na dnu posude, dobili bi dinstanu ribu.

Ukoliko ribu pečete u rerni sa povrćema (krompir, tikvice, patlidžan, paradajz), povrće stavljamo na dno, a ribu povrh povrća. Ribu i povrće prethodno začinimo solju, biberom i začinskim biljem po želji. Poželjno je ribu tokom pečenja na početku prekriti aluminijskom folijom pa na sredini pečenja foliju skloniti kako bi se riba zarumenela. Pečena orada stajanjem razvije vrlo poželjnu aromu, zatomožete ostaviti deo ribe za sledeći danza hladnu salatu sa ribom.

Pržena riba – nakon što operete i očistite ribu, osušite je salvetom i uvaljajte je u brašno, da bi dobili finu hrskavu koricu. Losos, crveni sneper i brancin su veoma pogodne za prženje i kuvari ih često biraju jer imaju tanku, ukusnu kožu. Izbegavajte ribe sa debljom kožom poput tunjevine i sabljarke. Začinite ribu solju i biberom neposredno pre prženja. Ako posolite prerano, so će izvući vlagu iz ribe, pa ćete dobiti suvu prženu ribu.

Koristite tiganje u kojim se toplota raspoređuje ravnomerno. Najbolje je da koristite tučani tiganj, tiganj od nerđajućeg čelika i teflonske tiganje. Pre nego što dodate ulje, zagrejte blago tiganj. Pri prženju pazite da ulja uvek ima dovoljno i da je dovoljno zagrejano. Nakon prženja ribu izvadite iz ulja i stavite na rešetku ili na salvetu kako bi se iscedio višak masnoće.

Dinstana riba – kada riba sadrži dosta vode, možete je dinstati u vlastitom soku. Stavite ribu na malo zagrejanog ulja i ostavite u poklopljenoj posudi da se dinsta. Postepeno možete dodavati limunovog soka ili belog vina ili sirće. Ukus se može obogatiti sa dodavanjem različitog povrća.

Kuvana riba – U vodu u kojoj kuvate ribu treba dodati so, krupnije nasečen crveni luk, listove lovora, biber u zrnu i malo vinskog sirćeta, koje će sprečiti da se riba raspadne. Morsku ribu uvek počinjete kuvati u hladnoj vodi! Nakon kuvanja ribu pažljivo izvadite i ostavite da se ocedi. Poslužite ribu prelivenu maslinovim uljem ili nekim umakom, a kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir, blitvu ili drugo kuvano povrće.

Riblja čorba – Za riblju čorbu su pogodne ribe orada i oslić. Ribu je potrebno prethodno malo odmrznuti, ukoliko koristite smrznutu ribu, a zatim staviti u proključalu vodu u kojoj ste dodali krišku limuna, lovorov list i biber u zrnu. Kada je riba kuvana, izvadimo je iz lonca, a vodu u kojoj se kuvala procedimo kako bismo uklonili kosti. Vodu od kuvanja vraćamo natrag na vatru i sada dodajemo korenasto povrće za čorbu poput šargarepe, korena celera i peršuna, i malo pasiranog paradajza. Na kraju očistimo od kostiju kuvanu ribu, iskomadamo i vratimo u čorbu.