Svaki roditelj prati odrastanje svoje bebe svakodnevno i registruje vrlo dobro svaku promenu u izgledu i ponašanju svoje bebe. Postoje mnogobrojni naučni radovi a takođe i popularna izdanja za roditelje u kojima su podrobno opisane sve faze odrastanja beba.

Od 3 meseca beba može: da prati kretanje, da gleda predmete koji su npr. obešeni na krevecu, da lagano pokreće ruke i noge, guguće, da podiže glavu kad leži na stomaku. Takođe može da se umiri kad čuje poznat glas i kad se mazi i nežno dodiruje, ili da se uplaši kad čuje buku i glasne zvuke. Beba će u ovom uzrastu plakati ako je gladna ili joj je neugodno a smešiće se ako joj se i vi smešite.

Bebi od 3 meseca možete dati mekane i velike igračke koje nemaju male detalje koji mogu da se otkinu a možete joj i nežno pričati i pevati

Od 6 meseci beba može: da se neko vreme sama zanima, da stavlja sve u usta, da pomera glavu u pravcu zvuka, da pruža ruke da dohvati stvari, može da se smeje i nešto «brblja» i da se sama prevrne.

Bebi od 6 meseci možete dati sok u šolji za bebe i malo kašaste hrane uz mnogo topline i ljubavi.

Od 9 meseci beba može: da puže, da se odazove kada je zovu po imenu, da sedi bez ičije pomoći, da kaže mama ili tata, da stoji uz pridržavanje i da okreće stranice slikovnice, može da razume ne, pa pa, laku noć.

Bebi od 9 meseci treba dati kuvanu hranu i ostavljati je u bezbednom prostoru da se sama zaigra.

Od godinu dana beba može: da jede sama prstima i kašičicom, da sama pije iz šolje, da maše kad joj kažete pa pa, zna da izgovori nekoliko reči, može da hoda dok je držite za ruke. U ovom uzrastu beba može da pokaže da je srećna, tužna ili nezadovoljna, pokazuje interesovanje za drugu decu i osobe koje se o njoj brinu.

Bebu od 12 meseci privikavajte na stvarni svet govoreći joj mirnim glasom ne za ono što ne sme da radi. Vreme je i da je naučite pesmice i tapšalice u kojima će ona sa vama uživati.

Od dve godine beba može: da skače, trči i penje se uz stepenice, da izgovara rečenice, zna da kaže svoje ime, ispituje nove prostore i stvari, komunicira sa vama i okolinom.

Bebi od 2 godine trebate svakodnevno objašnjavati sve pojave koje su za nju nove jer ima toliko pitanja «kako» i «zašto». U ovom uzrastu već je moguće imati navike kada su obroci u pitanju kao gde se koje potrebe zadovoljavaju.

Od tri godine beba može: da ide sama u toalet, da priča pričice, da se duže zabavlja sama, da hvata i igra se sa loptom, čak da vozi bicikl, da se igra sa drugom decom, da crta i boji bojicama.

Bebi od 3 godine trebate uz igru da pokažete i neke jednostavne kućne poslove, može da ode do zubara posebno ako je do tada sisala prst.

Od četiri godine beba može: da se sama obuče, da slaže jednostavnije slagalice, da se u parkiću igra na toboganu i slično, da priča i sluša više puta omiljenu priču i pesmu, da razume neka pravila ponašanja i da ih unekoliko kontroliše.

Beba od 4 godine već zna šta voli da jede, šta voli da radi tokom dana i zna šta želi da crta.