promrzlineZima donosi mnogo radosti ali i nevolje. Da bi što više uživali u zimskoj čaroliji potrebno je uvek adekvatno se obući. Najveća opasnost preti od promrzlina i to koži nosa, obraza, ušiju, ruku i nogu tj. stopala.

Pružanje prve pomoći promrzloj osobi se sastoji najpre u tome što ćete promrzlu osobu smestiti u toplu prostoriju i osloboditi je odeće, obuće i nakita, pažljivo da se koža dodatno ne iziritira.

Promrzla osoba treba da miruje, a ako su joj promrzla stopala, da se ne kreće već da leži sa izdignutim nogama. Promrzline se ne smeju zagrevati naglo, bilo termoforom bilo stavljanjem u toplu vodu, jer bi se na taj način koža mogla dodatno oštetiti ili čak inficirati. Promrzle delove tela ne treba ni zavijati.

Promrzloj osobi prvo treba dati neki topao zašećereni napitak, najbolje čaj, kako bi se zagrejala i povratila izgubljenu tečnost. Tek nakon toga treba zagrevati promrzle delove tela i to prvo vodom ugrejanom do oko 15° C. Kasnije se na svakih 5 min temperatura vode povećava za dodatnih 5 stepeni, sve dok se ne dostigne maksimalnih 40° C.

Za ozbiljnije promrzline obavezno potražite stručnu lekarsku pomoć. A sami sebi možete pomoći kada se u zimskim uslovima dobro obučete i obujete.