vebe titnaPrema aktuelnim ispitivanjima, obolenja štitaste žlezde postaju jedna od vodećih bolesti ne samo na našim prostorima već i u celom svetu. Jedan od osnovnih uzroka za pojavu ovih obolenja jeste način života ili tačnije stres. Kakav god da je razlog u pitanju, nemojte zanemarivati simptome kao što je: ubrzan puls, iznenadni napadi i lupanje srca, učestala stolica, brzo i lako zamaranje, zaboravnost, prekomerno znojenje, depresivnost, poremećaj u spavanju i mršavljenje.

Poremećaj lučenja hormona štitaste žlezde ili pojava čvorića na njoj, treba da se prati uz nadzor lekara. Postoje neke stvari koje možete preventivno učiniti da bar ublažite posledice lošeg rada štitaste žlezde. Na primer, možete svoju ishranu obogatiti namirnicama bogatim jodom (morska riba, plodovi mora, šargarepa, brokoli, jagode, brusnice) ili budite fizički aktivni, što je višestruko potrebno vašem organizmu.

Čuvena je tibetanska vežba za štitastu žlezdu. Ona omogućava masažu žlezde i povećava dotok krvi.

1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitastu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi.
2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.
3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu nekoliko sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete, dižite bradu i zabacite glavu. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete. Zadržite glavu u tom položaju nekoliko sekundi. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi. Glava se podiže sa udahom i spušta sa izdahom i tako deset puta.
4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitaste žlezde.

Vežbe radite redovno. Sasvim je svejedno da li vežbe radite u stojećem ili sedećem položaju. Obevezan preduslov da vežbe budu uspešne jeste da ih radite skoncentrisani na svoj organizam.