Svaki deo tela ima određenu funkciju i treba mu posvetiti pažnju i odgovarajuću negu. Ne zaboravite da i telo, kao i um, treba da vas dugo služi da biste uživali u svakom trenutku života.

Vaša stopala su jedan od delova tela koja vam omogućavaju neopisivu slobodu kretanja, pogotovo kada je omogućeno kretanje bez boli i sa lakoćom. Ipak, i stopala mogu imaju neke probleme poput kožnih obolenja.

Perutanje, svrab i crvenilo na koži (obično između prstiju) kao i promena boje i debljine noktiju – predstavljaju signal za uzbunu zbog gljivične zaraze zvane mikoza. To je najčešća bolest stopala. Pri lečenju treba biti uporan jer je potrebno potpuno i sigurno eliminisati gljivice. Zato nemojte prestati sa lečenjem na prvi znak poboljšanja stanja.

Evo nekih od predloga za rešavanje mikoze:

– prstohvat pepela sipajte u 2l tople vode i u tome parite noge 15-20 minuta dnevno pre spavanja.

– napravite smesu od 1 kašičice limuntosa i 3 kašičice biljnog ulja, pa tom smesom natrljajte mesta oštećena gljivicama nekoliko puta na dan.

– list čička je od davnina poznat kao efikasno sredstvo u borbi sa gljivičnim obolenjem noktiju. Uzmite nekoliko listova čička pa ih dobro izgnječite da dobijete sok kojim treba dobro namazati nokte dva puta dnevno. Kura lečenja treba da traje oko tri nedelje.

Nakon izlečenja gljivičnog obolenja dobro bi bilo da dva puta nedeljno parete noge u 2l tople vode kojoj ste dodali 2 kapi etarskog ulja od kadife, lavande i čajnog drveta. Parite noge oko desetak minuta a zatim ih dobro posušite peškirom.

Zapamtite da je uvek najvažnije da sebi pomognete čuvajući svoje zdravlje, odnosno održavajući dobar imunitet kao preduslov za uspešnu borbu sa svakom bolešću.