srceRedovne zdravstvene kontrole su jedna od preventiva svih mogućih obolenja. Svom srcu, a time i kompletnom funkcionisanju svog organizma, najviše ćete pomoći vodeći računa o načinu života i načinu ishrane. Neki od osnovnih relevantnih parametara koji mogu ukazati na neke zdravstvene probleme su:

– krvni pritisak se treba redovno kontrolisati pogotovo ako postoje neki od faktora rizika (npr. nasledni faktor). Optimalna vrednost krvnog pritiska je 120/80mm živinog stuba.

– nivo holesterola koji treba pratiti već od 20. godine života.

– kontrolu šećera u krvi je takođe neophodno da vršite povremeno, pogotovo ako postoji i npr. nasledni faktor.

Ali, u svakom slučaju, i ne samo što se tiče preventive bolesti srca i krvnih sudova, jeste da svako dovede svoj način života u preporučene okvire. Na primer:

– Nemojte pušiti – jer to je jedan od vodećih faktora koji su uzrok bolesti srca i krvnih sudova. Nemojte se ni zavaravati time što duvan samo povremeno konzumirate (npr. samo u društvu ili uz kafu, itd.). Hemijske supstance koje se nalaze u duvanu mogu da oštete srce i krvne sudove, što dovodi do sužavanja arterija (ateroskleroza). Ateroskleroza može, u krajnjem slučaju da dovede do srčanog udara.

– Vežbajte 30min – redovne dnevne vežbe mogu da smanje rizik od bolesti srca sa fatalnim ishodom. Fizička aktivnost će pomoći pri održavanju zdrave telesne težine prema tome, posredno i za održavanje pod kontrolom krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa. Redovne vežbe smanjuju stres.

– Jedite zdravu hranu – znači da se hranite naročito voćem, povrćem, žitaricama celog zrna, mlečnim proizvodima sa niskim procentom masti, pasuljem, ribom, hranom sa malo masti, holesterola i soli. Obroke rasporedite u manjim količinama ali na 3 do 4 sata. Omega-3 masne kiseline mogu da umanje rizik od srčanog udara, zaštite srce od nepravilnog rada i smanje krvni pritisak. Losos i skuša npr. imaju prirodan izvor ovih kiselina, a u manjim količinama ima ih i u semenu lana, orahovom ulju, ulju od soje i uljane repice.

Unos alkohola može da bude zdrav i poželjan samo u umerenim količinama, što znači ne više od dva pića dnevno za muškarce a jedno za žene.

– Održavanje zdrave telesne težine – ako o zdravoj težini ne vodite računa, povećavaju se opasnosti od pojave visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa. Jedan od načina da kontrolišete svoju težinu jeste da izračunate indeks telesne mase (BMI) koji u obzir uzima vašu visinu i težinu prilikom određivanja da li imate zadrav ili nezdrav procenat masnoće u telu. Nemojte preduzimate dijete bez konsultacije sa lekarom.

– Redovne zdravstvene kontrole – da biste bili spokojni treba povremeno da uradite osnovne zdravstve kontrole i da, ukoliko je potrebno preduzmete na vreme neophodne mere.