brak

Mnogi misle da je brak kao institucija prevaziđena kategorija. Međutim, brak opstaje u većini sredina, kao zajednica dvoje ljudi koje vezuje čvrsta emotivna veza i koji vide zajedničku budućnost. Mnogi misle i da “papir” ne znači ništa, i stvarno on ne znači ništa ako dvoje budućih supružnika nije potpuno sigurno u svoja osećanja i želju da imaju zajedničku budućnost “u dobru i zlu”.

Zato treba dobro razmisliti pre donošenja odluke sa kim želite bračnu zajednicu. Sigurno ste čuli onu staru mudrost: Gledaj majku, biraj ćerku! Sa genetičke tačke gledišta karakterne osobine se prenose polnim hromozomima i oni određuju karakterne crte osobe, što je odlučujuće za opstanak braka. Obično ćerke imaju karakterne osobine očeva, a sinovi osobine majki. Možda će vam to pomoći u donošenju odluke.

Dobro je, pre donošenja konačne odluke, saslušati i tuđa iskustva i saznati šta su istine a šta zablude o braku.

Brak se temelji na ljubavi – je istina. Brak se zaključuje iz ljubavi (u većini slučajeva). Ali, ljubav ima svoj razvojni put na koji utiču oba partnera. Ljubav prolazi ceo proces, od stanja zaljubljenosti do zrelijeg i razvijenijeg stanja ljubavi. I takva ljubav i međusobno poštovanje i razumevanje supružnika održava brak.

Prava ljubav traje večno – je zabluda, jer svaka ljubav traje onoliko koliko su oba partnera u stanju da je održe. Kada nestane to osećanje među partnerima, nestaje i ljubavi, ali se stvaraju neka nova osećanja koja zbližavaju partnere.

Brak će rešiti sve probleme u vezi – i zbližiti partnere. To je pogrešno razmišljanje, bračni život neće rešiti nesuglasice, svađe i neveru. Retko se neko potpuno menja zbog ljubavi. Nekih navika se ni jedno od partnera neće odreći ni u braku, i zato se mora prihvatiti partner takav kakav jeste. Normalnom komunikacijom možete pokušati da rešite neke od stvari koje vas nerviraju kod partnera.

Brak je lutrija – je zabluda. Svako bira sam svoj put. Pre braka treba sagledati sve ono što je neophodno da bi on stvarno dugo trajao i, što je najvažnije, bio novi kvalitet života. Svako od partnera učestvuje u građenju kvaliteta zajedničkog života.

Dobar seksualni život rešava sve probleme – ali nije način rešavanja neseksualnih problema u braku. Kvalitet braka čini skup mnogo elemenata, pa i kvalitetan seksualni život.

U braku je seks uvek moguć – je zabluda, jer seksualna želja i libido zavise od niza faktora, a to što ste u braku ne znači da ćete uvek biti raspoloženi za vođenje ljubavi. Mnogi bračni parovi čak više spavaju u odvojenim krevetima nego zajedno.

Seks u braku je dosadan – to je omiljena tema šala na račun supružnika. Pogrešno je verovanje da seks mora da bude divlji da bi bio strastven. Kad ste sa nekim intimni i pred njim možete da budete ranjivi, bićete slobodniji i  sigurniji, što vodi do dublje seksualne povezanosti. Zabluda je da u braku nema strasti, jer je brak zajednica nastala iz ljubavi i u njemu ima trenutaka za leptiriće u stomaku kao i u periodu pre bračnih zaveta.

Neslaganje naravi u braku – je česta formulacija lošeg braka. To je, u stvari zamena za lošu komunikaciju u braku, nespremnost za zajednički život koji podrazumeva neke kompromise  i spremnost za dostizanje kvalitetnijeg života.

Brak je rešenje za samoću – je zabluda, jer i u braku možete biti sami. Ako se vežete za osobu s kojom nemate o čemu da razgovarate, koja vas ne razume ili ne poštuje, jasno je da će se usamljenost samo pojačati.

U dobrom braku nema svađa – je još jedna od rasprostranjenih zabluda. Kao što ne postoje dve iste osobe tako ni njihova mišljenja i postupci ne mogu biti identični. I u dobrom braku postoje svađe i neslaganja ali se to rešava dobrom komunikacijom. Najgori način rešavanja problema je ćutanje i ignorisanje.

Brak znači gubitak slobode – je zabluda. Kvalitet braka predstavlja i međusobno razumevanje i podrška partnera. U dobrom braku nema gubitka slobode, individualnosti i kreativnosti. Mnogi su u profesionalnom smislu dostigli vrhunac zahvaljujući i podršci i podsticanju svojih supružnika.

Bračni partneri moraju da imaju ista interesovanja – jeste zabluda. Ponekada će jedan partner da zbog ljubavi da pogleda neki film koji mu se baš i ne sviđa, ali tako nešto očekivati stalno – je nerealno. Jedno u vezi će biti nesrećno i nezadovoljno. Za vaš odnos je bolje da imate svoje hobije i prijatelje, jer ćete zajedničko vreme provoditi kvalitetnije.Brak ne znači da je vaš izabranik ili izabranica vaš jedini prijatelj.

Brak za ženu znači život domaćice i dadilje – nije tačno. Brak je zajednica partnera koji svoje obaveze i odgovornosti dele.

Deca spašavaju brak – istina je da ona daju poseban smisao svakoj zajednici, ali ne mogu spasiti brak i ona ne treba da žive u lošem braku. Ako među budućim roditeljima već postoji nerazumevanje, dete će doći u sredinu koja nije prijatna ni sigurna. Prvo rešite problem, pa pravite dete. Zajedničko učešće u odrastanju dece i njihovo formiranje kao odraslih ljudi, može biti razlog ponosa i potvrda smisla života.

Parovi koji imaju decu su srećniji od onih koji nemaju  – istraživanja su potvrdila upravo suprotno. Objašnjenje za to je da su partneri bez dece više upućeni jedno na drugo. To ne znači da partneri u bračnoj zajednici sa decom ne posvećuju jedno drugom pažnju, ali jednostavno nemaju toliko vremena da im se posvete.

Dobra situiranost bračnih partnera – u profesionalnom i ekonomskom smislu, nije preduslov dobrog braka, pa prema tome se ne treba odlučivati za bračnu zajednicu gledajući samo statusni i materijalni položaj partnera. U skladnoj zajednici partneri se podržavaju u svakoj aktivnosti i bez obzira da li su oba ili samo jedan partner zaposleni. “Dobra udaja ili ženidba” je preduslov da više nećete imati finansijskih problema jedino ako ulazite u zajednicu nekog bogatog naslednika (i u tom slučaju postoje predbračni ugovori). U bračnoj zajednici vaše finansije nisu više samo vaše, morate se dogovarati o tome kako ćete i na šta trošiti novac. Dobro je biti ekonomski nezavistan, svakako, ali u kvalitetnoj zajednici se o svemu razgovara, dogovara i planira.

Partnerova porodica  je  vaš neprijatelj – ne verujte u priče da su vam njegovi roditelji i porodica najveći neprijatelji. Vi sa njegovim (njenim) roditeljima delite ljubav prema svom partneru. Gradite dobar i iskren odnos sa njima, pa će i rezultati biti vidljivi. Ne zaboravite da se njihovo poverenje i ljubav treba osvojiti, za šta je potrebno vreme.

Psiholozi tvrde da je dobro i poželjno da bar osam puta dnevno zagrlite svog partnera i to bez ikakvog povoda. Česti dodiri mogu očuvati vezu, što naročito znači ženskoj populaciji.