Kuhinjska daska je neophodna u svakom domaćinstvu, Osnovno pravilo u domaćinstvu, pa i u kuhinji, jeste da sva pomagala budu što više od prirodnih materijala. Osnovna namena kuhinjske daske je sečenje namirnica i eventualno konzumacija hrane sa nje. Preporučuje se korišćenje posebne daske za različite namirnice – posebno za meso, posebno za povrće i posebno za kolače. Korišćenjem posebne daske za meso i posebne za povrće isključuje se mogućnost da bakterije iz mesa dospu u povrće koje prolazi kraću termičku obradu. Mnogi ne vole da se sokovi i mirisi iz raznih namirnica mešaju, pa koriste i veći broj različitih dasaka sa sečenje hrane.

Sigurno ste se već našli pred dilemom – da li koristiti drvenu, plastičnu, staklenu dasku ili možda onu od bambusovog drveta?! Svaka od njih ima svoje prednosti i mane, mada je prvi izbor svakog kuvara ipak drvena daska.

Plastična daska – se lakše održava, može se prati i u mašini za sudove a i zauzima manji prostor u kuhinji. Ali na plastičnoj dasci se često javljaju duboka ulegnućima koja su stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene.

Za rezanje namirnica možete koristiti i staklenu ploču kao dasku. Staklena “daska” za rezanje namirnica je laka za održavanje, izdržljiva je i otporna na trošenje. Može se prati običnim deterdžentom za posuđe. Na njoj ne ostaju duboke ogrebotine, tako da ne postoji rizik razvoja bakterija i plijesni. Potrebno je biti veoma pažljiv pri upotrebi ovih ploča jer je takva daska vrlo klizava, a ako se pojave neke naprsline odmah je odstranite.

Keramičke “daske” za rezanje namirnica su praktične, lagane i lake za održavanje. Kao i kod verzije sa daskom od stakla, postoji jedan nedostatak – noževi koji se koriste za sečenje će vrlo brzo postati tupi. Svaka naprslina na keramičkoj “dasci” može biti opasna zbog krhotina ali i pogodna za razvoj bakterija. Zato je treba odmah odstraniti.

Daska od bambusa – je tvrda,dugotrajna, otporna na plesan i upija manje vode od uobičajenih drvenih dasaka. Mnogi veruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je taj što je bambus tvrđi od drugih vrsta drveta, što znači da može da ošteti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije seckanje. Pre upotrebe ovog tipa daske, dobro proverite deklaraciju na proizvodu da bi bili sigurni u originalnost proizvoda.

Drvene daske – su najčešće u upotrebi a i ekološki prihvatljivije ood drugih. Tvrde su i teške ali su dugotrajne a  kada je higijena u pitanju, drvene daske pobeđuju. Daske za sečenje hrane se prave od drveta koje je neutralnog mirisa, manje sklono deformacijama i pucanju i treba da je dovoljno tvrdo da duže traje. Dasku treba zameniti kada njena površina postane veoma hrapava, Ali ako drvena daska ima previše ureza od noža, možete je išmirglati i tako će ponovo postati glatka. Ako dasku pravilno održavate, može da traje godinama.

Ove daske zahtevaju posebnu pažnju pri održavanju da biste bili apsolutno sigurni u njenu higijensku ispravnost. U brazdama od noža na dasci se razvijaju razni štetni mikroorganizmi (naročito kada je vlažna). Naročito su opasne bakterije salmonelu i Escherichiu coli. Sirovo i pečeno meso, a pogotovo kada se radi o piletini i ćuretini, nikada nemojte seći na istoj dasci, jer su te vrste mesa posebno rizične kada je reč o salmoneli. Studije pokazuju da se salmonela na drvenim daskama manje širi nego na plastičnim jer drvene daske imaju baktericidna svojstva, zahvaljujući enzimima u drvetu.

Dasku ćete najbolje oprati sirćetnom kiselinom koja ubija bakterije kao što su salmonela i Escherichia coli. Možete primeniti i kuhinjsku so, koju ćete nakon korišćenja posuti po dasci te je dobro izribati. Bakterije ćete ubiti i nerazređenim alkoholnim sirćetom kojim možete prebrisati i druge kuhinjske površine. Što god odabrali, nakon pranja uvek možete upotrebiti malo limunovog soka koji će neutralizirati mirise. Generalno, posle svake upotrebe dasku treba dobro izribati, oprati i osušiti držeći je u vertikalnom položaju. Kada se daska dobro osuši možete pamučnom krpom na nju naneti i utrljati neko rafinisano ili mineralno ulje ili pčelinji vosak. Ostavite da drvo upije ulje 24 sata u vertikalnom položaju. Višak ulja koje drvo ne upije možete skinuti papirnim ubrusom. Nanošenje mineralnog ulja na dasku možete raditi na svaka dva meseca. Dasku pre premazivanja stavite na toplo mesto da se ugreje (pored peći ili čak u rernu na najnižu temperaturu oko 50°C)  kako bi ste otvorili pore na drvetu  i tako omogućili bolju absorbciju kreme za održavanje.

Drvenu dasku nikako nemojte prati u mašini za suđe jer će ih jaki mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Takođe je ne bi trebalo ni potapati da biste posle “lakše” skinuli fleke sa nje, jer će i duga izloženost vodi će oštetiti drvo.

Savremene daske za sečenje hrane su postale multifunkcionalne – dopunjene su sa posebnim žlebovima u kojima se sliva tečnost od namirnica (da se tečnosti ne bi izlivale na kuhinjsku površinu) ili sa mogućnošću dodatnog oštrenja noža.