eloDa li znate da i na čelu  možete pročitati poruku vašeg organizma? Da, moguće je. Ukoliko je sve u redu sa vašim zdravljem i čelo će biti čisto, sa normalnom hidratacijom, bez fleka i pega. Na njemu će se vremenom pojaviti bore kao posledica mimike lica. Zato budite pažljivi i prepoznajte nove i neuobičajene detalje na čelu.

Kineska medicina daje posebnu “težinu” znacima na licu, a naročitu pažnju poklanja  izgledu čela, nosa, brade, levog i desnog obraza.

Na bočnim delovima čela može da se očita stanje žučne kese. Ukoliko se pojavi tanka linija (bora), posebno ako zalazi u slepoočnicu, ukazuje na disbalans žučne kese. Suvo i crveno čelo ukazuje na disbalans bešike, ali i na upale bešike i mokraćnih puteva.

Ako u donjem delu čela postoje brojne horizontalne linije znači da postoji problem sa slezinom.

Pojava jedne duboke horizontalne bore ukazuje na disbalans tankog creva. Dve vertikalne bore između obrva se pojave kad nešto nije u redu sa jetrom, a jedna vertikalna linija se pojavi u slučaju disbalansa u želucu.

Horizontalna linija u korenu nosa ukazuje na disbalans energije srca. Svi ovi disbalansi mogu da budu posledica nedostatka qi (životne) energije, lošeg kvaliteta krvi ili nedostatka yina ili yanga.

Boja lica, pa i čela je jako važna, pa, na primer plavkasto-zelenkasta nijansa, koja je posebno uočljiva na čelu, upozorava da možete dobiti srčani udar. Ljudi koji na čelu imaju izrazito suvu kožu ili crvene fleke, imaju problem sa bešikom i/ili mokraćnim kanalima.

Ukoliko je promena na licu udružena sa drugim simptomima, treba da potražite pomoć lekara.