obrveZdrav izgled lica je odraz zdravlja kompletnog organizma i zato ozbiljno shvatite staru narodnu izreku “lice je ogledalo zdravlja”.

Svaka promena na licu može da ukaže na neki zdravstveni problem. Nemojte zanemariti  promene poput fleka, suve kože, pega ili nekih dubokih bora. Čak i obrve treba pažljivo posmatrati, jer i promene na njima mogu ukazati na neke zdravstvene probleme.

Izgled obrva ukazuje koliko životne energije imamo i, približno, mogu da pokažu koliki nam je životni vek. To se tokom života može promeniti jer svako sam svojim životnim navikama utiče na svoje zdravlje. Čupanje obrva, na primer, može znatno da oslabi energiju.

Osobe sa jakim, debelim i gustim obrvama imaju dosta životne energije. To je često nasledna karakteristika. U slučaju da su obrve na početku guste, ali su dlačice raštrkane, radi se o nekom ko je imao, u zdravstvenom smislu, kritičnu situaciju u detinjstvu, ali je preživeo upravo zbog jake životne energije i nasleđa.

Poznavaoci ljudske fizionomije tvrde da prekidi u obrvama, koji mogu da se jave tokom života, sa velikom tačnošću mogu da odrede trenutak kada će telo postati sklono težim oboljenjima (na primer srčani udar, kancer), odnosno kada je čovek životno ugrožen. Posebno pazite na stanjivanje obrva prema krajevima.

Postoji teorija po kojoj je unutrašnja trećina obrva povezana sa detinjstvom i ranom mladošću, srednji deo sa periodom roditeljstva i zrelog doba, a spoljašnji deo sa starošću.

Po drugoj teoriji, unutrašnja trećina obrva oslikava stanje bubrega a ostali deo odgovara slezini.

Gubitak obrva može biti posledica lošeg rada štitaste žlezde. Sa godinama je prirodno da se obrve stanjuju, ali za loš rad štitaste žlezde je karakteristično selektivno opadanje i razređenost obrva. Pratite da li se i na drugim delovima tela dešava gubitak dlaka. Ako primetite takve simptome, obavezno posetite lekara.

Razmak između obrva ukazuje na probleme sa jetrom, gušteračom, bubrezima, srcem i dr.

Širi razmak između obrva govori o oboljenjima pluća, creva i bešike.

Promene na koži između obrva ukazuju na loš rad jetre. Ako se ovakve promene ne povuku za desetak dana, konsultujte se sa lekarem i napravite bar osnovne analize krvi i urina.

Zdrav izgled obrva jeste onaj kada su one ujednačenog rasta po celoj dužini.