umor1Danima ustajete neispavani i imate konstantno osećaj iscrpljenosti, tromosti, nedostatka energije, nedostatka koncentracije. Ukoliko je problem nedostatak sna – to ćete najlakše rešiti ako se dobro naspavate i za nedelju dana opet budete “u formi”. Ali ako to nije slučaj, onda postoji više razloga koji mogu dovesti do poremećaja u normalnom funkcionisanju organizma i osećaja konstantnog umora. Hroničan umor se mnogo češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Najčešći simptomi hroničnog umora su:

nedostatak energije, umor
osećaj nelagodnosti
osećaj pospanosti
osećaj slabosti
glavobolja
vrtoglavica, nesvestica
neobjašnjiv bol u mišićima
bol ili nadutost u trbuhu, proliv
aritmija
otežano disanje
noćno znojenje
nedostatak motivacije
nedostatak koncentracije
neodlučnost u donošenju odluka
neraspoloženje i depresija
teškoće u obavljanju svakodnevnih rutinskih obaveza

Evo nekih od mogućih uzroka hroničnog umora:

– mnogi kažu da električni uređaji koji su u dužem periodu preblizu ljudskom organizmu mogu izazvati tzv. električnu osetljivost. To je na primer slučaj kada je mobilni telefon stalno uz vas ili je digitalni sat neposredno uz krevet. Posledica takvog stanja jeste narušen san i stalan osećaj umora pa čak i glavobolja i vrtoglavica, jer se električna energija sukobljava sa prirodnim ritmom ljudskoga tela. Elektro uređaji mogu omesti proizvodnju melatonina, hormona koji šalje signal mozgu da je vreme za spavanje. Jednim istraživanjem je utvrđeno da čak 20% ljudi ne može da zaspi ili ne spava kvalitetno zbog korišćenja elektronskih uređaja pre spavanja.

– loš rad bubrega takođe može biti uzrok stalnog umora, iscrpljenosti, gubitka apetita, i mučnine. Bol, temperatura, peckanje i često mokrenje su znaci lošeg rada bubrega. Osobama koje imaju česte urinarne infekcije preporučuje se uzimanje dosta tečnosti i proizvoda na bazi brusnice.

apnea može da bude jedan od mogućih razloga hronične neispavanosti. To znači da tokom sna prestajete disati u razmacima od 10 do 30 sekundi nakon čega počinjete grčevito hvatati vazduh. To se često ponavlja tokom noći zbog čega se ujutro budite umorni i neispavani.

anemija se najčešće manifestuje pospanošću i umorom ali i vrtoglavicom i ubrzanim lupanjem srca. Osnovni uzrok anemije je nedostatak železa koji je odgovoran za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i snabdevanje organizma kiseonikom. Bez dovoljno železa u organizmu osećaćete se  tromo bez obzira koliko ste se naspavali. Ovaj nedostatak u organizmu možete ublažiti odgovarajućom ishranom – treba jesti dovoljno crvenog mesa i zelenog povrća kao što je špinat, cveklu i šargarepu. Ali najpre proverite krvnu sliku i posavetujte se sa lekarom.

– nedostataka vitamina B12 je vrlo često razlog konstantnog umora, tromosti, bezvoljnosti i razdražljivosti. On pomaže da se krv snabde kiseonikom, odnosno on je neophodan da bi telo imalo dovoljno energije. Analizom krvi se može ustanoviti nedostatak ovog vitamina ali i žućkasta boja kože može da ukaže na nedostatak ovog vitamina.

kandida će se pojaviti u slučaju nepravilne ishrane, prekomernog korišćenja antibiotika ili nezdravog načina života. U tom slučaju će organizam trošiti većinu energije na odbranu od invazije kandide a to će se zatim manifestovati  hroničnim umorom i iscrpljenošću.

– previše kofeina će dovesti do toga da se stalno osećate umorno i bezvoljno. Svedite ispijanje kafe na maksimalno dve dnevno ali izbacite i previše čajeva, čokolade i gaziranih pića.

dijabetes će se pojaviti ako se u krvi pojavi višak šećera, odnosno glukoze koju organizam ne može pravilno da iskoristi. Kod dijabetičara glukoza se u telu ne pretvara u energiju, bilo zbog toga što u organizmu nema dovoljno insulina ili zbog toga što proizvedeni insulin nije iskorišćen na pravilan način. Zato jetra ispušta više glukoze u krv nego što je uobičajeno i koju telo ne može pretvoriti u energiju. Organizam zatim ispušta zalihe masnoće i belančevine pokušavajući osloboditi još više glukoze i problem se još više povećava. Zato se osobe koje ne leče dijabetes osećaju umorno i gube na težini. Simptomi ove bolesti su još i često mokrenje i ekstremna žeđ, zamagljen vid, zatim velika želja za slatkišima, masnom hranom i hranom bogatom skrobom. Dijabetes se može preduprediti pravilnom ishranom, sportom i regulisanjem telesne težine.

