Svi su osetili promenu raspoloženja ulaskom u lepo uređen enterijer i pažljivo odabrano osvetljenje prostora. Mnoga istraživanja ukazuju na to koliko boje mogu uticati na psihičko čak i fizičko zdravlje pojedinca. Svaka boja ima tačno određen uticaj: može podići raspoloženje, stvoriti osećaj mira, pospešiti mršavljenje, smiriti ili iritirati, itd.

U medicinske svrhe se koristi metoda lečenja bojama koja se zove hromoterapija. Ali, nemojte smetnuti sa uma da su ove metode samo dopuna osnovnom lečenju obolenja koje treba da potražite od svog lekara. Za svaki organizam i sistem tela postoji posebna boja koja ga stimuliše kao što postoji i boja koja sprečava ili usporava rad tog organa ili sistema. Hromoterapija se primenjuje pomoću aparata koji boje usmerava na kožu, a preko nje naše telo upije svetlosni snop određene talasne dužine tj. boju. Odgovarajući efekat se postiže i gledanjem u određenu boju. Zato je i boja enterijera u kom najviše boravimo veoma važna i za zdravlje. To ne mora obavezno da znači da samo boje zidova moraju biti određene boje – možete sa nizom detalja da date određen ton prostoru kao što su boja nameštaja, cveće, slike ili prostirke, na primer.

Boje se najčešće koriste za lečenje ili ublažavanje tegoba kod alergija, reumatskih bolova, migrene, hormonalnih smetnji, stresa, anksioznosti, nesanice, depresije, poremećaja rada srca, neurodermatitisa itd. Terapija bojama praktikuje se i za opuštanje, podstiče organizam na izlučivanje štetnih supstanci i jača imunitet. I u wellness centrime boje su se pokazale veoma delotvorne u terapiji celulita, bora, akni i prekomerne težine. Važno je naglasiti da terapija bojama ne izaziva nikakve neželjene reakcije.

Terapija bojama se povezuje i sa terapijom svetlosti koja se pokazala veoma uspešnom u slučaju suzbijanja npr. sezonske depresije.

Ako boravite u narandžasto obojenom prostoru osećaćete se opušteno i raspoloženo sa svaku komunikaciju. Najčešće su prostori u wellness centrima obojeni ovom bojom jer se pokazala delotvorna u borbi protiv celulita, bora i umorne kože. Ujedinjena snaga sunčeve svetlosti (žute) i životne radosti (crvene) u hromoterapiji se koristi za lečenje stanja velike iscrpljenosti. Prema jednoj studiji već i sam pogled na narandžasto cveće ublažava depresiju. Kod pomanjkanja apetita kombinacija narandžastog posuđa i žutih salveta učiniće pravo čudo. Pripremite napitak protiv mračnih misli a za dobro raspoloženje (putem hormona sreće serotonina i triptofana) koristite mešavinu od po 50 ml soka od breskve, narandže i manga kome dodate pola papaje usitnjene u mikseru. Ova boja deluje na neplodnost, polnu nemoć, problematičan menstrualni ciklus, celulit i bore.

Žuta boja utiče na vašu životnu energiju i samopouzdanje, deluje tako da ste spremni za velike odluke i poteze. Ova boja povoljno deluje na ublažavanje strija, smiruje nervni sistem i promene na koži. Deluje na čišćenje organizma od toksina (bolesti želuca i jetre), na dijabetes, pomaže kod opstipacije (zatvora)i bolesti bubrega, kontroliše znojenje, smanjuje nadutost, povoljno deluje na probavni sistem. Ali previše žute boje može izazvati mentalnu napetost i osećaj zasićenosti i manje vrednosti.

Zelena boja pomažu u oslobađanju od klaustrofobije, uspostavlja pravilan rad srca, deluje protivupalno i antialergijski, pospešuje rad bubrega, žlezda, umanjuje glavobolju i smiruje nadraženu kožu. Ova boja u prevelikim količinama i jakom intenzitetu može dovesti do hiperaktivnosti i neodlučnosti.

Plava boja ublažava bol u vratu i leđima, smiruje migrenu, snižava pritisak i leči nesanicu. Ova boja utiče na regulaciju telesne težine, pomaže u lečenju reumatoidnog artritisa, išijalgije i meningitisa, grla, desni i zuba . To je boja smirenja i spokojstva.

Ljubičasta boja pomaže u lečenju bolesti kose i kože glave, tumora, smanjuje apetit, podstiče sintezu kalcijuma, stvaranje belih krvnih zrnaca i čišćenje krvi, zatim smiruje grčeve, srčanu aritmiju, nemir i nesanicu.

Crvena boja pomaže u savladavanju negativnih misli, poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, ubrzava metabolizam i jača volju. Pomaže u lečenju depresije, proširenih vena i hemoroida. Ova boja će pomoći u podizanju samopouzdanja, protiv promene raspoloženja i nemirnog sna i depresije.

Braon boja se koristi za ublažavanje problema sa digestivnim traktom – pospešuje rad creva i probavu.

Siva boja je inače hladna boja koja izaziva bezvoljnost i umor. Ako ste već depresivni izbegavajte ovakve prostore. A sigurno ste primetili i kolorit boja u toplijim, sunčanijim delovima planete zemlje za razliku od sevrnijih delova.