U savremenim uslovima života je teško naći tokom dana neko vreme za predah i opuštanje. Pokušajte i to malo vremena koje možete da izdvojite da se opustite i da iskoristite na najbolji mogući način. Evo nekih korisnih predloga kako da se opustite:

kako da se opustisOpustite ramena – stres, ljutnja, mnogo posla su uzroci zbog kojih automatski skupljamo i podižemo ramena. Treba da svesno opustimo i vratimo ramena u prirodan položaj. Pri tom smireno duboko udahnite, povucite ramena nagore a zatim ih uz izdisaj spustite.

Smeh – i kada vam se ne smeje, jer posle nekoliko minuta namernog smejanja, iz grimase smeha pojaviće se pravi osmeh i vi čete se osećati bolje. Promenom muskulature lica, uticaćete na ispuštanje hormona sreće u telo.

Sanjarenje – kada ste pod stresom na trenutak se isključite iz stvarnosti. Može da vam pomogne sledeća vežba: zatvorite oči, pokrijte ih rukama i mislite na nešto lepo. Nekoliko minuta vam je dovoljno a zatim spustite lagano ruke i otvorite oči.

Voda – popijte čašu vode ali da ne bude suviše hladna. Na taj način ćete aktivirati deo nervnog sistema koji je odgovoran za umirenje i opuštanje. Ovo je posebno efikasno kada ste uznemireni.

Umirujuća muzika – jer ona povoljno utiče na ljude. Muzika za opuštanje ima ritam od 60 udara u minuti, što je posebno umirujuće za srce.

Opuštajući mirisi – čulo mirisa je povezano sa centrom za osećaje u mozgu. Bosiljak, lavanda, sandalovina su etarska ulja koja se koriste za opuštanje.

Akupunkturne tačke – ako se osećate umorno i slabo pomaže pritisak na akupunkturne tačke. Npr. pritisnite tačku na sredini šake ili tačku na sredini između nosa i gornje usne – i posle nekoliko minuta ćete se osećati mnogo bolje.

Unutrašnji mir – ispružite oba kažiprsta, savijte i podignite palčeve. Ostali prsti neka budu ispruženi. Ostanite u tom položaju 2min i videćete koliko ća vas to opustiti.

Pogled u daljinu – idealno opuštanje za oči kad radite na kompjuteru. Lagano kolutajte očima levo-desno i gore-dole.