liquid dietOsveženje iz bašte će naročito dobro doći u toku letnjih vrućina, ali i u drugim godišnjim dobima. Svakako ovi sokovi imaju i veliku vrednost što se tiče zdrave ishrane.

Sok od kupusa – omigućava čišćenje sluzokože želuca i creva. Ovaj sok je blagotvoran u lečenju čira na dvanaestopalačnom crevu, a dobar je protiv gojaznosti kao i zatvora. Odličan je za varenje i dobar ten. Dodavanje soli soku gube se njegova lekovita svojstva.

Sok od crnog luka – omogućava brzo pročišćenje organizma i blagotvorno utiče na opšte stanje organizma. Odlično stimuliše apetit i lučenje želudačnog soka. Efikasan je lek u borbi protiv prehlade, kao i za pročišćenje pluća i bronhija od nakupljene sluzi.

Sok od peršuna – preporučuje se da se pije 30-60grama. Redovna upotreba svežeg soka od peršunovog lista obezbeđuje normalnu razmenu kiseonika a takođe podržava nadbubrežnu i štitastu žlezdu. Osim toga, u soku ima elemenata koji jačaju zidove krvnih sudova, kapilara i arterija. Sok od peršunovog lista se često koristi kao lek protiv bolesti mokraćnog sistema, efikasan je za izbacivanje kamena iz bubrega i peska iz bešike.Često se koristi kod nefritisa i drugih bubrežnih oboljenja. Odlično je sredstvo u borbi protiv očnih bolesti, ćireva na rožnjaci, katarakte, konjuktivitisa, oftalmije. Redovnom upotrebom, potpuno nestaju spazme izazvane menstrualnim poremećajima.

Sok od krompira – svež krompir sadrži lako usvojive šećere koji se prilikom kuvanja pretvaraju u skrob. Pošto krompir ima velike količine kalijuma, sumpora, fosfora i hlora, sa uspehom se koristi za uklanjanje pigmentnih mrlja (pega) na koži. Mikroelementi su korisni samo u organskom, prirodnom obliku, jer se kuvanjem pretvaraju u neorganske elemente koe organizam ili uopšte ne može da usvoji ili su izuzetno niske vrednosti. Svež sok od krompira je odlično sredstvo za pročišćenje. Protiv poremećaja u varenju i nervnih bolesti koristi se smesa soka od krompira, šargarepe i celera. Kod išijasa i gušavosti preporučuje se svakodnevno uzimanje 1/2l smese sokova od šargarepe, cvekle i krastavaca, uz potpuno isključenje mesa iz ishrane. Smesa sokova od šargarepe, krompira i peršuna pomaže u lečenju emfizema.

Sok od krastavaca – sok od svežeg krastavca je jedno od najboljih sredstava za mokrenje. Poboljšava rast kose, učvršćuje nokte, tonizira i podmlađuje kožu. Sok od krastavaca normalizuje krvni pritisak, pa se zato preporučuje kako kod hipertenzije tako i kod hipotenzije. Osim toga, on je nezamenljivo sredstvo u lečenju kožnih bolesti. Mešanje soka od krastavaca i soka od šargarepe pojačava njihov kvalitet. Takva kombinacija je odlično sredstvo protiv reume.

Sok od crne rotkve – svež sok od rotkve pomaže u lečenju artritisa, kamena u žučnoj kesi i obične prehlade. Možete da napravite i inhalaciju od sveže isceđenog soka, što će omogućiti pročišćenje nosa, ublažavanje kašlja, smanjenje upale sluzokože grla i pojačaće imunitet. Sok se koristi u svim stadijima oboljenja, od peckanja i grebanja u grlu do potpunog izlečenja od napornog kašlja. Za iskašljavanje je efikasan sok od crne rotkve sa medom.
Priprema – potrebna je jedna crna rotkva srednje veličine i 2-3 kašike meda. Oljuštite rotkvu i u sredini napravite malo udubljenje. U njega stavite med, pa stavite rotkvu u čašu i pustite da iz nje izade sav sok pomešan sa medom. Smesu treba piti po kašiku pre spavanja.