vakcineKako sami lekari kažu – vakcina je civilizacijski uspeh koji je sačuvao bezbroj života kako dece tako i odraslih.  Mnoge bolesti koje su dovodile do fatalnog ishoda  ili ostavljale teške posledice po stanovništvo su iskorenjene zahvaljujući upravo vakcinama. Neke vakcine se daju u najranijem životnom dobu aneke se moraju primati u određenim vremenskim intervalima i u kasnijem životnom dobu. Mnoge zemlje imaju svoje kalendare obaveznih vakcinacija zavisno od bolesti koje se javljaju u tim sredinama, ali i veliki broj zemalja imapraktično iste vakcine koje se daju stanovništvu. Ako niste sigurni kada i koju vakcinu treba primiti obavezno se konsultujte sa lekarem koji će vam tačno kazati kada i šta treba da primiteod vakcina,  vi ili članovi vaše porodice

Kalendar obaveznih vakcinacija

uzrast vakcina
BCG HB DTP OPV MMR HiB DT dT TT
odmah po rođenju, tj. u 1. mesecu života + prva doza+*H
u 2. mesecu života druga doza
u 3. mesecu života prva doza prva doza prva doza
sa 3,5 meseca života druga doza druga doza druga doza
do 6. meseca života treća doza treća doza treća doza treća doza
od 12.-15. meseca života +
od 17.-24. meseca života P1 P1
u 7. godini, pre upisa u školu P2 P P2
u 12. godini života 3 doze (**0,1,6)
u 14. godini života P3 P3
nakon navršenih 30 godina P4
nakon navršenih 40 godina P5
nakon navršenih 50 godina P6
nakon navršenih 60 godina P7

* imunoglobulin protiv hepatitisa B (HBIG) se daje novorođenčadi HbsAg +majki
** ukoliko nije ranije primljena, daje se u 12. godini 3 doze (nulti mesec, posle mesec dana i posle 6 meseci), + vakcinacija, P1 –revakcinacija, BCG – vakcina protiv tuberkuloze, DTP –vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, DT –vakcina protiv difterije i tetanusa koja sadrži toksoide difterije i tetanusa, dT –vakcina protiv difterije i tetanusa, TT –vakcina protiv tetanusa koja sadrži toksoid tetanusa, OPV –živa oralna tritipna polio vakcina protiv dečije paralize, IPV –inaktivisana polio vakcina protiv dečije paralize, MMR –vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, HB –protiv hepatitisa Be, Hib – konjugovana vakcina protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa Be.

Hepatitis Be je virusna bolest koja može izazvati propadanje jetre i stvaranje malignih tumora.

Difterija je izazvana bakterijom koja stvara bele naslage na krajnicima i nepcu. Bolest je smrtonosna ukoliko se ne leči.

Tetatnus je teška bolest prouzrokovana bakterijama. Ispoljava se grčevima mišića vilice, a zatim i drugih po čitavom telu što dovodi do prestanka disanja.

Pertusis (veliki kašalj) je akutno infektivno oboljenje sa upornim kašljem i zacenjivanjem i može ostaviti neurološke posledice.

Poliomijelitis (dečija paraliza) napada nerve i izaziva oduzetost ruku, nogu kao i drugih mišića.

Meningitis (zapaljenje moždanih ovojnica) izazvan bakterijom hemofilus influence tip Be je najčešće kod dece mlađe od 5 godina, a naročito do 18 meseci. Može imati ozbiljne neurološke posledice.

Male boginje su virusno zarazno oboljenje sa visokom temperaturom, osipom, kašljem i mrljama na sluzokoži usta. Najteže komplikacije su zapaljenje pluća i mozga. 3-5% vakcinisane dece ne proizvede antitela i oboli, ali je bolest lakšeg toka.

Zauške su virusno oboljenje sa temperaturom i oticanjem pljuvačnih (zaušnih) žlezda. U dečijem dobu ima dobru prognozu, a kod odraslih muškaraca može izazvati sterilitet.

Rubeola je virusna bolest sa temperaturom, sitnom crvenom ospom i povećanim limfnim žlezdama. Kod trudnice koja nije preležala rubeolu ili nije vakcinisana, ovaj virus izaziva anomalije ploda.

Postoje i vakcine koje nisu obavezne ali se daju u mnogim zemljama:

Rota virus je čest uzročnik dijareje i najčešće pogađa decu između 6 meseci i 5 godina. Uz dijareju često idu i visoka temperatura i povraćanje. Zaraza se lako širi. Virus u dečiji organizam ulazi oralno-fekalnim putem ili preko sekreta iz nosa i pljuvačke. Vakcinu protiv rota virusa preporučljivo je davati deci između šeste nedelje i šestog meseca života.

Pneumokoke su bakterije koje kod dece izazivaju upalu uha ili sinusa, a u težim slučajevima i meningitis, zapaljenje spoljašnjih ovojnica mozga, kao i sepsu i upalu pluća. Vakcinisanje se preporučuje deci koja imaju česte respiratorne infekcije, upale uha i bronhitis. Broj doza vakcine zavisi od uzrasta, a godinu dana posle vakcinacije se daje i revakcina.

Hepatitis A je oboljenje jetre koje se prenosi prljavim rukama. Optimalni uzrast za prvu dozu vakcine jeste period između navršene prve godine života i 23. meseca, dok se druga doza daje najranije šest meseci a njakasnije 12 posle prve doze. Vakcina se može dati i kasnije, ali svakako pre nego što dete krene u jaslice, vrtić ili školu.
Virus varičele izaziva ovčije boginje. Vakcina se daje kao prevencija od ove zarazne bolesti, u dve doze, a najbolji period za to je posle navršene druge godine života. Stepen zaštite od vakcine je veoma visok i dostiže 96%. Može da se daje i kada se ovčije boginje dobiju jer tada umanjuje simptome bolesti, a obično u slučaju kada su simptomi veoma jaki.

Meningokoke su bakterije koje su najčešći uzročnik meningitisa kod dece starije od 2 godine. Protiv nekih bakterijskih meningitisa postoji vakcina kao što je ona protiv hemofilus influence tip B za decu između dva meseca i pet godina starosti. Za starije od 18 meseci postoji vakcina protiv meningokoka grupe A i C. Ova vakcina preporučuje se osobama sa aplenijom, nedostatkom slezine i HIV pozitivnim osobama.

Virus influence je izazivač sezonskog gripa, protiv koga se preporučuje vakcinisanje jednom godišnje. Vakcinu protiv sezonskog gripa mogu da prime deca starija od šest meseci.