Soda bikarbona, kao prirodno sredstvo ima vrlo široku primenu u svim oblastima svakodnevnog života. Ona je neprocenjiva u održavanju domaćinstva, kao antiseptičko sredstvo, za čišćenje ali i za negu i lepotu tela i lica, i to bez ikakvih dodataka koji mogu loše delovati na naš organizam ili izazvati alergijske reakcije. A ne treba zanemariti ni da je to vrlo jeftino sredstvo.

U domaćinstvu soda bikarbona se može koristiti na više načina:

– za brisanje svih površina u kuhinji može se koristiti mešavina  ¼ šolje sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode. Isti rastvor sode u vodi možete koristiti i za održavanje higijene površina u kupatilu.

– mirise iz frižidera ili ostave ćete najjednostavnije odstraniti ako ostavite otvorenu kutiju sode bikarbone na nekoj polici. Na isti način možete odstraniti i mirise u ormanima ili fijokama, itd.

– smesom od 3 dela sode bikarbone i 1 delom vode očistite i povratite sjaj česmi u kuhinji, escajgu kao i svim metalnim predmetima.

– kante za đubre očistite rastvorom sode bikarbone i vode, a možete i posuti malo sode bikarbone na dno kante za đubre da biste otklonili neprijatne mirise.

– u današnje vreme ima toliko mnogo predmeta u domaćinstvu od palstike koje možete očistiti i osvežiti ako ih potopite u rastvor 4 dela sode bikarbone i 1 dela vode. Nakon 15 minuta istrljajte predmete, isperite i osušite.

– u malo vode rastopite sodu bikarbonu i time očistite plastične i gumene dečije igračke, zatim isperite i dobro osušite. Plišane igračke pospite sodom bikarbonom, ostavite 15 minuta da deluje pa onda dobro usisajte.

– naročito je aktuelno pranje voća i povrća u vreme epidemije a za to je idealna baš soda bikarbona. Inače i za ukljnjanje prljavštine i pesticida sa voća i povrća razmutite ¼ šolje bikarbone u posudi mlake vode ili u sudoperi. Nakon potapanja dobro isperite voće i povrće.

– da bi otklonili mrlje na šerpama i tiganjima potopite sudove u rastvor sode bikarbone, toplu vode i tečnosti za sudove. Nakon 15 minuta oribajte posuđe i isperite.

– mrlje od rđe ćete najlakše ukloniti ako mešavinom 1 šolje sirćeta i 1 šolje sode bikarbone premažete tragove, zatim oribate pa potom dobro isperete.

– ako su požutela sobna vrata napravite smesu od sode bikarbone, limuntosa i vode, nanesite je na pamučnu krpu i njom dobro istrljajte vrata.

–  pri pranju belog veša u mašini za pranje veša dodajte 1 šolju sode bikarbone čime ćete dodatno osvežiti veš ali i eliminisati kamenac ukoliko ga ima.

– i protiv fleka na odeći možete iskoristiti sodu bikarbonu. Napravite rastvor od 6 kašika sode bikarbone i pola šolje vode. Tu smesu nanesite na fleku na odeći, istrljajte i zatim isperite. Ako su mrlje postojanije, ostavite smesu da deluje duže oko 1 sat vremena, a zatim istrljajte i isperite odeću. Pre postupka bilo bi dobro da proverite postojanost boje na tkaninu koju ćete tretirati.

– za neutralisanje neprijatnih mirisa od kućnih ljubimaca na tepisima ili na meblu nameštaja, pospite ih sodom bikarbonom i ostavite da deluje oko 15 minuta a zatim usisajte.

– bar jednom mesečno očistite češljeve i četke tako što ćete ih potopiti u rastvor 1 kašike sode bikarbone i malo tople vode.

– WC šolju ćete najbolje osvežiti, ali i očistiti, ako uspete sodu bikarbonu, ostavite da malo deluje a zatim četkom očistiti i isprati.

–  osim što ćete očistiti lice od ružnih bubuljica i mitesera sa sodom bikarbonom, možete napraviti i prirodan dezodorans od sode bikarbone. Najprostiji i najednostavniji način je da prospete sodu bikarbonu na neku ravnu plastičnu površinu, navlažite ruke i njima dotaknete sodu tako da vam se jedan sloj sode zalepi za dlanove. Zatim pređite prstima površinu ispod pazuha na kojoj će ostati sasvim tanak sloj sode bikarbone. Višak sode će sam otpasti. Možete staviti u neku plastičnu kutijicu manju količinu sode koja će vam uvek biti pri ruci za upotrebu. Koristeći sodu nećete imati problema sa neprijatnim mirisom a neće se pojaviti ni ružne mrlje na odeći.