musko telo

Postoji celi niz zabluda koje su toliko rasprostranjene da mnogi misle da je to zaista istina.

Nošenje šešira izaziva ćelavost – nije naučno dokazano. Gubitak kose se javlja jer folikul dlake postaje manji, što dovodi do kraćih i tanjih dlaka, i na kraju do gubitka kose.

Muškarci ne boluju od osteoporoze – je zabluda. Osteoporoza je bolest gubitka koštane mase, bolest slabljenja skeleta koja povećava rizik od lomljenja kostiju. Češće se javlja kod žena koje u menopauzi gube neke hormone koji su u vezi gubitka koštane mase. Ali i muškarci stare i kod njih dolazi do smanjenja nivoa testosterona, do smanjenog kretanja, do pojave gastrointestinalne bolesti. Sve su to preduslovi za pojavu osteoporoze uz alkoholizam, pušenje ili kao posledica korišćenja steroidnih lekova.

Muškarci ne obolevaju od raka dojke – je takođe zabluda. I muškarci mogu da obole od ove bolesti, ali je to veoma retko. Uzroci za pojavu ove bolesti su, između ostalih, i genetska predispozicija, hronični poremećaji jetre, alkoholizam, gojaznost, genetsko oboljenje koje uključuje visoke nivoe estrogena.

Muškarci najčešće umiru od raka prostate – odnosno, češće nego od druge vrste raka. To je ipak zabluda. Na prvom mestu je velika smrtnost kod muškaraca od raka pluća.

“Pivski stomak” – se dobija ispijanjem piva. To je neprijatna istina koja se ne može sakriti.  Višak kalorija bilo koje vrste, pa tako i zbog unošenja veće količine piva, može da poveća masti na stomaku. Ljubitelji piva obično imaju poveći obima struka.

Meso na roštilju može da poveća rizik dobijanja raka – to je istina. Obično je muška populacija zadužena za pripremu roštilja. Istraživanjapokazuju da se često ne konzumira meso sa roštilja. Dve vrste potencijalnih kancerogenih supstanci se mogu naći u mesu sa roštilja. Jedan tip (policiklični aromatični ugljovodonici) nalazi se u plamenu i dimu koji se stvara kada masti i sokovi iz mesa kaplju na izvor toplote. Oni se zatim zadržavaju na površini mesa. Drugi tip (heterociklični amini, HCAs) supstanci formiraju se kada visoke temperature izazivaju hemijsku reakciju između prirodnih amino kiselina i šećera u mesu i kreatina koji se nalazi u mišićnom tkivu. Neki od načina da se smanji pojava kancerogenih materija tokom pečenja su – postavljanje aluminijumske folije ispod mesa da se izbegne direktan kontakt mesa sa roštiljem, zatim prethodno kuvanje mesa u mikrotalasnoj pećnici, ili bacanje sokova, mariniranje mesa, smanjivanje vremena pečenja, uklanjanje ugljenisanih delova sa mesa, jer oni sadrže najviše heterocikličnih amina (HCA).

Nošenje uskog donjeg veša smanjuje broj spermatozoida – jeste zabluda. Kontinuirano povećana  temperatura može da utiče na broj spermatozoida. Prema naučnim istraživanjima to nije potvrđeno u slučaju nošenja uskog veša.

Seksualni vrhunac muškarci dostižu sa 18 godina – te godine su vrhunac u smislu lučenja hormona testosterona, što ne mora da znači da je to i vreme vrhunca seksualne performance.

Moguće je “slomiti” penis – nije tačno jer tu ne postoji kost. Ali ono što se najčešće pod tim podrazumeva jeste “fraktura penisa”, odnosno oštećenje fibroznog omotača koji se proteže tokom erekcije. Najčešće se dešava tokom seksualne aktivnosti. Lečenje obično podrazumeva operaciju, ali je to retka pojava.

Muškarcima izgled nije važan – jeste zabluda. Čak i na prostorima Balkana je očigledno da je muškarcima važan njihov izgled. Većina već ima u svom rasporedu nedeljnih obaveza obavezan termin rekreacije, odlaska u teretanu, ali ni odlazak pedikiru i manikiru više nije neprimeren muškarcima.

Ako trening ne boli, nije efikasan – jeste zabluda. Trebate vežbati dok ne osetite bol i tada ili promeniti ritam i vrstu vežbanja, ili prekinuti bol. Telo vas upozorava na granice. Ako nastavite da vežbate posle pojave bola može doći do ozbiljnih povreda.