Što pre shvatimo da je zdravlje najvažnije što imamo to ćemo ga više čuvati i pre prihvatiti zdrav način života. Važno je takođe da znamo da smo sami odgovorni ako ne uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo zdravlje, pored toga što smo nasledili od svojih roditelja. Lekari stalno upoziravaju da se zdravo i redovno hranimo, praktikujemo umerene fizičke aktivnosti i, što je veoma važno pratimo svoje telo i ako primetimo bilo šta neuobičajeno, treba odmah da potražimo savet lekara. Sve to nam neće oduzeti puno vremena a može biti presudno za život.

Leukemija
Dijagnoza- rutinska analiza krvi može da ukaže na glavno obeležje bolesti tj. nenormalno veliki broj belih krvnih zrnaca.
Terapija- pojavom “gleevec” leka je evidentirana velika efikasnost u lečenju raka krvi koji se izuzetno teško leči. Time što onesposobljava signal koji uslovljava razmnožavanje kanceroznih ćelija “gleevec” napada tumor iznutra. Efikasan je i kod nekih formi dečije leukemine.
Prognoza- stopa preživljavanja od 5 godina iznosi 81%.

Rak debelog creva
Iako se ne zna tačan razlog nastanka ove bolesti poznati su neki faktori koji doprinose razvoju ove bolesti – ishrana bogata mastima i proteinima, gojaznost, pušenje, genetska predispozicija, pojava bezazlenih tumora (polipa), zapaljenska oboljenja. Rizici se mogu umanjiti uklanjanjem polipa i zdravom ishranom.

U 90% slučajeva javlja se kod starijih od 50godina. Najčešći simptomi su bol u trbuhu, promene u radu i pražnjenja debelog creva (proliv, zatvor, promena sastava stolice, tanka stolica) koje traju duže od nekoliko dana, krv ili sekret u stolici.

Dijagnoza- preventivno testiranje na postojanje okultne krvi u stolici se radi jednom godišnje za stanovništvo preko 35 godina, a kod visokoriskantnih grupa se radi i kolonoskopija na 3 godine. Za postavljanje dijagnoze koristi se fizikalni pregled, kolonoskopija, ultrazvuk abdomena, nivo tumor markera i biopsija.

Rak dojke
Faktor rizika – godine starosti. 50% žena koje boluju od raka dojke, bolest otkrivaju u životnom dobu od 55 i više godina. Rizik predstavlja I genetska predispozicija. Zato je veoma važan najpre samopregled koji treba svaka ženi da radi jednom mesečno. Ako prilikom posmatranja dojki pred ogledalom žena primeti razliku u veličini dojki (svaka peta žena ima asimetriju dojki), crvenilo kože dojke, uvlačenje bradavica, iscedak iz bradavice ili napipa čvor u dojci, to je razlog da odmah ode do lekara I uradi dodatne preglede.Lekarski pregled treba preduzeti svake treće godine za žene između 20 – 40 godina, a za starije žene svake godine.

Dijagnoza- mamografijom može da se otkrije rak dojke u najranijoj fazi i kad nema simptoma. Prvu mamografiju treba uraditi između 35 – 39 godine života. Žene između 40 – 50 godine treba da rade mamografske preglede svake druge godine, a preko 50 godina treba da se radi svake godine.

Rak grlića materice

Faktori rizika- najčešći uzrok je humani papiloma virus koji može da se dobije npr. ranim stupanjem u polni odnos, postojanje drugih polno prenosivih bolesti, više seksualnih partnera, virusne infekcije, itd. Smanjićete faktor rizika ukoliko održavate zdrav i siguran seksulni život.

U ranom stadijumu rak grlića materice je bez simptoma a kad se jave simptomi onda je već uznapredovao. Najčešći simpomi su sve vrste krvarenja van redovne menstruacije. Neophodno je jednom godišnje napraviti ginekološki pregled i Papanikolau test jer se njime ne otkriva samo pojava bolesti, već i predkancerogene promene, čijim se uklanjanjem sprečava nastanak maligniteta.

Rak tela materice

Znaci upozorenja- neuobičajena krvarenja.

Faktori rizika- gojaznost, produžena upotreba hormona (estrogena) posle prelaznog doba, povećan krvni pritisak i šećerna bolest. Uz redovne lekarske preglede, pravilnu ishranu i smanjenje gojaznosti moguće je smanjiti faktore rizika.

Dijagnoza- se može postaviti redovnim ginekološkim pregledom, uzimanjem isečka kod osoba u prelaznom dobu i kod žena sa visokim rizikom (koje su gojazne, pod terapijom estrogenom, imaju neuobičajena krvarenja).

Rak pluća

Znaci upozorenja-kašalj, krvavi ispljuvak, neobjašnjeno zapaljenje pluća.
Faktori rizika- aktivno i pasivno pušenje, profesionalno izlaganje materijama kao što je azbest.

Dijagnoza– postoje pokušaji da se pomoću x-zraka ili spiralne kompjuterske tomografije (CT) ovaj karcinom što ranije otkrije.

Terapija- neki vidovi ove bolesti mogu se lečiti blokiranjem razmnožavanja ćelija tumora i nastanka krvnih sudova koji ga ishranjuju.
Prognoza- stopa preživljavanja je i dalje niska i zato je veoma važna redovna kontrola zdravlja i izbegavanje rizika (npr. pušenje).

Rak pankreasa
Dijagnoza– ne postoji test za rano otkrivanje. Sa pojavom bola i drugih simptoma, dijagnostikuje se obolenje. Oko 7% se samo ranije otkrije.
Terapija- može hirurški da se odstrani deo tumora ali zbog kasnog otkrivanja slabi su i rezultati hemoterapije i zračenja.
Prognoza- to je jedan od vidova koji se najteže leči jer se ne zna tačan uzrok..

Rak mokraćne bešike

Znaci upozorenja- krv u mokraći.

Faktori rizika- pušenje i profesionalno izlaganje hemijskim agensima, kao i porodična sklonost ovom oboljenju. Da biste smanjili mogućnost oboljevanja možete prestati pušiti i voditi računa o uslovima rada na radnom mestu.

Dijagnoza- nema pouzdanog načina da se ovo oboljenje otkrije na vreme, tako da svakome preostaje da vodi računa o pravilnoj ishrani i načinu života i da ide na redovne zdravstvene preglede.

Rak prostate

Znaci upozorenja- teškoće pri mokrenju, krv u mokraći.

Ne postoje poznati znaci rizika za ovo oboljenje.

Dijagnoza- treba preduzeti lekarske preglede prostate svake godine kod osoba starijih od 40 godina.