I ako niste bili u prilici da hitno pružite nekome pomoć ili sami sebi pomognete, dobro bi bilo da znate bar šta je najneophodnije u takvom jednom momentu učiniti:

Nagli skok krvnog pritiska
Simptomi – pritisak iznosi 160/90, vrtoglavica, slabost, mučnina, glavobolja i “zvezdice” pred očima.
Šta preduzeti: uzmite 1 tabletu protiv visokog pritiska i lezite tako da vam glava bude uzdignuta u odnosu na noge.

Infarkt
Simptomi – jak bol ispod grudne kosti koji vas guši i traje duže od 20min, bol se često širi u levu ruku. Otežano disanje, plave usne, bledilo lica, hladni dlanovi i stopala, hladan znoj i veliki strah od smrti koji se objašnjava velikim nedostatkom kiseonika. Ali nekad se infarkt manifestuje kao iznenadan bol u stomaku, češće sa leve strane ili kao nadutost stomaka. Ako nema očiglednih simptoma da ste poremetili varenje, pre svega morate da isključite mogućnost infarkta. Ponekad je jedini simptom infarkta bol u levoj ruci, levom ramenu i zubobolja (takođe sa leve strane). Ako se bol javio iznenada i nema drugo logično objašnjenje, tretirajte ga kao potencijalni infarkt.
Šta preduzeti: staviti 1-2 tablete nitroglicerina pod jezik. Da biste ublažili bol popijte tabletu “baralgina” ili “aspirina”. Ne masirajte srce na svoju ruku jer ukoliko postoji aritmija, masaža vam može nauditi.
Važno je znati da u 70% slučajeva smrt od infarkta nastupi zbog neblagovereno i neadekvatno ukazane pomoći zato treba što pre potražiti stručnu pomoć.

Moždani udar
Simptomi – jaka glavobolja, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije, vidite sve duplo ili vam titraju “zvezdice” pred očima, slabost i gubitak osetljivosti lica, ruke ili noge, odjednom loše vidite na jedno ili oba oka.
Šta preduzeti: ne smeju se uzimati lekovi koji šire krvne sudove. Može se uzeti 1 tableta “kaptoprila” ili “enelaprila”, kao i 1 tableta “glicina” ili “nootprila”. Otvorite širom prozor, pacijenta stavite u ležeći položaj s glavom okrenutom na drugu stranu.

Kako se moždani udar razlikuje od mikromoždanog udara – Moždani udar označava zapušavanje ili pucanje velikih krvnih sudova mozga. To je teško stanje koje dovodi do poremećaja funkcije mozga i govora. Sa druge strane, mikromoždani udar zahvata najsitnije krvne sudove. Čovek može odjednom da oseti vrtoglavicu, počinje da mu se muti pred očima, dolazi do prolaznog gubitka koordinacije i oduzetosti jedne strane tela. Po pravilu, posle mikromoždanog udara stanje pacijenta se normalizuje posle nekoliko dana. Ali od tog trenutka velika je opasnost od “velikog” moždanog udara. Javite se lekaru koji će preduzeti neophodne analize.

Bubrežne kolike
Simptomi – jak, nesnosan bol u krstima (kao da vam je neko zario nož), ponekad samo sa jedne strane, bol u donjem delu stomaka (često samo sa jedne strane), bol pri mokrenju (ako je krenuo pesak, on cepa sluzokožu mokraćnih kanala pa mokraća može biti krvava). Ponekad se javlja povišena temperatura i do 40ºC, povraćanje i vrtoglavica.
Šta preduzeti: na krsta ili stomak stavite termofor ili lezite u kadu sa toplom vodom (40 stepeni), popijte 2 tablete “baralgina” ili “buskopana”.

Upala slepog creva
Simptomi – u 50% slučajeva bolovi se prvo javljaju u predelu želuca, a posle nekoliko sati spuštaju se naniže u desnu stranu donjeg stomaka. Bol se refleksno oseća u pupku, ređe u krstima i desnoj nozi. Javlja se i ubrzan puls, povraćanje (1-2 puta), češće bez osećaja mučnine, slabost u desnoj nozi pri hodu.
Šta preduzeti: nije dozvoljeno samolećenje. Pacijenta mora hitno da pregleda hirurg koji će preduzeti sledeće mere.

Opekotine                                                                                                                                                                    Opekotine nastale od ključale vode, kafe, mleka, dodira vrele ringle ili pegle treba prvo ohladiti npr. mlazom hladne tekuće vode. Prethodno treba skloniti odeću sa povređenog dela tela tako da se dalje ne oštećuje koža, bez nasilnog skidanja. Plikove nipošto ne bušite. Stavljanjem nekih opše poznatih lekova (ulje, pasta za zube, itd.) može doći do infekcije i naknadno, ožiljaka. Ukoliko opekotine zahvataju veliku površinu (preko 10%) kod povređene osobe može da se javi šok: povremeni gubitak svesti, nagli pad pritiska, jak osećaj žeđi. Do dolaska hitne pomoći, povređenom se može dati 15 – 20 kapi valerijane u pola čaše vode i treba ga uviti u čist platneni čaršav.