Periodično pravite nalaze krvi a prevenentivno pomože pažljiv izbor i način ishrane. Jedite više morske plodove, zeleno povrće i voće, a izbegavajte hleb, sokove, cigarete i kofein.

– netolerancija na određenu hranu može se manifestovati stalnim umorom, tromošću i razdražljivošću. Često neke namirnice – poput pšenice, mlečnih proizvoda, šećera, aktiviraju imunološki sistem organizma koji tada koristi puno energije. Intolerancija na hranu predstavlja preosjetljivost na određene namirnice i aditive u njima, vrlo često bez vidljivijih znakova upozorenja. Napravite test da utvrdite da li patite od netolerancije ili imate alergiju na neke namirnice. Vrlo brzo, uz izbegavanje određenih namirnica, nestaje i osećaj umora, ali i druge tegobe.

– loš rad štitaste žlezde se manifestuje konstantnim umorom, depresijom, povećanjem telesne težine, krvnog pritiska i lošeg holesterola, promuklošću, zamagljenim vidom, opadanjem kose, suvoćom kože, itd. Ova žlezda proizvodi hormone koji kontrolišu kompletan metabolizam i reguliše nivo energije u organizmu. Proverite rad štitaste žlezde ukoliko primetite navedene simptome ali svakako izbegavajte alkohol i cigarete.

– fizička aktivnost i vežbe trebaju biti obavezni i trebate odvojiti vreme za odlazak u teretanu bar tri puta nedeljno. Pri tome treba voditi računa i o vremenu kada upražnjavate određene vežbe. Neodgovarajuće vežbe u neodgovarajuće vreme mogu biti uzrok vaše pospanosti i nedostatka energije. Intenzivne i teške vežbe ne treba izvoditi pre odlaska u krevet jer će vam se podići adrenalin, ubrzati rad srca i disajnih puteva i, na kraju nećete moći spavati. Takve vežbe koje podižu energiju, poput aerobika ili trčanja, treba raditi ujutro, a uveče je bolje raditi vežbe za smirivanje tela i duše poput joge ili hodanja. Samo hodanje dva puta dnevno po 30 minuta na svežem vazduhu i na suncu poboljšaće vaše raspoloženje a i potrošićete oko 80% masnoće koje ste uneli u organizam.

depresija se manifestuje iscrpljenošću, pospanošću, nezainteresovanošću, nezadovoljstvom. To je vrlo česta bolest današnjice. Ovaj psihički poremećaj se najbolje leči uz pomoć psihijatra. Nemojte se predomišljati i izbegavati pomoć stručnog lica jer je on tu upravo za vas i uz njegovu pomoć ćete najbrže preproditi jednu takvu krizu u životu. Pokušajte depresiju ublažiti i dužim boravkom na suncu i u društvu jer to podiže energiju i čini ljude zadovoljnim i srećnim.

  • Jedite više voća
  • Postepeno uvodite fizičke aktivnosti, da bi se telo prilagodilo promeni
  • Spavajte dovoljno (noću, poželjno bar 1 sat pre ponoći)
  • Ali, nemojte da spavate previše jer i to može da pojača osećaj umora
  • Nadoknadite magnezijum, gvožđe, folnu kiselinu. ishranom i dijetetskim dodacima
  • Boravite što duže  u prirodi
  • Probajte da se okrepite aromaterapijom
  • Probajte hromoterapiju – lečenje bojama

Crvena stimuliše rad mozga, srca i fizičku aktivnosti

– Narandžasta oživljava emocije, izaziva osećanje prijatnosti

– Žuta se koristi za lečenje depresivnih stanja

– Plava i ljubičasta smiruju i relaksiraju

– Zelena aktivira rad srca izazivajući telesnu harmoniju

– See more at: http://www.maminsvet.net/2011/06/12/trikovi-protiv-umora/#sthash.cQFKzmMw.dpuf