Boje i oblici jako utiču na naš doživljaj hrane i pića, pojačavaju određene ukuse i arome. Zbog toga obrok u kome su zastupljene razne, dobro izbalansirane boje, otvara apetit i pojačava uživanje u jelu. Kulinari posebnu pažnju posvećuju serviranju jela, uređenju stolova kao i celom prostoru u kome se obeduje. Čak se i servisi za ručavanje i posuđe proizvodi u raznim bojama i sa živopisnim oslikavanjima.

U medicinske svrhe se koristi metoda lečenja bojama koja se zove hromoterapija. Za svaki organizam i sistem tela postoji posebna boja koja ga stimuliše kao što postoji i boja koja sprečava ili usporava rad tog organa ili sistema.

Crvena, narandžasta, žuta, braon, zelena – to su sve boje koje nam je priroda podarila da bismo očuvali svoje zdravlje. Boje imaju veliki uticaj na našu podsvest. Narandžasta boja otvara apetit, a plava ga umanjuje. Žuta, zlatna i krem boja pomažu varenje. Crvena, narandžasta i žuta hrana nose mnogo energije i deluju stimulativno. Zelena, plava i ljubičasta hrana imaju umirujući efekat. Previše jarke boje su najčešće pokazatelji sintetičkih elemenata koji se nalaze u nezdravoj hrani kako bi je učinile privlačnijom. Prirodne boje voća i povrća predstavljaju ukras na našem tanjiru i podstiču apetit. Ponekad je dovoljno samo u mislima stvoriti sliku lepo servirane hrane, pa da počne lučenje digestivnih sokova. Na primer, kad vam se neki problem čini nerešivim, pomoći će vam ako svoju kafu ili čaj popijete iz vesele narandžaste šolje. Voće narandžaste boje odagnat će loše raspoloženje i povećati životnu radost.

Kada poželite bolje raspoloženje biće sasvim dovoljno hranu poslužiti u žarko narandžastim tanjirima, prekriti sto vedrim stolnjakom ili u sobu postaviti vazu s narandžastim gerberima. Osoba koja konzumira dosta narandžaste hrane ima dobar apetit i dobro varenje. Ona je vesela i ima uravnotežen seksualni život.

Postoje određena pravila i preporuke kojih se treba pridržavati u serviranju jela. Crvenu hranu nikada nemojte servirati na crvenim tanjirima – zeleni ili plavi tanjir će  imati pun efekat na sva čula. Takođe, možete kombinovati hranu komplementarnih boja, na primer paradajz na listu zelene salate.

Raznobojna salata od povrća biće ukusnija ako ste je pojeli sa belog tanjira, dok će, na primer, griz ili sutlijaš biti mnogo lepši ako ih servirate u crvenim posudama.

Pomorandža će biti najprivlačnija ako je na plavoj tacni, dok će maline i jagode najlepši ukus imati ako ih jedete iz zelene zdele.

Ukoliko želite da se rešite viška kilograma, kombinujte na tanjiru namirnice svetlije boje. Kod pomanjkanja apetita kombinacija narančastog tanjira i žutih salveta može učiniti prava čuda. Kombinovanje namirnica tako da budu u kontrastu s bojom tanjira pomaže ukoliko držite dijetu, jer naš mozak porcije vidi kao veće, isto kao što više popijemo ako pijemo iz malih čaša.

Istraživanja pokazuju da drečavo plava boja koju najmanje povezujemo s hranom pomaže u kontroli apetita, jer je ta boja najmanje prisutna u prirodi. Zbog toga je visokokalorične grickalice najbolje posluživati u plavim tanjirima.

Takođe, stručnjaci tvrde da uvek treba jesti uz dovoljno svetla, bilo da je prirodno ili veštačko, jer to omogućava najbolju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane. Ako imate problema sa varenjem, na vašem stolu uvek treba da bude cveća! Ako vam se spremljeno jelo poklapa sa bojom tanjira, na primer špagete karbonare servirate na tanjiru svetle boje, poješćete mnogo više nego što biste pojeli da ih servirate na recimo crvenom ili tanjiru neke druge kontrastne boje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel.

Istraživanje je pokazalo da ljudi unesu i do 20% kalorija više ako jedu hranu slične boje kao što je tanjir na kome je servirana. Naučnici koji rade na tom istraživanju smatraju kako je uzrok tom fenomenu upravo razlika u bojama koja naglašava veličinu porcije, a naš mozak to nesvesno percipira i prilagođava osećaj gladi.

Sve što pijete a treba da bude hladno, servirajte u čašama hladnih boja, najbolje plave, jer ćete tako imati osećaj da je piće hladnije. Žuta čaša pojačava ukus limuna, zato ako volite kisela pića najbolje je da ih pijete iz žutih čaša.

Još jedna od zanimljivosti jeste činjenica da ćemo popiti više ako pijemo iz kratke i široke čaše, nego iz one uske, mada u njih stane jednaka količina tečnosti. Teorija je da nam kraća čaša daje privid da smo manje popili, pa je nekoliko puta punimo.

Začinsko bilje i raznobojni cvetovi, uz poboljšanje varenja, mogu se koristiri za dekoraciju da bi se još više pojačalo uživanje u jelu. Cvetovi različite boje imaju i različit miris,  pa tako crvena boja ima jak miris, roze i bela veoma lagan miris, žuta i narandžasta sladak miris, tamnožuta i braon egzotičan. Mogu se koristiti u salatama, uz kolače, u sendvičima, supama, pudinzima i raznim prelivima. Najčešće korišćeni cvetovi su: ružine latice, nana, kamilica, bergamot, neven, maslačak, lavanda, timijan, slatka ljubičica, vlašac.