nogeViševekovna istočna medicina je bazirana, između ostalog, na znacima koje naš organizam daje kad je sve u redu ili kada nešto ne valja. I, kao i obično, počnemo da obraćamo pažnju na te znakove tek kada osetimo neke tegobe. A organizam je mnogo pre tego već upozoravao na promene. Zato odvojite malo vremena i osmotrite svoje telo, lice, noge, i vidite da li vam vaš organizam nešto poručuje.

Posmatrajte svoje noge i stopala i protumačite neke od tih znakova:

– lepa, mekana stopala su odraz vašeg dobrog zdravlja.

– hladna stopala mogu ukazati na problem sa štitastom žlezdom ukoliko se javljaju kod osoba starijih od 40 godina. Ova pojava je češća kod žena nego kod muškaraca.

– na problem sa cirkulacijom, kao što je periferna neuropatija, ukazuje neostljivost i trnjenje ruka i noga. Dva glavna uzroka ovih simptoma mogu biti dijabetes i alkoholizam.

– smanjenost gustine kostiju, nedostatak vitamina D, loša apsorpcija kalcijuma, mogu biti uzrok bolnih stopala pri hodu. Bol se javlja sa donje strane stopala ili u celom stopalu.

– nedostatak kalcijuma, magnezijuma ili kalijuma može dovesti do iznenadnih bolnih grčeva u stopalima. Mogu se ukloniti masiranjem bolnog mesta i pokretanjem stopala. Grčevi mogu prestati opuštanjem mišića, stavljanjem hladne obloge, utrljavanjem alkohola. To sami možete uradite i pre nego što se posavetujete sa lekarem.

– nenadani i oštri bolovi u stopalima mogu biti i znak dehidratacije i vrlo slabe cirkulacije.

– probadajući bol u peti se javlja kao posledica upale vezivnog tkiva sa donje strane stopala.

– bol u peti, najčešće ujutru, kada je i najjači, obično je prouzrokovan preteranim vežbanjem, artritisom ili neodgovarajućim cipelama. Nekada taj bol može upozoravati na  tumor, infekciju kosti ili lom.

– ukoliko ne možete podići petu naviše, moguće je da je došlo do mišićnog ili nervnog oštećenja van stopala. Oštećenja se mogu javiti u ramenima, vratu ili leđnom delu. Spušteno stopalo može da se izleči, ali ako se sa terapijom ne krene blagovremeno problem može ostati trajno.

– ukoliko dugo postoji rana na dnu stopala koja ne zarasta, verovatno je osoba obolela od dijabetesa. Takva kožna promena može da se upali, inficira, i izazove komplikacije sa amputacijom stopala kao krajnjim ishodom.

– peckanje u nogama može da bude znak dijabetesa ili manjka vitamina B, ali može i da ukaže na postojanje bolesti bubrega. Često je uzrok pojave peckanja u nogama dugotrajno sedenje, stajanje ili ležanje u istoj pozi. Utrnulost u nogama nestaje čim krv procirkuliše nogama. Kod pušača može doći do trnaca zbog začepljenih krvnih sudova i slabe cirkulacije.

– bolni zglobovi na nožnim prstima su znak reumatoidnog artritisa koji je degenerativno oboljenje malih zglobova. Bolest se prvo javlja na nožnim a zatim na zglobovima prstiju ruku. Bolovi, oticanje i ukočenost su najčešći simptomi.

–  crne tačke na stopalima mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta i izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože je čest na nožnim prstima. Zato nemojte zanemariti takve promene.

– bolest nemirnih noga označava stanje neugodnih trnaca, tup bol, svrab, težinu, hladnoću, žarenje i nervozu u nogama koji teraju ljude da se kreću i na taj način uništavaju svoj san i zdravlje. Mada najčešće zahvata noge, ovaj poremećaj može da se javi i na rukama, čak i u telu. Uzroci su manje-više nejasni, mada su tegobe više nego prepoznatljive. Alkohol i kofein pogoršavaju simptome bolesti, a na isti način mogu da deluju i neki lekovi iz grupe antidepresiva, neuroleptika i beta blokatora. Bolesnici se žale na osećaj nemira, obično u večernjim časovima dok sede, a progoni ih neizdrživ poriv za hodanjem. Masiranjem i pokretima ove tegobe se delomično smanjuju, pa se ovi pacijenti zbog stalnog kretanja u literaturi nazivaju i “noćnim šetačima”. Ova bolest se veoma retko javlja pre tridesete, a mnogo je češća kod starijih od 50 godina. Uočeno je da ponekad može da bude i nasledna. Simptomi se vremenom pogoršavaju, a faze ponavljanja skraćuju.

– Rejnaudova bolest ili stezanje malih krvnih sudova u prstima očitavaju se promenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, beli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Češće, uzrok takvih promena je stres ili nagla promena temperature tela.

– izgled noktiju na nogama upozorava na neke bolesti srca i pluća. Žuti i zadebljali nokti mogu da budu i znak reume ili plućnih bolesti. Beli nokti ukazuju na rizik od psorijaze. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dole, znak su problema s plućima, srcem ili jetrom.Smeđe ili crne prugice na noktima najčešće su posledice traume, udaraca u nokte, ali u vrlo retkim slučajevima reč može biti i o melanomu, karcinomu kože. Žute mrlje otkrivaju gljivičnu infekciju, ali mogu da budu i znak psorijaze. To naraočito važi kada se mrlje pojave na nožnim prstima.