bolovi u leima 1

Bol u leđima nemojte ignorisati i pokušajte ustanoviti šta ga uzrokuje, jer se iza njega mogu da kriju neke veoma ozbiljne bolesti, upale i infekcije. U leđima se nalazi najviše nervnih završetaka, pa ona prva odreaguju i na taj način pravi uzrok bola može ostati sakriven.

Bolovi u glavi i potiljku – su najčešće posledica napetosti. Javljaju se kod osoba koje dugo sede npr. ispred kompjutera, odnosno kao posledica krutog dugotrajnog sedenja. Sedenje ispred monitora opterećuje intervertebralne diskove sa oko 140kg (kad ležimo na leđima opterećenje iznosi samo 25kg). Jak bol u potiljku može da bude uzrokovan pomakom intervertebralnih diskova u području vratne kičme.

Krstobolja ili akutni lumbago – se manifestuje uz jak bol koji onemogućava promenu položaja tela. Može se javiti u svakom trenutku npr. dok radite svakodnevne poslove u kući ili napolju. Kad se neki teret nepravilno podiže, pritisak na intervertebralni disk povećava se za 28 puta. Zato kad nešto dižete uvek se spustite u polučučanj i iz tog položaja dižite teret.

Bol koji se širi u ruke i noge – se najčešće javlja u slučaju kada je došlo do pomaka intervertebralnih diskova i to u području slabinskog dela kičme. To je uzrok i osećaja obamrlosti u rukama i stopalima. Između svakog od naša 33 pršljena nalazi se jedan intervertebralni disk. On se sastoji od hrskavice i vezivnog tkiva koje je u centru – želatinskoj jezgri – jako mekano i obavijeno ovojnicom koja sprečava masu da iscuri van. Ako oslabi ili se stanji (npr. stalnim jednostranim opterećenjem), želatinozna materija može da isteče i pojedini pršljenovi se tada taru jedan o drugi.

Obamrlost na vrhovima palčeva, kažiprsta ili srednjeg prsta – je tipičan znak oštećenog intervertebralnog diska u području vratne kičme. -najčešće su oštećena dva donja vratna diska (ortopedi ih označavaju kao C5/C6 i C6/C7) koji su i najviše opterećeni. Posebno su ugrožene majke koje nose bebe u marami koja se zaveže oko vrata. Takvo opterećenje je najopasnije za vratni deo kičme.

Bolovi koje osećate u jednom delu leđa, u stomaku i preponama i tokom mokrenja, ukazuju na kamen u bubregu. On najčešće nastaje kao posledica neunošenja dovoljno vode i proteina u organizam, a skloniji su mu muškarci.

Ako je bol u donjem delu leđa praćen i povišenom telesnom temperaturom, moguće je da imate upalu bubrega. Ovaj bol se mnogo češće javlja kod žena. I infekcija mokraćnih kanala se mnogo češće javlja kod žena, a ako se ne izleči može da dovede do upale bubrega. Uzrok infekcije je bakterija,

Do bola u donjem delu leđa i stomaku kao i bola tokom mokrenja može da dovede i nošenje preuske odeće.

Bol koji se javlja u donjem delu stomaka, a praćen je i bolom u leđima, povraćanjem i mučninom, najčešće je posledica akutne ili hronične upale pankreasa. Od upale pankreasa najčešće boluju stariji i sredovečni ljudi.

Bol u stomaku i rukama, mučnina i bol prilikom disanja mogu da ukažu na kamen u žuči. On nastaje kada se u jetri stvori više holesterola ili ga telo sporije obrađuje. Sve to remeti odnos žučne kiseline i žuči, a problem najviše pogađa gojazne žene starije od 40 godina.